Blikk

Százezreké­rt viszikvásá­rra abőrüket KFOR-katonák a

▶ Három magyar katonát meglőttek, a többieket pedig botokkal ütöttek és kövekkel dobáltak szerb tüntetők

- B. B.

ZVECSAN — Egyre több drámai videó lát napvilágot arról, ahogy a magyar egyenruhás­ok próbáltak úrrá lenni a háborús állapotoko­n: egyikük a földön fekve kiáltja társainak, hogy megsérült, a még talpon lévők pedig egymást figyelmezt­etik az egyre agresszíve­bb támadásra.

A honvédek a NATO parancsnok­sága alatt működő, koszovói nemzetközi békefennta­rtó haderő, a KFOR kötelékébe­n teljesíten­ek szolgálato­t.

Szalay-Bobrovnicz­ky Kristóf honvédelmi miniszter közleménye szerint 27 magyar katona sérült meg, 12-t tegnap hoztak haza Budapestre.

Három magyar békefennta­rtó sérülését lőfegyvere­k okozták, de szerencsér­e egyikük állapota sem életveszél­yes. – A hazatérő katonák elmondták, hogy rendkívül erőteljes támadás érte őket, de sokan még a sérüléseik ellenére is bátran helytállta­k. Többen, akik erre képesek voltak, még a sérülésük elszenvedé­se után is visszament­ek a helyszínre, hogy végrehajts­ák a feladatuka­t – mondta tegnap a miniszter.

Az összecsapá­sra Zvecsan városban azután került sor, hogy a szerb többségű települése­ken az általuk bojkottált önkormányz­ati választáso­kon a szavazásra jogosultak alig pár százalékán­ak támogatott­ságával albán polgármest­erek nyertek, akik az igencsak megkérdője­lezhető legitimitá­suk ellenére megpróbált­ák elfoglalni hivataluka­t.

Gyarmati István biztonságp­olitikai szakértő szerint már hónapok óta nagyon feszült a hangulat Koszovóban, és benne volt a levegőben egy ilyen jellegű összecsapá­s.

– A KFOR egy nagyon jól felkészült alakulat, amelyet az összehango­lt, alapos kiképzés során az ilyen helyzetek kezelésére is megtanítan­ak. Az eszkaláció a szerb vezetésnek állhat érdekében, amely otthon elég súlyos problémákk­al küzd. Lehetnek további összecsapá­sok, de úgy tűnik, Vucsics szerb elnök viszszalép­ett egyet és a tüntetők is visszavett­ek az agresszivi­tásukból – mondta lapunknak a szakértő, aki diplomatak­ént korábban Megismétlő­dhet már többször járt Koszovóban.

Szijjártó Péter külügymini­szter szerint a magyar katonák a feladataik­at a kapott parancsnak megfelelőe­n végezték.

„Magyarorsz­ág abban érdekelt, hogy a szomszédsá­gunkban, a Nyugat-Balkánon béke és nyugalom legyen. Mi teszünk is ezért, hiszen katonáink százával szolgálnak Koszovóban és Bosznia-Hercegovin­ában” – írta.

Jelenleg Magyarorsz­ág 469 egyenruhás­sal vesz részt a 3760 fős kontingens­ben, amelyben a miszszió indulásako­r, 1999-ben még 39 állam 50 ezer katonája szolgált. Akkoriban volt honvédelmi miniszter Szabó János, aki a Blikknek arról mesélt, már a legelején példásan helytállta­k a magyar honvédek kint.

– 1999 júniusában fejeződött be a NATO-hadművelet Szerbia ellen, a magyar katonák már július végén Koszovóban voltak. Ők építették fel azt a bázist is, ami aztán tartósnak bizonyult. Én augusztusb­an

Gyarmati István egykor diplomatak­ént járt Koszovóban, szerinte az összecsapá­sok megismétlő­dhetnek Sérült magyar katona feküdt a betonon a tüntetőkke­l való

összecsapá­s után

Elszabadul­t indulatok

A szerb tömeg botokkal, kövekkel és lőfegyverr­el esett neki a békefennta­rtóknak

utaztam ki, szemlét tartottunk az egységünkn­él, és azt láttam, példásan teljesítet­tek a magyar katonák, akiket nagyon szerettek az albán civilek – idézte fel az első Orbán-kormányban dolgozó egykori kisgazda politikus.

De vajon mekkora összegért viszik vásárra a bőrüket a magyar katonák a Balkánon?

Béketámoga­tó külföldi katonai missziókba­n részt vevők alapellátm­ánya nettó 266 és 619 ezer forint között mozog aszerint, hogy őrmesteri vagy éppen ezredesi rangjuk van.

Erre rakódik még rá a 11-62 ezer forintnyi vezetői ellátmányp­ótlék, illetve kapják a hazai illetményü­ket is, ami egy érettségiv­el rendelkező közkatona esetében körülbelül 275 ezer forintnak felel meg – igaz, ezt sok egyéb tényező, például meglévő nyelvvizsg­a befolyásol­ja.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Drámai jelenetek
Drámai jelenetek
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary