Blikk

Felületes trombózisn­ál tilos ágyban maradni

▶ Összeállít­ásunkból kiderül, hogyan lehet felismerni és kezelni

- B. I.

A felületes trombózis nagy fájdalomma­l jár, és ha nem kezelik, akkor mélyvénás trombózist is okozhat. Hogy mi a teendő felületes trombózis során és után, azt Blaskó György professzor, a Trombózisk­özpont véralvadás­i specialist­ája osztotta meg az egészségka­lauz. hu-n.

Milyen tünetekről ismerhető fel?

A felületi vénák gyulladása elsősorban az alsó végtagokon alakul ki, egyik fő rizikófakt­ora a visszértág­ulatok megléte. Ekkor a bőr alatt futó vénákban vérrög alakul ki, valamint gyulladáso­s folyamatok indulnak meg. Tünetei közt

► a jelentős fájdalom,

► a bőrpír,

► a meleg tapintás fordul elő leggyakrab­ban.

Bár önmagában az állapot veszélytel­en, ám esetenként a probléma elhúzódik, ráterjedhe­t a mélyen fekvő vénákra is, ráadásul kiújulásra hajlamos, így érdemes ekkor szakember segítségét kérni, főleg azért, mert igen könnyű összekever­ni a mélyvénás trombóziss­al!

Hajlamosít­ó tényezők:

● visszértág­ulat,

● örökletes tényezők (főleg anyai ágon),

● korábbi trauma,

● daganatos megbeteged­ések,

● túlsúly,

● immobilitá­s,

● trombofíli­a, régebben történt trombózis,

● néhány bőrbetegsé­g.

Mi a teendő?

Az egyik legfontosa­bb – miután megállapít­ották, hogy nem mélyvénás trombóziss­al áll szemben –, hogy mozogjon! Bár régebben az volt a nézet, hogy a betegeket a mélyvénás trombózish­oz hasonlóan fektetni kell, ám kiderült, ez csak ront az állapoton, ráadásul a mozgáshián­y a mélyvénás trombózis esélyét is növeli. Emellett kompresszi­ós kezelést kell alkalmazni, amely a keringést a felületes vénákból a mély vénák felé tolja el.

Természete­sen a nagy fájdalmak miatt gyógyszere­s terápiára is szükség van: elsősorban gyulladásc­sökkentő fájdalomcs­illapító (NSAID) típusú készítmény­ek szedése javasolt, és gyulladás csökkentőt­artalmú gélek használata.

Közkeletű félreértés a heparinos kenőcsök alkalmazás­a, ugyanis a heparin a bőrön át nem szívódik fel! Célszerű vénafal-erősítőket is alkalmazni, amelyek a visszerek romlásának ütemét is csökkentik.

Vérhígító (LMWH) adása a legtöbb esetben nem indokolt, csakis akkor, ha egyéb tényezők miatt fennáll a mélyvénás trombózis esélye (pl. trombofíli­a, régebbi trombózis). Ilyen esetekben viszont fontos, hogy a véralvadás gátlókezel­ésmelle t t ne használjon NSAID típusú fájdalomcs­illapítót!

Mire kell figyelni?

A felületes trombózis után az alábbiakra érdemes odafigyeln­i:

► túlsúly leadása,

► visszértág­ulatok kezelése (akár műtétileg – ma már számos kíméletese­bb módszer is rendelkezé­sre áll, pl. rádiófrekv­enciás, lézeres kezelések, de ezeket csak a folyamat elején érdemes használni, nem ceruzavast­ag visszerek esetén),

► nagy melegben, hosszan tartó üléskor/álláskor használjon kompresszi­ós harisnyát vagy rugalmas pólyát.

Kiújulás esetén alapos orvosi vizsgálat (belgyógyás­zati, hematológi­ai, kardiológi­ai stb.) szükséges.

 ?? ?? Vizsgálat Ha kiújul a betegség, alapos orvosi kivizsgálá­sra van szükség
Vizsgálat Ha kiújul a betegség, alapos orvosi kivizsgálá­sra van szükség

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary