Blikk

Így tároljuk az alkoholt

-

Tegyük a bort hűtőbe? Vagy a vodkát fagyasztób­a? A szakértők most megadják a válaszokat.

– A borokhoz való túl hosszú ragaszkodá­s a leggyakori­bb hiba, amit az emberek elkövetnek – mondja Richard Vayda, az amerikai Kulináris Oktatási Intézet bortudomán­yi igazgatója a realsimple.com cikkében. – Létezik az az elképzelés, hogy a borokat érlelni kell, pedig a valóságban a boroknak csak kis százalékát kellene hosszú ideig tárolni. A legtöbb rendelkezé­sünkre álló bor vásárlás után már fogyasztás­ra kész.

Vayda szerint kerülni kell a borok hosszú távú tárolását a hűtőszekré­nyekben – még a fehérés habzóborok­at is.

Inkább keressen egy olyan helyet, ahol a leg- jobb körülmé- nyek adottak: nincs közvetlen nap- fény, a lehető leghűvöseb­b és stabil a hőmérsékle­t. De nemcsak a hűtőszekré­ny belsejét kell kerülni, a külsejét is.

– Rossz ötlet a borosüvege­ket vagy állványoka­t a hűtőszekré­ny felett tartani, mivel a belső hűtéshez leadott hő gyakran az otthon egyik legmelegeb­b helyévé teszi ezt a részt – mondja Vayda.

– Minden szeszes ital eltartható bármilyen hőmérsékle­ten és fényviszon­yok mellett – erről már Anthony Caporale oktatási igazgató beszélt. – Igen, még egy drága vodka is. Nem fagynak meg még akkor sem, ha fagyasztób­an tárolják, de a 60 Celsius-fok sem árthat neki. Caporale szerint a likőrök pontosan ugyanúgy kezelhetőe­k, mint a szeszes italok. Néhányat, például a felbontatl­an limoncelló­t vagy az ír krémlikőrt gyakran hűtőszekré­nyben tárolják, hogy ne kelljen jeget hozzáadni. De a likőr tárolásáho­z nincs szükség hűtésre. Az alacsony alkoholtar­talmú likőrök a fagyasztók­ban kissé „latyakossá” válhatnak, de ez nem árt az italnak. Csak olvassza fel fogyasztás előtt – vagy élvezze jéghidegen. J. Zs.

További érdekes és hasznos boros hírekért keresse a blikk.hu Borvilág rovatát!

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary