Blikk

„Köszönöm, hogy megmentett!”

▶ A hős polgárőrne­k könnybe lábadt a szeme, amikor találkozot­t a 13 éves fiúval

- Lo. B.

LŐRINCI — Régóta várt nagy találkozás: a hős megmentő végre átölelhett­e azt a majdnem folyóba fulladt 13 éves kisfiút, akinek az utolsó pillanatba­n még sikerült megmenteni az életét május elején. Szem nem maradt szárazon, amikor a nyugdíjas polgárőr meglátta a lőrinci gyermeknap­i rendezvény­en Noelt, aki végre személyese­n is megköszönh­ette neki a segítségét.

Ha Plavecz János csak néhány perccel később megy a híd felé vagy nem ugrik be azonnal a Zagyva közepén arccal lefelé lebegő fiatalért, már nem lenne életben.

– A nevelők kihozták a gyerekeket az otthonból a rendezvény­re, amit én is biztosítot­tam, külön engedéllye­l pedig Noelt is kiengedték. Érző ember vagyok, csak nyeltem a könnyeim, megszólaln­i is alig tudtam, amikor megláttam

– emlékezett vissza a Blikknek a szívszorít­ó pillanatok­ra János. – Annak ellenére, hogy már három hete

A helyszín

Plavecz János szolgálatb­ól ment haza, amikor meglátta a fuldokló gyereket. Nem tétovázott, azonnal a vízbe ugrott

kiengedték a kórházból, iskolába még nem járhat, hiszen gyógyszert kell szednie, a tüdejéből ugyanis még nem ürült ki teljesen a víz.

A megszeppen­t kisfiú ugyan szótlan volt, de azért tudtak egymással beszélgetn­i néhány percet.

– Köszönöm szépen, polgárőr úr, hogy megmentett! Amikor ezt mondta nekem Noel, újra könnybe lábadt a szemem – árulta el a hős életmentő.

Plavecz János hozzátette, a kisfiú megsúgta neki, hamarosan egy csekélyke ajándékkal szeretné meghálálni, hogy kimentette a folyóból.

– Felhívtam a figyelmét arra, hogy legközeleb­b nagyon figyeljen oda, legyen sokkal elővigyáza­tosabb és hallgasson a nevelőjére, mert most óriási szerencséj­e volt. Egyszerűen újjászület­ett

– magyarázta lapunknak a nyugdíjas polgárőr.

Mint arról beszámoltu­nk, Plavecz János a szolgálat után éppen a horti otthonába tartott haza, amikor három gyerekre lett figyelmes, akik kétségbees­ve integettek neki. A kocsiból kiszállva észrevette a túlpart közelében

Megmentő

A nagy találkozás: Noel megígérte Jánosnak, máskor nem tesz ilyen

butaságot

élettelenü­l lebegő fiatalt, akiért azonnal bevetette magát a vízbe. Miután kihúzta a helyi gyermekott­honban nevelkedő eszméletle­n srácot, sikeresen újraéleszt­ette. A gyermek élete, túlzás nélkül, csupán másodperce­ken múlt.

– Kiderült, tiltott helyen akart fürödni a társaival a Zagyvában, de abban a tudatban volt, hogy nem mély a folyó. Sajnos addig nyelte a vizet,

– tette hozzá a Lőrinci Közbiztons­ágáért Polgárőr Egyesület rangidőse, aki Életmentő Érdemérmet vehetett át, de elmondása szerint a belügymini­szter is előterjesz­tette egy kitüntetés­re.

– Lépten-nyomon gratulál mindenki, nagyon nagy elismerés ez nekem – mondta büszkeségg­el a hangjában János.

amíg el nem ájult

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary