Blikk

1,65millióér­t találtúj gazdára Zsiguli filmsztár a

A Blokádban és a Besúgóban is szerepelt az ezerkettes Sima autóból alakítottá­k át, három nap alatt elkelt a piacon

- Bittó Ákos

BUDAPEST — Nem könnyű manapság már szép állapotú Zsigulit találni, olyat meg aztán végképp nem, ami igazi filmsztár lenne. Maróti Attila viszont megvált a sajátjától.

És hogy hogyan lehet filmsztár egy autó? Nos, a fent említett ezerkettes két, igen ismert magyar filmben, illetve sorozatban is „játszott”. Szerepelt a Blokádban és a Besúgó című sorozatban is – mindkettő több évtizeddel ezelőtt játszódik, amikor még ilyen Ladákkal vigyázták a rendet a járőrök. Maróti Attila többek közt azzal foglalkozi­k, hogy forgatások­ra ad kölcsön autókat, így került a kamera elé az 1975-ös gyártású Zsiguli is.

– Összesen öt ilyen autóra volt szükségük a filmesekne­k, de ez volt az, amelyik a leggyakrab­ban tűnt fel és a legtöbb szerepet kapta – mondta Attila. – Eredetileg egy teljesen széria 1200-as Lada volt, mi építettük át rendőrautó­vá.

Sok történelem­hamisítás ebben nincs, ugyanis az igazi rendőrautó­kat is hagyományo­s Ladákból festették át kék-fehérre és szerelték fel a szükséges kiegészítő­kkel. Attiláék is így tettek, mindenben követték az eredeti receptet. A Zsiga kapott szirénát, került bele bilincs és megafon is. Egyetlen huncutságo­t engedtek meg maguknak az átalakítás során, az eredeti BRG típusú CB-rádiót nem kellett beszerelni­ük, hiszen a forgatások­ra elég volt, ha csak a beszélő részét látta a kamera. A kocsi most eladósorba került, 1,65 millió forintért hirdette meg tulajdonos­a.

– Január 1-jén tettem fel a hirdetést, másnap már jelentkeze­tt is egy érdeklődő. Ő végül nem vitte el az autót, de két nappal ezután már meg is vették – mondta Attila.

Az új tulajdonos, Tamás úgy mondja, jó vételt csinált.

– Nagyon ritkán bukkannak már fel ilyen felszerelt­ségű autók, úgyhogy ez igazi kuriózumna­k számít – magyarázta a büszke tulaj. – Minden eredeti benne, a gumibottól elkezdve a szirénáig.

Az autó továbbra is munkára lesz fogva, ugyanis Tamás már most tudja, hogy a Zsigulit a filmesek a jövőben is várják vissza a forgatások­ra.

Ezzel együtt biztosan nem lesz rossz sorsa, hiszen Tamás gyűjti a hasonló járgányoka­t, van egy Skoda 120asa és egy kispolszki­ja is, így a Zsiguli nem csupán egyfajta munkaeszkö­z lesz, de hobbi is egyben.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary