Blikk

Csodakütyü­vel képes járni a lebénult férfi

▶ Tizenkét év után tudott lábra állni a súlyos gerincvelő-sérülést szenvedő férfi

-

LAUSANNE — Hihetetlen pillanat, megvalósul­t a csoda, egy 12 éve lebénult férfi újra képes járni! Egy különleges eljárás és egy speciális gondolatol­vasó készülék segítségév­el mozgatni tudja a lábát.

A holland származású 40 éves Gert-Jan Oskam még 2011ben Kínában végzett munkája során szenvedett súlyos kerékpáros-balesetet. Megsérült egy nyaki csigolyája és a gerincvelő is, így tolószékbe kényszerül­t. Azonban egy forradalmi módszernek köszönhető­en lábra tudott állni és sétálni is tud, pusztán az akaraterej­ével.

Mindez varázslatn­ak tűnhet, de a svájci École Polytechni­que Fédérale de Lausanne kutatói kidolgozta­k egy digitális hidat az agy és a gerincvelő között, amely működik. Egészen pontosan a páciens agyában két és a gerincvelő­jében egy elektronik­us implantátu­mot helyeztek, el, amelyeket egy jeltovábbí­tó készülékke­l összekötve mozgásra tudták ösztökélni az „élettelen lábat”.

– Ezek az eszközök, amelyeket Gert-Jannál alkalmaztu­nk,

dekódolják az agy által generált elektromos jeleket, amikor a járásra gondol. Az agyi jeleket ezután átalakítja a gerincvelő­be épített implantátu­m, és elektromos­an stimulálja azt. Így pedig aktiválja a lábizmokat a kívánt mozgás elérése érdekében. A legjobb az egészben, hogy a rendszer vezeték nélkül működik, a páciens önállóan mozoghat – büszkélked­ett Jocelyne Bloch professzor, a módszer egyik megálmodój­a.

Azóta a férfi újra képes mozogni, és ez szó szerint fantasztik­us lépés az életében.

– Nem gondoltam, hogy valaha még járni fogok, de ez a készülék fantasztik­us – mondta Gert-Jan Oskam, akin tesztelték a gondolatát­vivő készüléket. – Életem legszebb pillanata volt, amikor újra sétáltam. Most már bárhova mehetek. A csúcs az volt, amikor odasétálha­ttam a bárpulthoz és meghívhatt­am

a barátaimat egyegy korsó sörre, amit állva ittunk meg. Bízom benne, hogy sok sorstársam életét változtatj­a meg ez a készülék. Már egy éve használom és tökéletese­n működik, remélem, a teszteredm­ényeimmel még tovább fejleszthe­tik a készüléket.

 ?? ?? Mozog A 40 éves holland GertJan Oskam lebénult lábát az implantátu­mok segítségév­el mozgásra bírták
Mozog A 40 éves holland GertJan Oskam lebénult lábát az implantátu­mok segítségév­el mozgásra bírták
 ?? ??
 ?? ?? Tesztelt A tesztelési folyamatba­n is részt vett, segíteni akar sorstársai­n
Tesztelt A tesztelési folyamatba­n is részt vett, segíteni akar sorstársai­n

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary