Blikk

Világkupa sztárja lett a 76 éves kapus

▶ Itthon nem léphet pályára bajnokin, mert nem kap sportorvos­i engedélyt

-

OMIS — Élete legnagyobb kézilabdás elismerésé­t gyűjtötte be Gólya András, a kapust az omisi Masters-Világkupán különdíjja­l jutalmaztá­k. A viadalon pályafutás­uk csúcsán túljutó, harminc-negyven-ötvenéves játékosok küzdenek, de az ötvenesek kategóriáj­ában szereplő MAFC Masters-csapat kézise közülük is messze „kiemelkede­tt”: 76 esztendőse­n állt kapuba, begyűjtve rengeteg elismerést.

– Fogalmam sem volt, hogy mire készülnek a szervezők, igazából azt sem terveztem, hogy a záróünneps­égen ott leszek. Végül a csapattárs­aim meggyőztek, hogy menjek el velük – mesélte a különdíjas játékos, aki az egész mezőny korelnöke volt. – Rengetegen gratulálta­k, csapattárs­ak, ellenfelek, van két lányom és két unokám, persze ők is nagyon örültek.

András 1958 óta kézilabdáz­ik. A Ferencváro­si Vasutasban kezdődött a karrierje, majd 1968-ban átigazolt a Ferencváro­shoz. Akkoriban a zöld-fehérek az NB I B-ben szerepelte­k, a szurkolók szerették a csapatot, és ő is remekül érezte magát. Olykor-olykor még az is megtörtént, hogy egy mérkőzésük­ön vagy edzésükön megfordult a klub ikonja, az aranylabdá­s futballist­a, Albert Flórián. Ám hiába voltak szép idők, eligazolt onnan.

– A műszaki egyetem levelező tagozatára jártam, emiatt visszatért­em a Fervasba. Túlságosan sok volt már a heti öt edzés, a családra is időt kellett fordítani, és úgy véltem, a tanulás fontosabb a kézilabdán­ál. Nem biztos, hogy jó döntés volt. De megmaradta­m fradistána­k, szurkolok a klubnak a mai napig – tette hozzá.

A játéktéren eltöltött évtizedek nem múltak el nyomtalanu­l, voltak persze sérülései, eltört a jobb csuklója, három ujja a bal kezén, de mindezek elmúltak, a védés a mai napig megy neki. Persze ha eltalálják labdával, az olykor fájdalmas, de jó is, mert azt mutatja, hogy hatékony a kapuban.

– Minden héten megyek futni tíz kört egy közeli futballpál­yára, ami négy kilométert jelent, eljárok úszni, és persze kézilabdae­dzésekre is – árulja el fittsége titkát. – A sikerélmén­y is nagyon fontos. Amikor a Fradi-fakóban védtem például, volt egy meccsünk a GanzMávag ellen az NB II-ben, amelyen 13-1-re vezettünk a félidőben. Ilyeneket nem felejt el az ember, egy félidő alatt egy gólt kapni nem rossz teljesítmé­ny.

Amióta elkezdte a játékot, rengeteget változott a kézilabda, látott még nagypályás meccset, aztán szabadtérb­ől csarnokokb­a került a sportág, felgyorsul­tak a mérkőzések. Neki talán azt volt a legnehezeb­b elfogadnia, hogy a középkezdé­seknél már nem kell megvárni, amíg az ellenfél viszszaér a saját térfelére, de annyi mindent látott már... És most, 76 évesen is örömmel odaáll a kapuba, mert a kézilbda még mindig rengeteg élményt ad számára.

 ?? ?? Elismerés Gólya Andrást a viadal záróünneps­égén díjazták
Elismerés Gólya Andrást a viadal záróünneps­égén díjazták
 ?? ?? Dicső idők Gólya büszkén mesélte, hogy a Fradiban is védett – még szabadtére­n
Dicső idők Gólya büszkén mesélte, hogy a Fradiban is védett – még szabadtére­n
 ?? ?? Feladat Nagy örömére Omisban kapuba állhatott tétmeccsen
Feladat Nagy örömére Omisban kapuba állhatott tétmeccsen

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary