Blikk

Benével pótolta volna Cruyffot az Ajax, de a rendszer nem engedte

-

►A klasszis támadó legnagyobb szívfájdal­ma, hogy nem mehetett külföldre

BUDAPEST — Vannak sebek, amelyek sosem gyógyulnak be... Bene Ferenc, a futballleg­enda elképesztő sikereket aratott, volt olimpiai bajnok, Európa-bajnoki bronzérmes, vb-hatodik, csodálták itthon és külföldön. De önhibáján kívül volt, ami neki sem sikerült: külföldi sztárcsapa­thoz szerződni. Pedig akadt kérője bőséggel... Minderről a fia, a 45 éves edző, Bene Ferenc beszélt a Blikknek, annak apropóján, hogy 2006-ban elhunyt édesapjáró­l közel 40 év után újra életrajzi kiadvány jelent meg, Dunai

Ede: Bene, az újpesti mesterlövé­sz címmel.

– Edével összefutot­tunk egy mérkőzésen, és szinte egyszerre tört elő belőlünk a könyv ötlete – mesélte Bene.

Bár annak idején már készült egy mű az édesapjáró­l, de 1984-ban még más szelek fújtak idehaza... Persze akkor is legenda volt Bene, de arról, hogy milyen lehetősége­i voltak, s hogy ezektől megfosztot­ták, talán nem sokan hallottak. Ma el se tudjuk képzelni, mekkora tekintélye volt a sportágban.

Nemcsak itthon, hanem külföldön is elismerték, köszönhető­en a válogatott­ban és az Újpesten nyújtott teljesítmé­nyének.

– Otthon annak idején édesapám nem beszélt arról, mik zajlottak a csapat körül és körülötte a háttérben, de azt tudom, hogy volt egy nagy szívfájdal­ma, mégpedig az, hogy nem engedték sztárcsapa­thoz igazolni. Pedig jó kapcsolato­t ápolt a legnagyobb klasszisok­kal, Eusébióval, George Besttel, Gerd Müllerrel, Franz Beckenbaue­rral. A világválog­atottban és az Európa-válogatott­ban is szerepelt, hívta őt a Barcelona, a Real Madrid, az Inter és az Ajax is. Utóbbiban a távozó Johan Cruyff pótlására szemelték ki, de sajnos nem mehetett, a poltika nem engedte – mesélte a legenda fia.

Ő azt persze akkoriban, kisfiúként még nem igazán értette, mi miért történik a színfalak mögött, a belső konfliktus­okról sem mesélt neki apukája. Olykor megtörtént, hogy együtt fociztak, de a fiú későbbi pályafutás­ára nem ezek az élmények voltak a legnagyobb hatással. – Előfordult, hogy adott tanácsokat, de nem vitte túlzásba, tiszteletb­en tartotta azt, amit az edzőim mondtak nekem. Sokkal fontosabbn­ak tartom, hogy elsajátíto­ttam tőle, és edzőként is magaménak vallom azt az alázatot, amellyel a futball iránt viseltetet­t – tette hozzá Bene. Ugyanis a legenda híres volt profi hozzáállás­áról, arról, hogy valóban mindent alárendelt a futballnak.

Ezt az író Dunai Ede is megerősíte­tte, az ő édesapja, Dunai Ede szintén tagja volt a 70-es évek sikercsapa­tának, az Újpestnek, így a szerző könnyebben jutott bennfentes információ­khoz.

– Sok jó játékos volt akkoriban Újpesten, de egyik sem volt akkora világklass­zis, mint ő. Nem csoda, hogy sokfelé hívták, hiszen a VVK- és a BEK-menetelés egyik hőse lett, de amikor csúcson volt, nem engedték külföldre. Pedig még az akkor bajnok angol Leeds is csábította, ami elképesztő elismerést jelentett. Csak a 70-es évek vége felé mehetett légiósnak, de 37 évesen már csak Finnország­ba tudott szerződni – tette hozzá Dunai.

 ?? ?? Egy szint
A holland Ajaxnál úgy vélték, a magyar legenda méltó utódja lehet Johan Cruyffnak
Gólvágó Bene a 60-as, 70-es évek egyik legnagyobb újpesti legendája volt, ontotta a gólokat, a világ legjobb csapatai és futballist­ái is elismerték a tudását
Egy szint A holland Ajaxnál úgy vélték, a magyar legenda méltó utódja lehet Johan Cruyffnak Gólvágó Bene a 60-as, 70-es évek egyik legnagyobb újpesti legendája volt, ontotta a gólokat, a világ legjobb csapatai és futballist­ái is elismerték a tudását
 ?? ?? Tisztelője
Ifjabb Dunai Ede egy életrajzi könyv megírásáva­l tiszteleg Bene Ferenc emléke előtt
Tisztelője Ifjabb Dunai Ede egy életrajzi könyv megírásáva­l tiszteleg Bene Ferenc emléke előtt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary