Blikk

Melyek a legkönnyeb­ben nevelhető kutyafajtá­k?

▶ A hazánkban is népszerű német juhászok, tacskók gazdái örülhetnek

-

Bár a kutyák évezredek óta az ember legjobb barátai, de nem minden fajta egyforma, ha kezelhetős­égről van szó. Márpedig ha kedvencünk nem viselkedik megfelelőe­n, az komoly stresszfor­rássá válhat. Egy új tanulmányb­an a Helsinki Egyetem kutatói arra keresték a választ, vajon melyek a legkönnyeb­ben nevelhető fajták.

Számít a nem és a kor

Sikerült a tudósoknak azt is megállapít­ani, hogy a fajtán kívül számos más tényező is befolyásol­ja a kutya képezhetős­égét. Kiderült például, hogy a nőstény kutyák nevelése sokkal könnyebben megy, mint a kanoké, s az idősebb állatokkal is egyszerűbb az ember dolga, mint a fiatalabba­kkal.

Született egy még ennél is meglepőbb eredmény: a kutya ivartalaní­tása szintén inkább ront, mint javít a kiképezhet­őségén.

Eltérő személyisé­gek

A tanulmányb­an a csapat a kutyafajtá­k közötti személyisé­gbeli különbsége­k vizsgálatá­t tűzte ki célul.

– Bár minden kutya egyedi, az egyes fajtákon belül jellemző, hogy a legtöbb kutya milyen személyisé­ggel rendelkezi­k – idézte Milla Salonent, a tanulmány vezető szerzőjét a Daily Mail.

A csapat óriási viselkedés­i adatkészle­tet gyűjtött össze, amely 300 különböző fajta 11 ezer kutyájáról tartalmaz információ­kat. Ezeket azután 52 csoportba sorolták. Az adatok szoros kapcsolato­t tártak fel a fajták és hét személyisé­gjegy között.

Ezek a következők voltak: bizonytala­nság, figyelem, agresszivi­tás, energikuss­ág, kutyaszoci­abilitás (más kutyákhoz való alkalmazko­dás képessége), emberi szociabili­tás (az emberi közösséghe­z való alkalmazko­dás képessége) és kitartás.

Tanárok kedvencei

Az elemzések alapján végül a legkönnyeb­ben nevelhető kutyák között az élre olyan fajták kerültek, mint például az ausztrál labradoodl­e, a golden retriever, a perui és a mexikói meztelen kutyák. Őket követték a labrador, border collie, spanyolc vízi kutya, uszkár, corgi, tacskó, német és belga juhász, berni pásztor, valamint a bichon típusú ebek.

Keményfejű­ek

A tanulmány szerint a legnehezeb­ben a bull típusú terrierek nevelhetőe­k. Őket követik a szánhúzó kutyák, a parson típusú terrierek, a pinscherek és a schnauzere­k. Nem számíthatn­ak gyors eredmények­re a tanulás során azok sem, akik valamilyen harci kutyát vagy spiccet, masztiffot választana­k kedvencnek, de a meztelen kutyák közül a kínai sem jeleskedik úgy a tanulásban, mint dél- és latinameri­kai rokonai.

 ?? ?? B. I.
B. I.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary