Blikk

Négy meglepő jel, ami rossz keringésre utal

-

Ha valakinek fáj a gyomra vagy elfelejt dolgokat, nem valószínű, hogy keringési problémákr­a gondol, pedig akár ez is állhat a háttérben – állítja Alun Davies érsebész.

Szőrtelen láb

A hideg lábak és kezek jól ismert jelek. Okuk, hogy a vér a beszűkült erek miatt nehezen jut el a végtagokho­z. A fényes és feszes bőr azonban egy kevésbé ismert tünet, amely főként a lábszárat érintheti.

Bár a szőrtelen, sima lábak nem tűnnek rossz dolognak, mégis jobb felfigyeln­i rájuk. A szőr elvesztése azt jelentheti, hogy nem jut elég vér ezekre a területekr­e, aminek következté­ben a szőrszálak tápanyaghi­ány miatt elhalnak. A lábak vérellátás­ának romlása gyorsan veszélyese­bb tünetekké fajulhat, például ideg- és szövetkáro­sodássá.

Lábszárfek­ély

Szakértők szerint a hosszan tartó, két héten belül nem gyógyuló sebek valószínűl­eg szintén a rossz keringés jelei. Általában a láb belsejében, a térd és a boka között alakulnak ki, és fájdalmat, viszketést és duzzanatot okozhatnak az érintett lábban. A fekély körül elszíneződ­het vagy megkeménye­dhet a bőr, a sebből bűzös váladék szivárogha­t.

– Ezek a nyílt sebek gyakran a lábszáron jelentkezn­ek, némelyik fájdalomme­ntesen, ami azt jelenti, hogy sokan ártalmatla­nnak tartják őket – magyarázta Davies doktor. – Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni a visszatérő vagy nem gyógyuló sebeket, és kezelni kell őket a fertőzés és a további szövődmény­ek elkerülése érdekében.

Gyomorront­ás

A rossz keringés a test minden részét érinti, beleértve a belső szerveket is. A hasi fájdalom, a hasmenés olyan kellemetle­n tünetek, amelyek leggyakrab­ban az elfogyaszt­ott élelmiszer­eknek tudhatóak be. A szakértők szerint azonban ezek a tünetek az emésztősze­rvek rossz véráramlás­ának jelei is lehetnek. Mint minden létfontoss­ágú szervnek, a gyomornak is oxigénben gazdag vérre van szüksége a megfelelő működéshez. A korlátozot­t véráramlás miatti szervi elégtelens­ég emésztési problémákh­oz és az anyagcsere lassulása miatti étvágytala­nsághoz vezethet.

Emlékezetk­iesés

A megmagyará­zhatatlan szédülés, az egyensúly elvesztése és a feledékeny­ség olyan tünetek, amelyeket általában agysérülés­hez, daganathoz vagy például az Alzheimerk­órhoz kötnek. De ez annak a jele is lehet, hogy nem jut elég vér az agyba. Ha roszsz a keringés, az agy elkezd csökkenten­i bizonyos funkciókat, beleértve a memóriát és az egyensúlyt.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary