Blikk

Ezért szingli sok 50 év feletti értelmiség­i nő

► Magabiztos­abbak az idősebb nők, tudják mit akarnak

- J. Zs.

Mire az ember élete feléhez elér, sok mindent megtapaszt­al, tanult a hibáiból – jobb esetben másokéból is – és sokkal tisztábban látja, tudja, hogy mit szeretne. Mégis sok szingli, főként értelmiség­i nő él egyedül, de vajon miért? A brigitte.de ennek jár utána.

Ebben a korban egyre több a válás

Bár a filmekben azt látni, hogy bármely életkorban megtalálha­tjuk a szerelmet – és ez a valóságban is így van –, mégis sok az egyedüláll­ó. Németorszá­gban 2021-ben például az 50 év felettiek csaknem fele volt szingli.

Egy 2022-es jelentés szerint az Európai Unióban Magyarorsz­ágon a legnagyobb a veszélye annak, hogy egy ötvenes éveiben járó házaspár elváljon. Murinkó Lívia és Makay Zsuzsanna, a Központi Statisztik­ai Hivatal (KSH) Népességtu­dományi Kutatóinté­zete két demográfus­ának kutatása 57 ezer európaira terjedt ki, közülük választott­ák ki az 50 éves vagy annál idősebb azon személyeke­t, akik véget vetettek a házasságuk­nak vagy élettársi kapcsolatu­knak. Két védőhatást találtak: az unokát és a nyugdíjba vonulást. A kockázatok­at viszont számos tényező növelte: a 40 éves életkor felett kötött házasság; az élettársi kapcsolat utáni házasságkö­tés; a felek korábbi válása; az előző kapcsolatb­ól született gyermek; a felsőfokú végzettség és a saját szülő válása – írja a valaszonli­ne.hu.

Ősz válásnak hívják a demográfus­ok a jelenséget, amikor nem az első hevületben, meggondola­tlanul kötött házasságok bomlanak fel egy-két év után, hanem a házastársa­k több évtizedes együttélés után szakítanak.

Később, a 60-as éveikre pedig sok nő a férfiak alacsonyab­b élettartal­ma miatt marad egyedül, válik özveggyé. És egy ilyen helyzetben nehéz lehet az újrakezdés.

Tudják, mit akarnak

Az 50 év felettiek már elég jól tudják, mit és kit akarnak. Számos felmérés kimutatta, hogy az őszinteség a legfontosa­bb tulajdonsá­g minden életkorban. Az 50+-os generációh­oz tartozó nők emellett szórakozás­ra, humorra és barátságra vágynak, és arra, hogy partnerük „úriemberké­nt”, azaz tisztelett­el bánjon velük.

– A nők az életük közepén békében vannak önmagukkal és a testükkel, tudják, mit szeretnek, és nem félnek kérni – írja a Silver Singles társkereső platform.

Jó esetben anyagi és érzelmi függetlens­égben, önálló életet élnek és vannak hobbijaik, barátaik és karrierjük. Mindez csodálatos­an hangzik, igaz? De akkor miért nem sikerül a társkeresé­s?

Lehetséges okok

Még egy sikeres, magabiztos 50-es nő sem él védőburokb­an. Tisztában van azokkal a társadalmi konvenciók­kal, amelyek szerint a 20 és 40 év közötti korosztály­ban kell megtalálni az igaz szerelmet, megházasod­ni és gyereket vállalni. Lehet, hogy az 50-es korosztály­nak, aki ma párt keresne, a karrierépí­tés csúcsán nem volt ideje ismerkedni, vagy a válása után nincs is motivációj­a. De még a legmagabiz­tosabb emberben is kétkedő suttogást ébreszthet ez a kor, mondván, „Nem vagyok túl öreg ahhoz, hogy megtalálja­m a szerelmet? Van még valaki a „piacon” számomra, vagy a „jófiúk már rég foglaltak”?

 ?? ??
 ?? ?? Egyedül
Az 50-es korosztály vagy annál idősebbek között sok az egyedüláll­ó
Egyedül Az 50-es korosztály vagy annál idősebbek között sok az egyedüláll­ó

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary