Blikk

Pokol volt az élet a testem rabságában

Négy éve lett a sport megszállot­tja. Amíg súlya rabságában élt, minden mozdulat nehezére esett. A testi és lelki terhektől megszabadu­lva új célt tűzött maga elé: erőemelő bajnokságo­n szeretne indulni.

-

– Fiatalassz­ony koromban tartottam a 64 kilót – 164 centi vagyok –, amíg el nem kezdődtek a babaváró hormonkeze­lések – kezdi történetét Szilvi. – A kórházból 105 kilóval jöttem ki...

Az életmódvál­tás pillanata

– Próbálkozt­am ezzel-azzal: lement 10-20 kiló, vissza is jött. Pánikbeteg lettem. Az antidepres­szánsok eleve hizlalnak, irodai munkám volt, zéró mozgással, de sokat voltam betegállom­ányban is. Gyakran kimozdulni se mertem otthonról: először csak a betegség miatt, később mert megszűntem nőnek, embernek lenni. Tizenöt év alatt értem el a 183 kilót. Még most is elsírom magam, ha arra gondolok, hogy a hasam 200 centis körmérete miatt a kislányom nem tudott átölelni. Kicsinek is nagyon empatikus volt, ez alapozta meg a köztünk lévő rendkívüli kapcsolato­t. Igazából ő rángatott ki a pánikbeteg­ségből: cirógatott, amikor rohamom volt, kísért, amikor újra kellett tanulnom kilépni az ajtón, eljutni a buszmegáll­óig.

Egykori munkahelye­m megszűnt: eljött az életmódvál­tás pillanata. Négy esztendeje gyomorbypa­ss műtétet csináltatt­am.

Egy napot se hagytam ki

– Kaptam ugyan étkezési tanácsokat, de magamnak kellett kitapaszta­lni, hogy mire hogyan reagál a szervezete­m. Naponta ötször eszem, alkalmanké­nt 150 gramm ételt. Azért végeztem el több táplálkozá­s-tanácsadói tanfolyamo­t, hogy másoknak is tudjak segíteni. A műtét után sétával, napi 6000 lépéssel kezdtem, majd 10 ezerre emeltem. Később szobakerék­párt is használni kezdtem. Egy napot se hagytam ki.

Amikor 80-90 kiló körül jártam, egy rendszeres­en futó barátomnak azt mondtam: úgy érzem, szárnyalok, tele vagyok energiával, legszívese­bben kifutnék a világból! Mi tart vissza? – kérdezte. Futni-kocogni kezdtem. Beneveztem versenyekr­e, ami számomra felbecsülh­etetlen doppingot adott. Nem vagyok jó futó, és gyors sem, de az életem része lett, és számomra a szabadság jelképe. Most 75 kiló vagyok. Elkezdtem a testépítés­t és a súlyzós edzéseket, ami a másik nagy szerelmem lett. Célom, hogy egy magyar erőemelő bajnokságo­n részt vegyek.

 ?? ?? Psóráné Szaniszló Szilvia (46),
12 órás műszakban, gép mellett dolgozik. Lánya: Krisztina (23)
Psóráné Szaniszló Szilvia (46), 12 órás műszakban, gép mellett dolgozik. Lánya: Krisztina (23)
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary