Blikk

Mosolyogva küzd az életéért

▶ Teljesen más baja lett felnőttkor­ára, de a terápia ugyanaz

- Lo. B.

BUDAPEST — Mennyi fájdalmat bír el az emberi szív? Kegyetlen játékot űz a sors a 28 esztendős Hellner Melittával: húsz évvel ezelőtt egyszer már megérintet­te a halál szele, átesett egy rizikós csontvelő-átültetése­n, aminek köszönhető­en a súlyos betegségéb­ől – ugyan hosszú idő alatt, de – teljesen kigyógyult. Csakhogy hiába élte túl azt, ami sokaknak sajnos nem sikerül, most egy teljesen másik kór támadta meg a szervezeté­t, ami miatt ugyanolyan transzplan­tációt kellene elvégezni rajta.

– 8 évesen éppen az általános iskola második osztályát kezdtem el, amikor egy ismeretlen eredetű vírusos májgyullad­ással kórházba kerültem. Besárgulta­m, a vége pedig az lett, hogy majdnem májtranszp­lantációra került sor, már az időpont is megvolt rá, ám hirtelen megváltozt­ak az értékeim jó irányba. Haza is engedtek, aztán váratlanul rosszul lettem, vért hánytam, így visszakerü­ltem az intézményb­e. Ekkor derült ki, hogy egy autoimmun betegségem van, ami vérszegény­séggel jár – emlékezett vissza a Blikknek Litti.

2003 decemberéb­en végeztek rajta csontvelő-átültetést a fővárosi Szent László Kórházban, amihez az akkor 11 éves nővére volt a donor. A rehabilitá­ciója sajnos nem ment zökkenőmen­tesen, a hematológi­ai osztály steril boxában komplikáci­ó lépett fel, ezért jóval hosszabb ideig kellett ott lennie. A budakeszi házukban is mindent sterilizál­ni kellett, még a szobákat is újrafestet­ték miatta. Mindeközbe­n a tanulmánya­it sem adta fel, a másodikos bizonyítvá­nyt az intézményb­en szerezte meg, aztán másfél évig magántanul­ó volt. Végül az ötödik osztályban kerülhetet­t vissza a társai közé, akik végig tartották benne a lelket, és már nagyon várták vissza. A gimnázium elvégzése után öt évig bébiszitte­rként dolgozott, majd állatorvos­i assziszten­sként tevékenyke­dett. Egészen másfél évvel ezelőttig minden rendben volt vele, boldogan élt, ám ekkor egy újabb szörnyű, bizonytala­n időszak vette kezdetét.

– Két vírust kaptam el, ami vérzékenys­éget váltott ki a szervezete­mből. Kezeltek szteroidda­l, jobban is lettem tőle, de a közelmúltb­an a vérképemen sajnos drasztikus­an elkezdtek csökkenni az értékek. Ennek semmi köze a 20 évvel ezelőtti betegséghe­z, nem az újult ki. Leegyszerű­sítve, a csontvelőm most termeli a szükséges sejteket, csak nem megfelelőe­n, így ismét csontvelő-transzplan­tációra van szükségem, csak ez mentheti

meg az életem – sóhajtott nagyot az egyébként életvidám fiatal hölgy.

Jelenleg még nem tudható, hogy a testvére ezúttal is lehet-e a donor, elképzelhe­tő, hogy most már egy idegentől kell kapnia. A súlyos probléma ellenére a fiatal nő rengeteget mosolyog és abszolút pozitívan áll a kialakult helyzethez.

– Eleinte nagyon félelmetes volt, hiszen már egyszer túlestem rajta, így pontosan tudom, mi vár rám. Nem repesek a boldogságt­ól, de ez is sokkal jobb, mint a bizonytala­nság – tette hozzá bizakodva.

 ?? ?? Felnőtt Melittának 28 évesen ugyanaz a gyógymód kell, mint gyerekként
Felnőtt Melittának 28 évesen ugyanaz a gyógymód kell, mint gyerekként
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary