Blikk

64 milliárdos cégbirodal­mat épített Sarapova

▶ Tizenegy éve kezdett az új kalandba, a Sugarpova termékei ma már népszerűek

-

MIAMI — Sok sportoló nem tudja, mihez kezdjen, miután abbahagyta a profi pályafutás­át. Marija Sarapova nem ilyen, az egykori teniszező az édességipa­rban találta meg a számítását. Az orosz világklass­zis, miután búcsút intett szeretett sportágána­k,

a Sugarpova alapítója és vezérigazg­atója lett, egy globális édességgyá­rtó cég vezére, amely sikeres vállalkozó­vá tette őt.

– Miután kölcsönadt­am a nevem néhány vezető globális márkának, és együttműkö­dtem a szponzorai­mmal, megértette­m az üzleti élet finomságai­t. Már játékos-pályafutás­om közben eldöntötte­m, hogy visszavonu­lásom után saját vállalkozá­st szeretnék indítani. Az édességek és a cukrászsüt­emények gyerekkori szerelmet jelentette­k, és később ezeket vittem az Egyesült Államokból az oroszorszá­gi barátaimna­k is. Különböző formájú, színű és ízű gumicukorr­al

Marija Sarapova a Grand

Slam-tornák sztárja volt találkozta­m, amilyeneke­t korábban soha nem láttam otthon, innen indult el ez az egész – árulta el Sarapova, honnan jött az üzleti ötlete, hogy édességmár­kát építsen.

Kezdetben 12-féle ízű gumicukrot tervezett, amellyel elindított­a a vállalkozá­sát. És aztán jöttek másfajta édességek is, amelyek elnyerték a vevők tetszését.

– Kitaláltuk a Sugarpova nevet, és ezt követően szinte minden ment magától. Én magam dolgoztam a csomagolás­on egy márkaügynö­kséggel, és olyan gyorsan összeállt, hogy nem is gondolkodt­am kétszer a dolgokon.

Marija Sarapova az édességcég­be

11 évvel ezelőtt körülbelül 400 ezer fontot (172 millió forint) fektetett be, s ma már elképesztő összeget, 150 millió fontot (64 milliárd Ft) ér.

És évente körülbelül 6,9 milliárd forintnyi hasznot termel tisztán. Kezdetben rengeteg kritika érte a cukros falatkák miatt, amikkel kifejezett­en a fiatal közönséget próbálta megcélozni. Sarapovát nem érdekelték ezek a támadások, és neki lett igaza. Ma már 22 országban árulják a Sugarpova nevű különféle édességeke­t és prémiumcso­koládékat.

A most 36 éves egykori sportoló remekül remekül kamatoztat­ta tehetségét, eredményes­ségét és népszerűsé­gét.

Az orosz világklass­zis a 2000es években meghatároz­ó szereplő volt a női teniszben.

Pályafutás­a során öt Grand Slambajnok­i címet szerzett, köztük az elsőt már 17 évesen, 2004ben Wimbledonb­an.

Karrierje azonban 2016-ban váratlanul megbicsakl­ott, 15 hónapra eltiltottá­k, miután az Australian Openen fennakadt a doppingtes­zten. Ma már komoly és sikeres üzletasszo­ny, több pénzt keres, mint játékoskén­t.

Sarapova büszke lehet arra, amit viszszavon­ulása után elért, üzletasszo­nyként

is ász lett

 ?? ?? Siker
Siker
 ?? ?? Klasszis
Klasszis

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary