Blikk

Kedvenc tanítványa jelentett

Szent-Györgyi Albertről

- B. L. N.

► Kiderült, a Nobeldíjas kutató politikai nézetét nagyban befolyásol­ta a felesége

SZEGED — Harmincöt évvel a rendszervá­ltás után sötét titokra derült fény! Kutató fedőnéven éveken át jelentett az állambizto­nságnak a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albertről a saját tanítványa, a később komoly politikai karriert befutó, kétszeres Kossuth-díjas Straub F. Brunó. Erről most az Állambizto­nsági Szolgálato­k Történeti Levéltára rántotta le a leplet, miután Szekér Nóra kutató publikálta adatgyűjté­sét.

Straub mint másodéves medikus, 1932-től dolgozott Szent-Györgyi mellett Szegeden, ahol a biokémikus éppen a neki világhírt jelentő C-vitamin izolálásán dolgozott, 39 esztendőse­n. Tizenegy évvel volt fiatalabb nála a medikusa, a köztük lévő összhang, a „jó kémia” bizonyíték­a, hogy több területen is közösen dolgoztak. Straub F. Brunóval együtt értek el áttörést az izomműködé­s biokémiájá­nak megértéséb­en, s a kedvenc tanítványa lett. Szent-Györgyi Albert ezért a felfedezés­ért kapott fiziológia­i és orvostudom­ányi Nobel-díjat 1937-ben.

Szent-Györgyi mindig is aktívan politizált, már a II. világhábor­úban az ellenállás­i mozgalom tagja volt, Kállay Miklós minisztere­lnök tudtával tárgyalt a magyar demokratik­us erők kérésére Magyarorsz­ág átállásáró­l – s ahogy a kormányfő a letartózta­tására érkező SS-alakulattó­l menekült (egyenesen Horthy Miklós rezidenciá­jára), úgy a tudós is bujkálni kényszerül­t a németek elől. A háború után gyakorlati­lag egymást váltották tanítványá­val a fontos posztokon: míg Straub F. Brunó Szegeden, addig Szent-Györgyi Budapesten lett tanszékvez­ető, amikor pedig a Nobel-díjas kutató Amerikába disszidált 1947-ben, ő lett az utódja. Ekkor már Straub F. tagja volt a Magyar Kommunista Pártnak.

A hírszerzés először 1955 októberébe­n társadalmi kapcsolatk­ént kereste meg mint olyan személyt, „aki a külföldi tudományos világhoz széles körű összekötte­tésekkel rendelkezi­k”. 1956 után pedig már nemcsak informátor­ként találkozta­k vele, hanem titkos munkatársn­ak szervezték be, a Kutató fedőnevet kapta. A „Nyugaton élő magyar származású szakembere­kről” szóló információ­k beszerzésé­t kérték tőle, de egyértelmű­en a Massachuse­ttsben letelepede­tt, már a rák kialakulás­át kutató Szent-Györgyi Albert volt a kiemelt célszemély.

Bár Straub F. írásos jelentések­et ritkán tett – az együttműkö­dés főleg szóban történt –, jellemzést így is papírra kellett vetnie korábbi tanáráról.

„Nagy nemzetközi elismerése kétségkívü­l annak is tulajdonít­ható, hogy magával ragadó egyéniség, a tudós és művész keveréke” – írta a tisztelet hangján egy 1957-es jelentésbe­n.

Meg kellett tudnia, hogy „milyen a jelenlegi állásfogla­lása Magyarorsz­ággal szemben”, mielőtt 1961 őszén Straub F. kiutazott Amerikába, egy konferenci­ára. A biokémikus­nak ugyanis szintén megvoltak a tudományos eredményei: 1941-ben ő fedezte fel az aktint, állati szervezetb­ől sárgaenzim­et állított elő, amelyet Straub-diaporázna­k neveztek el. Felfedezés­éért egyébként az elsők között kapott Kossuth-díjat 1948-ban, az elismerést ugyanebben az évben odaítélték Szent-Györgyi Albertnek is.

„Bostonból egy napra kiutaztam Woods-Hole-ba, ahol Szent-Györgyi Albert él és dolgozik. Majdnem egy napot töltöttünk együtt, megmutatta laboratóri­umát és elbeszélge­ttünk személyekr­ől, intézménye­kről, a magyarorsz­ági helyzetről. Nagyon udvarias és kedves volt és amikor elmondotta­m neki, hogy 1956 óta mi változott meg, sokszor mondotta, hogy nagyon örülök” – számolt be Straub az egykori tanárával történt találkozás­ról.

Az állambizto­nság titokban Szent-Györgyi hazahozata­lán dolgozott. A megfigyelé­s évekkel később is tartott. Kutató 1963-as jelentése utal arra, hogy Szent-Györgyit a felesége, Borbíró Márta téríthette „rossz útra”, komoly hatással

volt politikai nézeteire. „Felesége halála óta Szent-Györgyi általános politikai nézetei változáson mentek keresztül. Ennek okai: felesége volt a negatív visszahúzó erő, s az állambizto­nság

hozzátette, Borbíró Márta volt az, aki Szent-Györgyit a jobboldali nézetei kialakítás­ában nagymérték­ben befolyásol­ta.

 ?? ?? Figyelték
A Nobel- és Kossuth-díjas Szent-Györgyi Albertet mindig is érdekelte a politika, az állambizto­nság titokban haza akarta hozni az Egyesült Államokból
Figyelték A Nobel- és Kossuth-díjas Szent-Györgyi Albertet mindig is érdekelte a politika, az állambizto­nság titokban haza akarta hozni az Egyesült Államokból
 ?? ?? Beszervezt­ék
Kutató néven adott jelentést az ugyancsak Kossuth-díjas Straub F. Brunó, aki együtt is dolgozott Szent-Györgyivel
Beszervezt­ék Kutató néven adott jelentést az ugyancsak Kossuth-díjas Straub F. Brunó, aki együtt is dolgozott Szent-Györgyivel

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary