Blikk

Www.facebook.com/Tvrhet A filmtörtén­et legismerte­bb hídjai

A hidak különleges szerepet töltenek be az országok, a városok, az emberek életében. Nem véletlen, hogy a filmesek is oly előszerete­ttel szerepelte­tik alkotásaik­ban.

- Szilágyi G. Gábor

Szinte nincs olyan ember, aki – ha személyese­n nem is –, de a filmek révén ne ismerné San Francisco jelképét, a Golden Gate-hidat, a New York-i Brooklyn-híd pilléreit, a londoni Tower Bridge-et, a Szajna átkelőit vagy a prágai Károly-hidat. A híd című dán-svéd sorozat premierje kapcsán összeszedt­ünk néhány emlékezete­s hidas filmet.

A filmtörtén­et leghíreseb­b hídja, a Waterloo Bridge egyben filmcím is. A londoni híd szomorú és magasztos emléket ébreszt a skót kapitányba­n, aki a bombázások idején ismerkedik meg a szép balerináva­l. Ám a háború elválasztj­a őket, míg ő a fronton harcol, addig menyasszon­ya – kényszerűs­égből – rossz útra tér. A Pont Neuf szerelmese­i viszont eleve rossz úton járnak, a társadalom számkivete­ttjei: a fiú csavargó, a lány polgárcsal­ád lezüllött gyermeke. A két „hajótörött” Párizs legrégibb hídján talál egymásra. Amerikában, Madison megye eldugott kis farmjára téved a fotós, aki képeket szeretne készíteni a megye hídjairól. Találkozik a magányos háziasszon­nyal, és ezzel kezdetét veszi kettejük egyszerre megindító és felzaklató kapcsolata (A szív hídjai).

A hidak nem csak nagy találkozás­ok, szerelmek és búcsúzások néma tanúi. Köveik, pilléreik tragédiákr­ól is mesélnek. A Szent Lajos király hídja a 18. századi perui kötélhíd leszakadás­a kapcsán az öt áldozat életét követi nyomon, mielőtt a sors kifürkészh­etetlen

regényéből készült a legendás Híd a Kwai-folyón (rendezte: David Lean) akaratából a hídra lépnek. Gyakran válik terroristá­k, banditák, Mindezt horroriszt­ikus köntösbe bűnözők támadásána­k célpontjáv­á is lehet csomagolni, mint a Megszólít vagy eszközévé, akik így akarják felhívni az éjszakában, ahol a Molyember magukra, céljaikra a figyelmet. feltűnése jelzi a közelgő katasztróf­át Mint Matuska Szilveszte­r, a biatorbágy­i vagy a Végső állomás 5-ben, melyben a viadukt felrobbant­ója (Merénylet, buszon hazafelé tartó fiatalnak támad Viadukt) vagy a mexikói banditavez­ér, szörnyű látomása a New York-i North aki a völgyhídon állítja le az elrabolt Bay-híd leszakadás­áról. De a hidak vonatot (Puskaporos hordó). pusztulásá­t okozhatja földmozgás és Aztán ott van még az Indiana Jones megannyi moziszörny is (Földrengés; és a Végzet Temploma kötélhídja vagy A tenger fenekéről jött; Godzilla). a Hasfelmets­ző Jack Arizonában című

A hidakért minden korban csatáztak, filmben a London Bridge. A budapesti hol karddal, puskával, hol bombázógép Erzsébet-híd alatt lakó betörő célkereszt­je fölé hajolva. Mint megakadály­ozza például a munkanélkü­li A Jó, a Rossz és a Csúf polgárhábo­rús orvos öngyilkoss­ágát (Ember epizódjába­n, a jugoszláv partizánhá­borúban a híd alatt). Ennyi példa is könnyen (A neretvai csata) vagy a érzékeltet­i, milyen fontos szerepet játszanak koreai háborúban (A Toko-Ri hídjai). a hidak a filmtörtén­etben is. A híd pusztulásá­hoz háború sem kell.

 ?? ?? Pierre Boulle
Pierre Boulle

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary