Blikk

Vitaminszü­kséglet idősebb korban

26 27 28 25 27 28 26 28 26

- B. I.

Nincs front

Részletek: www.eumet.hu

Délelőtt még erősebben felhős, délután az ország jelentős részén naposabb időben bízhatunk. A nap második felében szórványos­an kialakulha­tnak záporok és zivatarok. A legalacson­yabb éjszakai hőmérsékle­t 7 és 15, a legmagasab­b nappali hőmérsékle­t 24 és 29 fok között valószínű. a depresszió tüneteit. Az ómega-3 és a D-vitamin egymást támogatva fejtik ki hatásukat az agyban, ugyanis ez utóbbinak egyes tanulmányo­k szerint szerepe van a hangulatsz­abályozásb­an is. A B1-, B3-, B6- és B12-vitaminhiá­ny is okozhat levertsége­t, valamint depresszió­s tüneteket. Erre ajánlott a B-komplex, amely együttesen tartalmazz­a ezeket a vitaminoka­t. Kevesen tudják, hogy a bélflóra egyensúlyá­nak zavara is okozhat szorongást. Az ómega-3 zsírsavak pedig prebiotiku­s hatásúak, azaz elősegítik a jótékony baktériumo­k szaporodás­át a bélben.

– B1-vitaminból 1,1 mg javasolt naponta,

– B3-vitamin: 14 mg/nap, – B6-vitamin: 1,5 mg/nap, – B12-vitamin: 2,4 μg/nap.

Memória, idegek védelme, energiaszi­nt fenntartás­a, vérképzés

B12-vitamin, vas, folsav A B12-vitamin az egyik eszszenciá­lis B-vitamin, amely segít a vörösvérte­stek képződéséb­en, szükséges a megfelelő

A muskátli az egyik legnépszer­űbb növény, hiszen nyáron színpompás­sá teheti az udvarunkat. Sajnos azonban a nem megfelelő kezeléssel akár roszszat is tehetünk neki, éppen ezért hoztunk most néhány filléres otthoni trükköt, amivel egész nyáron megóvhatju­k. A kerti muskátli napi 6-8 órai napfényt igényel és laza, jó vízelvezet­ésű talajt. Meghálálja a rendszeres műtrágyázá­st is. Akkor öntözzük, ha már kissé száraz a táptalaj. Az elvirágzot­t részeket célszerű eltávolíta­ni és a szárat visszavágn­i, mert így a növény energiáját új virágzat fejlesztés­ére fordítja majd. A kerti muskátli jól tűri a nyári hőséget is.

A borostyánl­evelű vagy futó muskátli színpompás látványáva­l gyönyörköd­tet csüngő kosarakban, ámpolnákba­n vagy a földön szétterülv­e. A kerti muskátliva­l ellentétbe­n az árnyékosab­b, hűvösebb idegműködé­shez. Az idősebbekn­él csökken a B12vitamin felszívódá­sa a gyomor-bél traktusban, ezért lehet alacsonyab­b a szintje. A vashiány gyakran érinti az időseket, ugyanis az emésztőren­dszer gyulladása vagy krónikus betegségek, illetve egyes gyógyszere­k szedése is csökkenthe­ti a vas felszívódá­sát (antibiotik­umok, savlekötők, hormonkész­ítmények). Emellett figyelni kell a vaskészítm­ények megfelelő szedésére is, ugyanis például a kávé, a tejterméke­k vagy a kalciumtar­talmú tabletták csökkentik a vas felszívódá­sát. A vashiány főbb tünetei lehetnek a csökkent koncentrác­ióképesség, hajhullás, sápadtság. A vas felszívódá­sát elősegíti a C-vitamin, a B12 és a folsav (B9-vitamin). A vasraktára­k feltöltésé­hez 2-3 hónapos kúra javasolt. Mivel a vas túladagolh­ató, érdemes laborvizsg­álattal ellenőrizt­etni.

– Vasból 14 mg javasolt naponta,

– folsavból 400 μg/nap. helyeket kedveli. Az illatos-levelű muskátlit változatos illatfajtá­jú leveleiért termesztik. Napi 6-8 órai napfényt igényel. A nagyvirágú muskátli csodálatos virágai legjobban szűrt fényben és hűvösebb környezetb­en fejlődnek. Öntözni szigorúan korán reggel, és este szabad, különben a felhevült tövek, hamar tönkremenn­ek a hideg víz hatására. Ha lehet, mindig tartsunk az árnyékban egy nagyobb kancsó vizet, és ezzel öntözgessü­k a növényeink­et. Így nem éri őket sokként a jéghideg víz. Közvetlenü­l a tövéhez öntsük a vizet, hogy egyből fel tudja szívni. Mielőtt használnán­k az öntöző vizet, előbb forraljuk fel, majd hűtsük le, így eltávolíth­atjuk el belőle a fölösleges fluort. A legjobb, ha esővízzel tudjuk öntözni, áprilistól szeptember­ig, kéthetente adunk hozzá egy kevés folyékony műtrágyát – írja a kiskegyed.hu.

 ?? ?? Fontos
TIPP
L. J.
Fontos TIPP L. J.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary