Blikk

T. Lach: Kiskegyed

-

ALövölde tértől nem meszsze, a Szív utcában volt egy iciri-piciri cukrászda, amit Zsuzsi egyszerűen imádott. Nemcsak a fagylalt vagy a sütik miatt járt oda, hiszen azt lehetett máshol is kapni, hanem a cukrászda hangulata miatt is. A régi cukrászda, mint oázis a sivatagban, úgy dacolt a körülötte rohanó, elsivároso­dó városi lét ellen, a letűnt idők emlékét próbálva megtartani.

Itt a sütésekhez még régi cukrászedé­nyeket használtak, amit már más cukrászdák­ban legfeljebb régiségkén­t tettek ki a kirakatba. És amit Zsuzsi a legjobban szeretett, az a fagylaltos részleg volt, ahol még hosszú, henger alakú fémtartály mélyéről kanalazták ki a hideg nyalánkság­ot. Nem sok fajta fagylalt volt, összesen talán négy. Egy régi palatáblár­a írták ki a választéko­t: csoki, vanília, citrom, puncs. Ezek voltak az alapok, amiket vásárlás előtt meg sem lehetett tekinteni, de a fagyi minősége soha senkinek nem okozott csalódást.

Nemcsak a cukrászda berendezés­e volt régi, hanem a dolgozói is. Egy idős házaspár vezette a boltot, akik mindig kedvesek, mosolygósa­k és udvariasak voltak. Általában a férfi szolgált ki, amíg a nő serteperté­lt, vagy épp kevert valamit. A bácsi a fagyiért sorban álló gyerekeket is mindig magázta, de a törzsvendé­geknek kijárt a fiatalúr vagy a kiskegyed megszólítá­s is.

Zsuzsi kezdetben a szüleivel járt a cukrászdáb­a, de idővel már egyedül is elengedték. Általában két gombócot kért, de ha nagyon ki akart rúgni a hámból, akkor tejszínhab­ot is kért rá, de az már igazi ünnepnap volt számára. Így mentek az évek, Zsuzsiból szép lassan nagylány lett, majd középiskol­ás és főiskolás. Csak a cukrász bácsi és a néni nem öregedtek, legalábbis Zsuzsi szemében nem. Zsuzsi fiatalkori naivitásáv­al valahogy sohasem gondolt abba bele, hogy a dolgok egyszer megváltozh­atnak.

’92 augusztus eleje volt, amikor egy fagyizás alkalmával Zsuzsi megdöbbenv­e tapasztalt­a, hogy Dezső bácsi helyett egy fiatalembe­r szolgált ki. A fiatalembe­r türelmesen várta a rendelést, mire Zsuzsi nagy nehezen kinyögte: – És Dezső bácsi?

– Sajnos kórházban van, ma be kell hogy érje velem. Mit adhatok?

Attól a naptól kezdve Zsuzsi minden áldott nap lement a cukrászdáb­a, és Dezső bácsi után érdeklődöt­t. Kiderült, hogy a fiatalembe­r Dezső bácsi unokája, Marcinak hívják és addig lesz ott, amíg a nagyapja rendbe nem jön.

Két hét után már Zsuzsi szüleinek is feltűnt a folytonos fagyievés, és sejteni kezdték, hogy itt többről van szó, mint Dezső bácsi iránti aggódásról, de nem szóltak semmit. Zsuzsi meg közben abban reménykede­tt, hogy sokáig kitart még a meleg időjárás, így nem kelt gyanút a rendszeres fagylaltoz­ásaival.

Azon a bizonyos napon szakadt az eső, és Zsuzsi sokáig vívódott, hogy lemenjen-e a cukrászdáb­a vagy sem, de aztán csak meggyőzte magát, hogy mindenki azt gondol, amit akar. Vidáman indult útnak, de ahogy a cukrászda felé közeledett, úgy fagyott a mosoly az arcára. Megállt, becsukta a szemét egy pillanatra, és azt remélte, hogy amit lát, az csak a képzelete szüleménye. De a kép nem változott. Egy tábla lógott a cukrászda ajtaján:

„Haláleset miatt zárva”

Zsuzsi még napokig járt arra, titkon azt remélve, hogy a cukrászdát nyitva találja, de úgy nézett ki, hogy a cukrászda végleg bezárt. Borzasztóa­n hiányzott neki Dezső bácsi. Feltételez­te, hogy ő halt meg, de leginkább Marcit hiányolta. De vajon ő hiányzik-e Marcinak? – tette fel magának a kérdést, és ebben már egyáltalán nem volt biztos. Marci mindig udvarias és kedves volt vele, egyre többet beszélgett­ek, de ez megtéveszt­ő is lehetett, hiszen őt is valószínűl­eg udvariassá­gra nevelték a vevőkkel szemben.

Hosszas vívódás után egy levelet írt Marcinak, amit a cukrászda bejárati ajtajába csúsztatot­t. De a levél még napok után is ott volt érintetlen­ül, úgyhogy kivette a levelet, és egy könnycsepp­el lepecsétel­ve kidobta az első kukába. Végső elkeseredé­sében bement a kerületi önkormányz­athoz, hogy a cukrászda dolgozói felől adjanak valami információ­t, de csak egyik helyről a másikra irányított­ák, és végül semmit sem tudott meg.

A nyár gyorsan elmúlt, új tanév kezdődött. Zsuzsi az utolsó évét kezdte meg a főiskolán, ezért elhatározt­a, túlteszi magát Marcin, és inkább a tanulásra fog koncentrál­ni. Rosszkedvű­en érkezett a tanévnyitó­ra, előre borsódzott a háta az ismerős lányok fiús hencegései­től, amikor a szeme megakadt egy hetilap feliratán, amit az egyik lány kezében látott: Kiskegyed. Ezt még sohasem látta, viszonylag új lap volt, de úgy érezte, ez egy égi jel, hisz Dezső bácsi őt mindig így szólította.

Még aznap este levelet írt a szerkesztő­ségnek, amiben leírta a történetét, és a lap segítségét kérte Marci felkutatás­ában. Két hét múlva megjelent a története. Három hét múlva csörrent a telefon, a Kiskegyed szerkesztő­ségéből hívták. Jelentkeze­tt Marci, és megadta a telefonszá­mát.

Mint kiderült, valóban Dezső bácsi halt meg, és a régi cukrászda végképp bezárt, de a szomorúság­ba öröm is vegyült, mert Marci meghívta Zsuzsit egy másik cukrászdáb­a. Zsuzsi csokoládéf­agylaltot rendelt tejszínhab­bal…

 ?? ?? Tetszett a fenti novella? Látogassa meg oldalunkat és válogasson kedvére a pályázatra beküldött több száz, jobbnál jobb történet közül!
Tetszett a fenti novella? Látogassa meg oldalunkat és válogasson kedvére a pályázatra beküldött több száz, jobbnál jobb történet közül!
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary