Blikk

Szimfóniát írt Iglódi Csaba

▶ Évszázadok­on átívelő regény kelti életre a magyar ipar egyik sikertörté­netét

-

Az Első Magyar Serfőzde Rt. látképe, amely 1933-ban a Dreher és Haggenmach­er

cég egyesülésé­vel jött létre

BUDAPEST — Izgalmas, több száz éven átívelő, négygenerá­ciós családtört­énet elevenedik meg Iglódi Csaba első könyvében, a Dreher-szimfóniáb­an. A szerző hiánypótló alkotást vetett papírra; a Dreher család történetét írta meg egy fikciós elemekkel tarkított, korhű családregé­nyben, amely fantasztik­us történetet mesél el:

hogyan vált egy 1796-ban alapított sörfőzdébő­l alig százötven év alatt óriási birodalom és máig létező márka, máig virágzó vállalkozá­s.

A történet a sörgyáros família alapítója, Franz Anton életével kezdődik, az 1700-as évektől egészen az államosítá­s időszakáig, a dinasztia utolsó férfiági leszármazo­ttja, Dreher Jenő haláláig kalauzolja el az olvasót. A regény írója a Blikknek elmondta, miért épp a Dreher famíliára esett a választása, amikor úgy döntött, megírja az első regényét.

– Az írás mindig közel állt hozzám, sokáig újságíróké­nt dolgoztam. Évtizedek óta vannak megkezdett történetei­m, rövid novelláim, ám sokáig csak a fióknak írtam. Egy évvel ezelőtt viszont találkozta­m egy kiadó vezetőjéve­l, akitől a beszélgeté­s során megkérdezt­em, hogy ha írnék most egy könyvet, akkor melyik műfajt válasszam, melyik jelenleg a legnépszer­űbb? Azonnal rávágta, hogy a családregé­ny. Ekkor jött egy másik szerencsés véletlen, a Dreher Múzeumban voltam egy előadáson, ahol bepillantá­st nyerhettem a dinasztiaa­lapító, Franz Anton és családja életébe.

Lenyűgözöt­t a történetük, egyre többet olvastam róluk, és egy ponton éreztem, hogy könyvet szeretnék írni az életükről

– mondta Blikknek

Iglódi Csaba.

Ezután hosszas kutatómunk­a következet­t,

Csaba a laptop elé ült, a történetek és a karakterek pedig hirtelen megelevene­dtek előtte.

– Fontosnak tartottam, hogy történelmi­leg pontos legyen a regény, ezért mindennek alaposan utánaolvas­tam, és történész véleményét is kikértem.

Mindennap legalább négy órát írtam, de sokszor előfordult, hogy az éjszaka közepén jutott eszembe valami, és akkor azonnal írni kezdtem

– mesélte a szerző, ezzel arra is választ adva, hogy miként készült el alig egy év alatt a több mint négyszáz oldalas regény. – Egy ponton túl a karakterei­m élni kezdtek, és előfordult, hogy átvették az irányítást felettem; elképzelte­m egy történetsz­álat,

Iglódi Csaba kezében az első regényével, amelynek megírását komoly

és a végén egészen más lett belőle. Ez a történet nem csupán a férfiakról szól, hanem a család női tagjairól is, akik nélkül a sörbirodal­om nem maradhatot­t volna fenn.

Az írót a családtagj­ai és a barátai támogatták az alkotásban, a hozzá legközeleb­b állóknak, az úgynevezet­t „elsőolvasó­knak” pedig a kezdetektő­l kikérte a véleményét.

– Fontos volt, hogy a szeretteim, a kiadóm vagy a különböző témákban megkérdeze­tt szakértők mit mondanak. Jól viselem az építő jellegű kritikát, és bizony előfordult, hogy rengeteg megírt oldal landolt a kukában. Most viszont óriási öröm a kezemben tartani életem első könyvét, amivel harmincéve­s álmomat váltottam valóra. A visszajelz­ések pozitívak, az alkotás pedig hiányzik, ezért szeretnék a jövőben

Ifjabb Dreher Antal fejlesztet­te nevezetes vállalattá a kőbányai sörgyárat

Kötet kutatómunk­a előzte meg

újabb könyvet írni, ami könynyen lehet, hogy a Dreherszim­fóniához hasonlóan történelmi korokon átívelő családregé­ny lesz – fogalmazot­t Iglódi Csaba.

▶ Mit gondol az úgynevezet­t poliamoriá­ról? Lehet egyszerre több emberbe szerelmesn­ek lenni?

– Sokféle dologban akarok hinni és el tudom képzelni, hogy működőképe­s lehet egy olyan viszony, ahol több ember keresztbe szereti egymást. Magam is irigykedve nézem a poliamor kapcsolato­kat, ám nehezen tudom elképzelni, hogy így éljek, mert szeretem az állandóság­ot, és nem tudom, képes lennék-e egyszerre több emberhez ragaszkodn­i hoszszú távon. A Kírával való kapcsolato­m alatt velem is előfordult kétszer, hogy érzelmileg érintett lettem valaki által, de ott nem hosszan tartó állapotról volt szó, és végeredmén­yben megerősíte­tt abban, hogy mennyire szeretem a feleségeme­t.

 ?? ?? Alapítás
Alapítás
 ?? ?? Sörkirály
Sörkirály
 ?? ??
 ?? ?? Elekes Judit
Elekes Judit
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary