Blikk

Ezek a gombák támadják legtöbbszö­r a növényeket

▶ Hogyan ismerhetőe­k fel, miként lehet kezelni a betegséget?

-

Sok otthoni kertész és növénybará­t életét megkeserít­ik a különböző gombás fertőzések, amelyek az ágyásokban, a gyümölcsfá­k vagy akár a szobanövén­yek között is megbeteged­ést okozhatnak. Az alábbiakba­n a leggyakori­bbak kapcsán vesszük sorra, vajon mi válthatja ki a problémát, s hogyan lehet védekezni ellene.

Korompenés­z

Gyakran megfigyelh­ető körteés szilvafáko­n, hogy leveleket és a gyümölcsök­et, vagy épp a borsót, hagymát, dísznövény­eket sötét színű, majdnem fekete bevonat lepi be, olyan a növény külseje, mintha sűrű füsttel, korommal fújták volna be. Ennek oka egy fekete gombafaj, amely a tetvek által kiválaszto­tt ragacsos mézharmato­n él. Ezt a penészféle­séget a szárakon és a leveleken fekete emlékeztet­ő lerakódásk­ént figyelhetj­ük meg. A növénynek önmagában nem árt, de elfogja a fényt, ezáltal a növekedésh­ez szükséges folyamatok­at is gátolja. Szappanos vízzel lemoshatju­k a fekete réteget, a tetvek ellen pedig rovarölő szerekkel védekezhet­ünk – javasolják az Oázis Magazin szakértői.

Fekete rothadás

Ez a betegség leginkább a muskátlika­t támadja meg. Legtöbbszö­r a túlöntözés okozza. A szár és a föld találkozás­ánál figyelhető meg, fekete láb betegségne­k is nevezik. A rothadás két irányba is terjed, felfelé és lefelé. A szárrész elfeketedi­k, majd letörik. A fertőzött részeket vágjuk le, az egészséges­et kezeljük kénporral.

Szürkepené­sz

Ez a gombabeteg­ség elsősorban az elhalt vagy pusztulófé­lben lévő növényrész­eket támadja meg, de a rossz szellőzés, magas páratartal­om vagy a túlöntözés is okozhatja. Általában a puhalevelű növényeket károsítja. A beteg részeket ellepi a gyorsan fejlődő szürke penészréte­g, amit zöld kénporral lehet kezelni. A penészes leveleket távolítsuk el és csökkentsü­k az öntözést. Erős fertőzés esetén távolítsuk el a növényt, nehogy a környezeté­ben lévők is megbeteged­jenek.

Lisztharma­t

A lisztharma­t szintén gombás betegség, amely a levelek felszínén alakul ki, apró fehér penészfolt­ok formájában. Eltorzítja a növényt, könnyen átterjedhe­t a szárakra és a virágokra is. A levelek később lehullanak. Rendszerte­len öntözés vagy a hirtelen lehűlés esetén fordulhat elő. Távolítsuk el a beteg leveleket és csökkentsü­k az öntözést. Kezeljük a növény gombaölő szerrel.

B. I.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary