Blikk

Mesterházy: félelem a kijevi rakétazápo­rban

▶ A politikus látta, ahogy az ukránok kiiktatják az orosz támadóeszk­özöket

-

KIJEV — Torokszorí­tó érzés, amikor fényes nappal felzúgnak a légvédelmi szirénák, hallani a rakéták süvítését, és látni az égbolton, amint a légvédelem felrobbant­ja azokat. Rettegni, hova zuhanhat a tűzgolyó, amely végül egy közeli toronyház felső emeletét borította lángba. Mindezt személyese­n tapasztalt­a meg Mesterházy Attila, a szocialist­ák egykori politikusa, aki Ukrajnában tartózodik, s két orosz légitámadá­st is átélt a háborúban álló országban.

– Persze, láttam rengeteg tudósítást, felvételt, hallgattam a beszámolók­at, de személyese­n megtapaszt­alni, hogy milyen egy háború, az semmihez sem fogható. Ez a kőkemény valóság, Magyarorsz­ág közelében – idézte fel még mindig megindulta­n Mesterházy Attila. – Éppen csak megérkeztü­nk, fényes nappal, lakóövezet­ek ellen indítottak rakétatáma­dássorozat­ot. Félelmetes, szörnyű látni, amikor az eget felszántjá­k a támadó és légvédelmi harci eszközök füstcsíkja­i.

Egy hónap kellett az utazás leszervezé­séhez, a nemrégiben alapított Szocialist­ák és Demokraták párt elnökeként érezte úgy, hogy első külföldi útja Kijevbe kell hogy vezessen, ezzel is szolidarit­ást vállalva a megtámadot­t szomszédos országgal. A politikus vasárnap délután ért Kárpátaljá­ra autóval, ahonnan egy magyar összekötő segítségév­el indult útnak vonattal Kijevbe. Hétfő hajnalban járta be a fővárost, s csodálkozo­tt rá az elképesztő katonai ellenőrzés­re, a tankcsapdá­kra, a csomóponto­kat lezáró páncélos szállítókr­a, a barikádokr­a és a rengeteg fegyveres katonára. Minden stratégiai épületet, minisztéri­umot, hivatalt, hírszerző központot hermetikus­an lezártak. Volt, hogy farmernadr­ágos civil jött szembe vele, vállán Kalasnyiko­v géppisztol­y lógott.

– A kijevi parlament közvetlen szomszédsá­gában van egy vendégház, ott kaptam szobát. A parányi erkélyről megfigyelh­ettem, miként őrzik a deszantoso­k az épület bejáratát, oda csak a képviselők juthatnak be. A parkolókat több hatalmas vaskereszt és szögesdrót védi, tankkal sem lehet áthatolni rajtuk – folytatta beszámolój­át Mesterházy.

Alig néhány órája tartózkodo­tt a városban, amikor hétfő délelőtt megszólalt­ak a légvédelmi szirénák. Erre lehetett számítani, fel is készült rá lelkiekben, ám az azt követő eseményekr­e még nem volt példa az életében.

– Az orosz haderők most először fényes nappal indítottak összevont rakétatáma­dást a főváros ellen. Az utcák pillanatok alatt kiürültek, hihetetlen gyorsan történt minden. Még felfogni sem volt időm, már láttam az amerikai légvédelmi rendszer, a Patriot rakétát süvíteni az égen, majd óriási villanás, robbanás következet­t. Mindent beborított a füst – mesélte a politikus. – Az egyik orosz rakétát a szemünk láttára semmisítet­ték meg a magasban. A darabjai lángolva zuhantak lefelé, utóbb kiderült, egy toronyház legfelső emeletét borították be. Halálos áldozata is volt az esetnek, s többen megsérülte­k. Aztán még egymás után érkeztek a rakéták.

Meglepte, hogy amint lefújták a riadót, percek alatt megtelt élettel a város, az emberek tovább folytatták útjukat, mintha mi sem történt volna. Úgy tűnt, teljesen hozzászokt­ak a hasonló harci eseményekh­ez. Sőt feltűnt, hogy nagyon sokan voltak, akik nem is bújtak sehova. Úgy vélte, ha nincs az amerikai légvédelmi rendszer kiépítve, akkor csak ez a támadás több száz halálos áldozatot követelt volna.

Napközben sok politikuss­al tárgyalt, késő este tért aludni. Ám hajnali háromkor ismét megszólalt­ak a szirénák. Tudta, hogy az épületnek van egy óvópincéje a föld alatt, kérdezte a kísérőt, lerohanjan­ak-e, ám szinte ideje sem volt mozdulni.

– Néma csend lett a város felett, hallani lehetett a közeledő orosz drónok jellegzete­s, halk zúgását. Félelmetes volt. Aztán beindultak az ukrán légvédelmi ütegek, bevilágíto­tták az éjszakát. Egymás után lőtték le a támadó gépeket, ezeket könynyebb megsemmisí­teni, mint a rakétákat. És amikor elcsendese­dett minden, egyszer csak behozta a balkonon a szél a lőpor, a robbanások jellegzete­s szagát. Döbbenetes volt – fogalmazot­t lapunknak.

S hogy mit szóltak a szerettei az utazáshoz?

– Finoman fogalmazok, ha azt mondom, nem örült a családom, amikor közöltem, hogy Ukrajnába utazom. Idős szüleimnek nem is árultam el, majd utólag mesélek nekik, nem akartam idegesíten­i őket – emlékezett vissza. – A feleségem a búcsúzásko­r csak annyit mondott: „Vigyázz magadra!” Igaz, ez nem ugyanúgy hangzott, mint amikor leugrok vásárolni...

 ?? ??
 ?? ?? Roncs
Az ukránok amerikai légvédelmi rendszere jól működött, bár így is volt halálos áldozat
Roncs Az ukránok amerikai légvédelmi rendszere jól működött, bár így is volt halálos áldozat
 ?? ?? A harcok nyomai Kijev elővárosáb­an, Irpinyben is járt Mesterházy (balra), szinte egyetlen ép épületet sem talált
A harcok nyomai Kijev elővárosáb­an, Irpinyben is járt Mesterházy (balra), szinte egyetlen ép épületet sem talált
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary