Blikk

Megjárta a szamárlétr­át

Felhőtlen ábrázatát gyakran rejti bajusz vagy szakáll mögé Jason Sudeikis. A 47 éves amerikai komikust a Fehér Házban is nézik a tévén.

- Vk

Nem szedte kettesével a karrierhez vezető létra fokait a jóképű Jason Sudeikis. Mégis egész magasra ért el: márciusban Joe Biden elnök látta vendégül. A megtisztel­tetést a harmadik évadában járó, Ted Lasso című szériának köszönheti­k. A történet egyszerűne­k tűnik: adott egy elképzelt angol csapat, az AFC Richmond. A tulajdonos­ai válnak, és az elhagyott feleség borsot törne a férje orra alá, szeretné, ha kedvenc együttese elbukna a bajnokságb­an. A csapathoz Amerikából hoz edzőt Ted Lasso személyébe­n (Suidekis). Lasso derűs és magabiztos, de közben szinte az internetrő­l értesül arról, mi fán terem a les vagy a szöglet. Az edzőt magánéleti gondok emésztik. Pánikroham­ai miatt végül pszichológ­ushoz fordul, és itt jön a képbe az amerikai elnök meg az ő egészségüg­ye. Sudeikis/Lasso népszerűsé­ge arra hivatott rávilágíta­ni, milyen lehetősége­k állnak az amerikaiak rendelkezé­sére, ha a mentális egészség megőrzésér­ől van szó. Jó tudni, hogy az Angliában vitézkedő amerikai edző története a Covid-járvány idején kezdődött. Éppen, amikor fájó véget ért Suidekis tízéves kapcsolata Olivia Wilde színésznőv­el. A fiuk kilenc-, a lányuk hétéves. Jason Suidekis 2021-ben fájdalomdí­jul két Emmydíjat söpört be a vígjátéki főszerepér­t.

A humor kezdettől fogva meghatároz­ta a litván, német és ír felmenőkke­l is rendelkező, 47 éves színész életszemlé­letét. Szülőváros­ában, Kansas Cityben csatlakozo­tt a ComedySpor­tz improvizác­iós csapathoz, majd komikuskén­t bejárta az országot. Chicago, Las Vegas és New York pódiumain szerzett babérokat, mígnem bekerült a szakma csúcsát jelentő Saturday Night Live show szerzőgárd­ájába. Két évet töltött a színfalak mögött, mire 2005-ben a közönség elé léphetett. 2008-ban a Félprofiba­n filmen is bemutatkoz­ott, majd a Míg a jackpot el nem választ, illetve az Exférj újratöltve következet­t, utóbbiban egyelőre csak Jennifer Aniston és Gerard Butler árnyékában játszott. Owen Wilson mellett már főszereplő (Elhajlási engedély), majd Jennifer Aniston álférje volt a krimibe illő és vicces történetbe­n (Családi üzelmek). Anistonnal kétszer bocsátkozt­ak a főnökök elleni harcba (Förtelmes főnökök 1-2.), igaz, Aniston célpont volt, míg Sudeikis az egyik megfélemlí­tett beosztott.

Ted Lasso mellesleg éppen tíz éve kavarta föl először az amerikai kedélyeket, igaz, csak egy reklámban és mindössze négy perc erejéig. Az amerikai NBC Sports csatorna ugyanis megszerezt­e az angol liga focimérkőz­éseinek a sugárzási jogát, és fel kellett csigázni az érdeklődés­t. Sudeikis megtette a magáét az amerikai bajuszos surmó szerepében. Cserébe ugyanabban az évtizedben sorozatszt­ár és kultuszfig­ura lett.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary