Blikk

33 kiütés után is élvezi a bokszot a rekorder bunyós

►Ő a legidősebb és a legtöbb profi meccsen szerepelt magyar öklöző

- Sportal.hu

NAGYPETERD — Zsálek Ferenc profi bokszoló áprilisban már a 39. életévét ünnepli majd. Vannak nála erősebb, ügyesebb, eredményes­ebb bunyósok, egy dologban azonban rekorder: az aktív profik közül ő a rangidős, nemrégiben a 112. meccsét vívta a hivatásoso­k között. Habár túl van 83 vereségen, s ezen belül 33 kiütésen, ma sem tart senkitől.

– Tizenkét évesen kezdtem el bokszolni, különböző korosztály­okban hatszor voltam magyar bajnok, sőt a kadettekné­l még egy Eb-bronz is összejött. A felnőttek között azonban csak pár meccsem volt, országos bajnokságo­n már nem is indultam, 19 évesen profinak álltam – mesélte a kezdetekrő­l a sportal.hu-nak Ferenc. – Nagyon egyszerű, hogy miért: kellett a pénz. Anyukám egyedül nevelt engem meg az ikertestvé­remet, nagyon szegények voltunk, abból a pénzből, amit a klubomtól, a PVSK-tól kaptam, nem lehetett megélni.

Nagy álma volt, hogy amatőrként olimpián szerepelhe­ssen, azonban a profik között is vívott emlékezete­s csatákat. 2014-ben nagyot bokszolt Martin Bakoléval, aki most a BoxRec nehézsúlyú világrangl­istáján a 17., s csak pontozássa­l kapott ki Otto Wallintól, akinek karácsony előtt címmeccse volt Anthony Joshuával. Jót bunyózott 2016-ban Burak Sahinnal is, aki addig mind a tíz meccsét megnyerte. De a nagy pofonokból is kijutott neki.

– Úgy vagyok vele, ameddig az MRI és a koponya-CT alapján az orvosok azt mondják, bokszolhat­ok, addig nem aggódom különöskép­pen – mondta a 33 kiütés kapcsán a 107 kilós nehézsúlyú bunyós. – Az túlzás, hogy semmi nyomot nem hagytak, kicsit be vagyok tompulva, a memóriám sem az igazi, a sok fejütés azért elpusztíto­tt néhány millió agysejtet. De messze nem vagyok olyan rossz állapotban, mint egy-két társam, akik mögött jóval kevesebb meccs van. Sosincs benne félsz.

– Egy kicsit mindenki szorong meccs előtt, de őszintén szólva tényleg soha és senkitől nem féltem. Egyszer a feleségem édesapja megkérdezt­e tőlem, hogy még Tysontól sem féltem volna-e, ha a fénykorába­n kell vele bokszolni. Őszintén mondtam neki, nem, tőle sem – árulta el Ferenc.

S hogy hogyan lehet megélni mindebből, és eltartani a családot? Ferencnek – akinek négy fia van – akadt olyan mecscse, amelyen 7 ezer eurót (2,6 millió Ft) kapott, de a tavalyi négy meccséből is összejött közel négymillió forint. Emellett gyerekekne­k, magántanít­ványoknak tart edzéseket, van egy kisvállalk­ozása, és néha az apósa szennyvízt­isztítássa­l foglalkozó cégében is besegít.

A 120 meccs viszont aligha lesz meg neki – a felesége, Viola nagyon félti.

– A legutóbbi után azt mondta, ha még egy meccsem lesz, elválik – mondta Ferenc. – Persze annál sokkal jobban szeret. Mondjuk amikor azt mondtam, legalább a százhuszad­ikig hadd menjek el, akkor úgy nézett rám, hogy mégis képes lenne rá. Engedek, mert én is nagyon szeretem őt.

 ?? ?? KO
Ferenc 33-szor fogott padlót pályafutás­a során, 2019-ben, Londonban Jonathan Palata sújtott le rá, ám a magyar bokszoló kedvét ez sem szegte
Félelem nélkül Zsálek Ferenc (szemben) sok nagy pofont kapott már, mint például itt is, mégsem érez félelmet a ringben
KO Ferenc 33-szor fogott padlót pályafutás­a során, 2019-ben, Londonban Jonathan Palata sújtott le rá, ám a magyar bokszoló kedvét ez sem szegte Félelem nélkül Zsálek Ferenc (szemben) sok nagy pofont kapott már, mint például itt is, mégsem érez félelmet a ringben
 ?? ?? Sérülés
Ferenc arcán az ünnepek alatt is látszott legutóbbi meccsének a hatása
Sérülés Ferenc arcán az ünnepek alatt is látszott legutóbbi meccsének a hatása

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary