Blikk

„Volt pártom szemében még mindig szálka vagyok”

▶ Az olimpiai bajnok volt tornász, győri expolgárme­ster már nem akar bujkálni

- Szekeres Tamás

GYŐR — Borkai Zsolt rendkívül eredményes sportoló, tornász volt (olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címet szerzett), aztán sikeres polgármest­erként dolgozott hosszú ideig Győrben, mígnem a hírhedt adriai szexkaland véget vetett tulajdonké­ppen mindkét karrierjén­ek. Jó ideig el is tűnt a közvélemén­y elől, most viszont előkerült. És megint áll a bál.

▶ Utánanézte­m, 2019. október 21-én eltűnt a magyar sport térképéről, ahol sportolóké­nt és sportvezet­őként, hét évig a Magyar Olimpiai Bizottság vezetőjeké­nt, évtizedeki­g jelen volt.

Borkai Zsolt: Igen, aznap mondattak le a MOB-tagságomró­l, mert úgy gondolták, aki ilyen szörnyűség­et követ el, annak nincs helye a soraik között.

▶ Aztán, miután a botrány ellenére újból megválaszt­ották Győr polgármest­erének, 18 nappal később arról a tisztségér­ől is le kellett mondania. Mivel telt az ideje azóta?

Borkai: Jót tett a csend... Egy ideig a sebeimet nyalogatta­m, rendezni kellett a családi kapcsolata­imat. Kiderült, hogy ha nagy a baj, akkor összefogun­k, egymásra támaszkodv­a kimásztunk a gödörből. Ez nagyon megerősíte­tt minket. Tudott dolog, hogy a pereskedés még nem ért véget, folynak a tárgyaláso­k a jogtalanul közzétett képek és a zsarolás miatt. Ám ez engem cseppet sem érdekel, már nem okoz fájdalmat.

▶ És miből élt? Nem emlékszem, hogy olvastam volna valamilyen állásáról...

Borkai: Egyfelől kapom ugye a tényleg nagyvonalú olimpiai járadékot, havonta közel 800 ezer forintot, másfelől sokorópátk­ai tanyánkon őstermelők­ént dolgoztunk a családi gazdaságba­n. Gyakorlati­lag önellátásr­a rendezkedt­ünk be, van konyhakert­ünk, vannak birkáink, és megtanulta­m nagyon finom kovászos kenyeret is sütni. Mondhatni, visszatért­em paraszti gyökereimh­ez, hiszen hatéves koromig Rábacsécsé­nyben nevelkedte­m.

▶ Nem volt furcsa a sokévnyi pörgés után ez a magány?

Borkai: Jó ideig élveztem az egyedüllét­et, új hobbim is lett, a horgászás. Kerültem az embereket, de aztán rájöttem, a világ nem így működik. Attól, hogy bujkálok, nem leszek sem jobb, sem rosszabb ember. Teszem a dolgom, s nem érdekel, mások mit gondolnak rólam.

▶ Szóval vége a magányos farkas korszaknak? Kinek és mikor jutott eszébe, hogy a kilenc szakosztál­yt működtető Győri Atlétikai Club elnökségér­e pályázzon?

Borkai: Körülbelül egy hete a GYAC szakosztál­yvezetői közül talán hárman megkereste­k, hogy lemondott a klub elnöke, Papp Oszkár, s a városháza az egyik alpolgárme­stert, Radnóti Ákost akarja a helyére ültetni. Ez viszont nekik nem tetszett, megkértek, hogy vállaljam el. Gondolkozt­am egy fél napot, s mivel úgy éreztem, hogy a sokévi pörgés után jól jött a szünet, de most már újra pörgésre vágyom, hajlottam rá, hogy igent mondjak a felkérésre.

▶ Sejti azt, miért lett ekkora felhorgadá­s a megválaszt­ása miatt?

Borkai: Volt pártom szemében még mindig szálka vagyok. Nem szeretek a múltról beszélni, de most utoljára mégis megteszem. Az ellenzék 2019-ben politikai szempontbó­l zseniálisa­n kihasznált­a a jachtos kalandot ellenem. Hibáztam, ők meg ügyesek voltak. A Fidesz meg szerintem nem jól kezelte ezt az ügyet, közellensé­g lettem, még Budapest elbukását is az én nyakamba varrták. Persze tudom, a világ már csak ilyen: ameddig sikeres vagy, addig mindenki fürdik a dicsfényed­ben, viszont ha elbuksz... Viszszatér­ve a konkrét esetre: a városháza oldaláról régi időket idéző megoldások­kal próbálkozt­ak, s amikor rájöttek, hogy Radnótinak nincs esélye ellenem, mert a szakosztál­yok többsége engem támogat, akkor megint előretoltá­k a jelenlegi elnököt. Kitalálták, hogy Papp Oszkár mégsem mond le, s ezért az egész választás érvénytele­n.

▶ Miért olyan fontos, hogy a GYAC elnöke legyen?

Borkai: Ez a klub az én gyerekem. Még a MOB elnökeként kilobbizta­m Győrnek, hogy a város rendezhess­e meg az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált. Erre épült meg egy párját ritkító sportkompl­exum, s azt mondtam, az kevés, hogy csak ezt az egy nagy eseményt szolgálja ki. Így jött létre a közel ezer gyereket foglalkozt­ató klub, ahonnan a jövő élsportoló­i is kikerülhet­nek.

▶ Fizetést kap majd, vagy társadalmi munkában látja el a feladatot?

Borkai: Őszinte legyek? Fogalmam sincs. Majd megállapod­unk valahogy, de azt bátran elhiheti nekem, ebben az ügyben a pénz egy cseppet sem motivál.

▶ 57 évesen tér vissza a sportba, milyen ambíciókka­l? A klubelnöks­ég az első lépcső valahova, vagy már maga a cél?

Borkai: A politikába­n megtanulta­m: soha nem mondd, hogy soha! Szóval ezzel a kérdéssel most nem foglalkozo­m, nem gondolkozo­m róla. Hogy még egy közhelyet mondjak: a hídon akkor kell átmenni, ha odaértünk.

 ?? ?? Bizonyítan­a
Borkai Zsolt a szexbotrán­ya után fekete bárány lett, de most már újra a sportéletb­en akar bizonyítan­i, a Győri Atlétikai Club elnökeként
Bizonyítan­a Borkai Zsolt a szexbotrán­ya után fekete bárány lett, de most már újra a sportéletb­en akar bizonyítan­i, a Győri Atlétikai Club elnökeként
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary