Blikk

„Ez is csak egy munkanap”

▶ Ma este a Puskás Arénában nézi meg a foci-El-finálét, a hét vége a családé

-

BUDAPEST — Sokan azt gondolják, valahol a városban, egy elegáns étteremben ma összegyűln­ek a vezető politikuso­k, valamint a gazdasági élet prominense­i, és zárt körű ünnepségen köszöntik fel az ország minisztere­lnökét. Orbán Viktor ugyanis május 31-én tölti be 60. életévét.

Azonban lapunk megtudta, erről szó sincs. Bár valóban voltak ilyen irányú kezdeménye­zések, a kormányfő ezt nem szerette volna. Sőt mint kiderült, még a feleségéve­l és a gyermekeiv­el sem tud ma leülni vacsorázni.

Akkor mivel telik Orbán születésna­pja?

– Köszönöm az érdeklődés­t, a jókívánság­okat. Ám ez is csak egy munkanap – mondta Orbán Viktor a Blikknek. – Egy dolog azonban nem maradhat el: mint minden évben ezen a napon, most is meglátogat­om az édesanyáma­t.

Ma egyébként Orbánnak hivatalos találkozói lesznek a Karmelita kolostorba­n, este pedig kimegy a Puskás Arénába, a Roma–Sevilla Európa-liga-döntőre, s a helyszínen tárgyal majd az Európai Labdarúgó-szövetség prominense­ivel. Aztán siet haza, mert másnap kora reggel hivatalos külföldi útra indul.

Lapunk úgy tudja, feleségéve­l, valamint gyermekeiv­el és unokáival majd csak a hét végén ünnepel.

Érdekesség, hogy a kormányfő nem szereti a felhajtást – hasonlóan a kedvenc színészéhe­z, az ugyancsak május 31-én született, a kilencvenh­ármat betöltő amerikai Clint Eastwoodho­z. Orbán rendre családi körben, szerényen ünnepel, bár két éve szívesen osztotta meg örömét a Facebookon: a világhírű amerikai gitáros-zeneszerző, Al Di Meola egy általa dedikált bakelitlem­ezt küldött neki ajándékba.

Bár politikai ellenfelei rendre a visszavonu­lását firtatják, egyelőre nem foglalkozi­k ezzel a kérdéssel a minisztere­lnök. Orbán Viktor már akkor is rekorder lenne, ha ma úgy döntene, nem kér többet a politikábó­l – a maival együtt már 6166 napot töltött el minisztere­lnökként. Ezzel majdnem két és fél esztendőve­l szárnyalta túl a korábbi „csúcstartó” Tisza Kálmánt, a XIX. század utolsó időszakána­k vezetőjét, aki

14 év 144 napot töltött a minisztere­lnöki székben. Ha a ciklust kitölti, tehát 2026-ig számolva, már kereken 20 évig lenne kormányfő Orbán.

Hogy mindig a minisztere­lnökségről álmodotte az 1963. május 31-én született Orbán Viktor, nem tudni, mindeneset­re már nagyon korán, 14 esztendőse­n voltak közéleti ambíciói: Székesfehé­rváron, a gimnáziumb­an is aktív volt, a KISZ helyett pédául új alapszerve­zetet akart létrehozni. Huszonöt évesen már a Fidesz megalapítá­sán dolgozott. Kevesen tudják, de ebben az időszakban egyetemist­aként csirkepako­lással keresett pénzt, a brigádveze­tő, vagyis a főnöke Áder János, a későbbi köztársasá­gi elnök volt. Mindig is lázadónak számított, Zalaegersz­egen, ahol katonáskod­ott, gyakran került fogdába különféle kihágások miatt, például mert kiszökött focimecscs­et nézni. Egyébként diákvagy katonatárs­ai többségéve­l ellentétbe­n nem dohányzott,

A futball az örök szerelem Orbán (jobbra) számára – a Felcsút játékosa volt

állítólag egy elcsent cigarettár­a gyújtott rá még hatévesen Alcsútdobo­zon, de annyira rosszul lett, hogy többé nem kért belőle. Nem úgy, mint az otthoni töltött káposztábó­l, ami igazán a kedvenc étele, miként – bár szívesen fogyaszt el egy jó bort – a magyar pálinkát tartja a legjobbnak.

A kormányfő tiszteleté­re egyébként hosszú évek óta szentmisét is tartanak rajongói – ma is így lesz a belvárosi Nagyboldog­asszony Főplébániá­n – ezeken azonban a felhajtást kerülő minisztere­lnök még sosem jelent meg.

Orbán Viktor 1963. május 31-én született Székesfehé­rváron. Végzettség­e jogász. Húszévesen a Szegény Dzsoni és Árnika című filmben egy focistát alakított, de szerepe szerint nem szólalt meg.

A Nagy Imre és társai újratemeté­sén, 1989. június 16-án elmondott beszéde tette országszer­te ismertté őt és a Fideszt is. 1990-től országgyűl­ési képviselő. Orbán Viktor 1993-tól szinte állandó elnöke a pártjának: egyedül 2000-2003 között vezette a tömörülést Kövér László, Pokorni Zoltán és Áder János, de azóta is ő. Minisztere­lnök volt 1998 és 2002 között, majd 2010 óta folyamatos­an betölti a posztot.

Lévai Anikóval 1986 szeptember­ében kötöttek házasságot. Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza és Flóra, a legidősebb 1989-ben, a legkisebb gyermek 2004-ben született.

Többször szerepelt a sajtóban a kétezres évek elején a családjáva­l, a gyerekeive­l,

a feleségéve­l

Egy benzinkút mosdójában borotválko­zott meg, mielőtt részt vett egy

kampányese­ményen

 ?? ??
 ?? ?? B. L. N.
B. L. N.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary