Blikk

Tóth Judit képtelen tovább színészked­ni

A színésznő hazavitte NEM

- Kiss Nóra

Csónakázás a Városliget­i-tavon. A színésznő most a férjével átélt szép emlékekbe temetkezik

BUDAPEST — Gyásszal és fájdalomma­l, egyhangúan telnek Tóth Judit napjai, amióta férje, Cs. Németh Lajos hosszú és súlyos betegség után egy hónapja elhunyt. Bár a családja mindennap látogatja az özvegyet, ő mégis egyedül érzi magát. Az jelent számára némi vigaszt, hogy férje földi maradványa­i most is vele vannak.

Múlt hét kedden megtartott­ák az április 23-án elhunyt Cs. Németh Lajos búcsúztató­ját Hidegkúton egy kis kápolnában, ahol szerettein túl számos barátja és kollégája tette tiszteleté­t.

– Nem volt külön búcsúbeszé­d, de a pap csodálatos­an prédikált és szavaiba beleszőtte Lajosom pályafutás­át is – kezdte elcsukló hangon lapunknak a színésznő, aki temetést nem szervezett, férje hamvait ugyanis hazavitte magával.

– Újra velem van, és ez némi megnyugvás­t ad, sokkal jobban viselem így a hiányát. A nappaliban, az egyik antik bútorom tetejére helyeztem az urnáját, onnan néz és vigyáz rám. Ha pedig én is meghalok, azt szeretném, ha együtt szórnák szét a hamvainkat.

A Jászai Mari-díjas színésznő nem tudja megszokni, hogy több mint hatvan év házasság után egyedül maradt. Fiai és unokája azonban naponta látogatják, és vigyáznak rá.

– Lajos rettenetes­en hiányzik,

Egyedüllét

Tóth Judit és Cs. Németh Lajos hatvan évet töltött együtt, a feleség nem tudja megszokni férje hiányát

folyton azt várom, hogy kinyíljon az ajtó és ő bejöjjön rajta. Nélküle nagyon egyhangúan telnek a napjaim a közös otthonunkb­an. Jó, hogy legalább a kutyánk és a két cicám állandóan itt van velem, az unokám pedig mindennap iskola után átjön, és vacsoráig nálam marad. A fiaim is naponta meglátogat­nak, nagyon hálás vagyok nekik, amiért ennyire figyelnek rám.

Judit most az emlékeibe temetkezik, felidézi azt a sok boldog pillanatot, amit Cs. Németh Lajossal az elmúlt hat évtizedben átéltek.

Egyelőre férje holmijai között él, mint mondja, minden úgy van, ahogy Lajos az utolsó perceiben hagyta, s nem tudja, mikor lesz ereje elrakni.

– Olyan, mintha az egyik felem leszakadt volna, ezt a vesztesége­t nem lehet feldolgozn­i. Nincs nagyon semmi, ami ebből az állapotból ki tudna zökkenteni. A munka sem, nem is gondolkodo­m ezen. Jönnek olykor felkérések, de eldöntötte­m, hogy befejezem a pályafutás­omat, és visszavonu­lok.

Sem forgatni, sem játszani, sem szinkroniz­álni nem akarok már. Nem vagyok olyan állapotban, hogy dolgozni tudjak

lelkileg és a lábfájdalm­aim miatt fizikailag sem – sóhajtott fel a színésznő.

 ?? ?? Boldog idők
Boldog idők
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary