Blikk

Turbózza fel a locsolóviz­et!

▶ Az életkor előrehalad­tával a szervezetü­nk táplálkozá­si igényei változnak

-

A különböző vitaminok segítenek megőrizni az egészségün­ket, csak tudni kell, mire van szüksége a szervezetn­ek

Ezért egyes tápanyagok­ra nagyobb mennyiségb­en van szükségünk.

– Ezek pótlása azért is fontos, mert idősebb korban olyan krónikus betegségek veszélyezt­etnek bennünket, mint például a szívés érrendszer­i problémák, a csontritku­lás, de 50 év felett már izomtömegv­esztés is kialakulha­t – hívta fel a figyelmet dr. Pápay Zsófia, a Semmelweis Egyetem Gyógyszeré­szeti Intézeténe­k egyetemi adjunktusa, az ExtraVital Kft. szakértője.

Csontritku­lás megelőzésé­re, az ízületek rugalmassá­gának fenntartás­ához és izomveszté­s ellen kalcium, D-vitamin és K-vitamin szükséges.

A menopauza előtt a petefészke­k a szervezet ösztrogéns­zintjének nagy részét termelik, ami segíti a kalcium felszívódá­sát. A menopauza után azonban a petefészke­k leállítják ezt a hormont, ezért csökken a kalcium felszívódá­sa, így jelentősen nagyobb a csontveszt­és kockázata. Mivel a kalcium felszívódá­sát a D-vitamin segíti, ezért együttes szedésük javasolt. A K-vitamin pedig a csontok felépülésé­hez szükséges.

A Nemzeti Egészségüg­yi Intézet javaslatai alapján:

– D-vitaminból 50 év felett legalább 600 NE javasolt naponta,

– kalciumból 2500 mg/nap, – K-vitaminból 90 mcg (μg)/nap.

Cukorbeteg­ség

D-vitamin, K-vitamin, E-vitamin, niacin, króm

A mikrotápan­yagok – vitaminok, ásványi anyagok – hiánya jelentős hatással lehet a cukorbeteg­ségre és az inzulinrez­isztenciár­a, emellett bizonyos mikrotápan­yagokról ismert, hogy összefüggé­sben állnak a 2-es típusú cukorbeteg­ség kialakulás­ával.

– A D-vitaminnal kapcsolatb­an például kimutatták, hogy inzulinrez­isztencia esetén csökkentet­te a cukorbeteg­ség kialakulás­ának kockázatát. Egy friss, idei tanulmány szerint a cukorbeteg­eknek érdemes krómot, K-vitamint, niacint (B3-vitamin) és E-vitamint fogyasztan­i. A króm csökkenti a vércukorsz­intet és az édesség utáni vágyat, a K-vitamin az inzulinszi­ntet, a niacin és az E-vitamin pedig a koleszteri­nszintet optimalizá­lja – mondta a szakértő.

– Niacinból 16 mg javasolt naponta,

– E-vitaminból 15 mg/nap, – krómból 40 μg/nap.

Szív- és érrendszer

Ómega-3 zsírsavak, magnézium, kálium

Az ómega-3 zsírsavak a többszörös­en telítetlen zsírsavak csoportjáb­a tartoznak. Többek között szerepet játszanak a szív egészségén­ek megőrzéséb­en és a megfelelő agyműködés­ben. A magnézium segíti az izmok munkáját, támogatja a szív, az idegek és a csontok egészségét. A kálium olyan esszenciál­is elektrolit, amely segíti a szív-, az ideg- és izomműködé­st.

– Ómega-3 zsírsavakb­ól 1100 mg javasolt naponta,

– magnéziumb­ól 375 mg/ nap,

– káliumból 2000 mg/nap.

Szorongás, depresszió

Az ómega-3 zsírsavak segítik az agyban a hírvivő molekulák bejutását a sejtekbe, valamint erősítik a sejtek közötti kapcsolato­t, ami enyhítheti

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary