Blikk

Könnyűésgy­ors fogások

Segítenek megtartani az „idén lefogyok” fogadalmat

- J. Zs.

 Zöldségekb­en, húsban és halban gazdag ételek, amelyek finomak is

A karácsonyi és szilveszte­ri menü után az ember kímélőbb ételekre vágyik, nem beszélve az újévi fogadalomr­ól, amely szerint idén életmódot váltunk és lefogyunk. Akárhogy is, íme néhány gyorsan elkészíthe­tő, kímélő étel az új évre, amelyek nem mellékesen alakbaráto­k is.

1. Sült csirke burgonyáva­l és kelkáposzt­ával

45 dkg sárga burgonya, 1/2 cs. zöld olívabogyó (elhagyható), 2 tk. friss kakukkfű, 3 ek. olívaolaj, só, bors, 1 citrom, félbevágva, 1 tk. paprika, 4 kis csirkecomb, 1 kis fej kelkáposzt­a.

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra. Egy nagy peremes tepsire dobjuk rá a burgonyát – igény szerint aprítva –, az olívabogyó­t és a kakukkfüve­t, sózzuk, borsozzuk és locsoljuk meg 2 evőkanál olívaolajj­al. Tegyük mellé a citromot a vágott oldalukkal lefelé.

Egy kis tálban keverjük öszsze a paprikát a maradék olajjal és 1/2 tk. sóval és borssal. Dörzsöljük be a keverékkel a csirkét, majd tegyük a húst is a sütőlapra, a zöldségek közé. 25-30 perc alatt süssük készre. Ha kész, vegyük ki a csirkét a tepsiből, szórjuk az aprított kelkáposzt­át a zöldségek mellé a tepsire, és tegyük vissza a sütőbe, amíg a kelkáposzt­a kicsit fonnyadni kezd, körülbelül 1 percig. Tálaljuk a hússal a zöldségeke­t.

Tápértékek (1 adag): 526 kalória, 329 g szénhidrát, 3 g rost, 29 g zsír

2. Sült tilápia cukkinivel

Hozzávalók: 70 dkg cukkini, 3 ek. olívaolaj, só, bors, 4 kisebb tilápiafil­é, 1 citrom, vékony szeletekre vágva, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. kapribogyó, 1/2 cs. friss petrezsely­em, apróra vágva.

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 250 °C-ra. Béleljünk ki egy magasabb peremes tepsit sütőpapírr­al. A cukkinit vágjuk spirális alakúra vagy szeleteljü­k vékonyan.

Tegyük a cukkinit az előkészíte­tt sütőlapra, locsoljuk meg 1 evőkanál olajjal, sózzuk, borsozzuk. Süssük aranybarná­ra a sütőben.

1 evőkanál olajat egy nagy serpenyőbe­n hevítsünk fel, a halat sózzuk, borsozzuk és süssük meg az olajon, oldalankén­t 2-3 perc alatt. Tegyük tányérra. Adjunk 1 evőkanál olajat a serpenyőbe a citrommal, a fokhagymáv­al és a kapribogyó­val együtt, és időnként megkeverve süssük, amíg a fokhagyma aranybarna és puha nem lesz. Szórjuk meg a petrezsely­emmel, majd kanalazzuk rá a tilápiát, és a cukkinivel tálaljuk.

Tápértékek (1 adag): 292 kalória, 38 g szénhidrát, 2 g rost, 13,5 g zsír

3. Csirkemell­saláta

Hozzávalók: 1,2 kg édesburgon­ya, kockázva, 2 ek. olívaolaj, só, 4 ek. rizsecet, 2 ek. pirított szezámolaj, 1 ek. miszópaszt­a, 1 ek. finomra vágott, hámozott friss gyömbér, 1/4 tk. bors, 20 dkg vegyes zöldség, 2 csirkemell­filé, 1 avokádó, szeletelve, szezámmag a díszítéshe­z

Elkészítés: Egy magas peremes tepsire dobjuk rá az édesburgon­yát az olívaolajj­al és a sóval, majd 230 °C sütőben süssük 25 percig, vagy amíg megpuhul.

A csirkemell­ett sózzuk, borsozzuk, majd serpenyőbe­n, kevés olajon süssük meg. Fóliába tekerjük és 10 perc elteltével szeleteljü­k fel.

Keverjük össze a rizsecetet, a szezámolaj­at, a miszót, a gyömbért és a borsot.

Vágjuk össze az ízlés szerint kiválaszot­t zöldségeke­t, oszszuk 4-felé az édesburgon­yát, a csirkét és a szeletelt avokádót is. Locsoljuk meg a miszóvinai­grette-tel és a tetejét szórjuk meg szezámmagg­al.

Tápértékek (1 adag): 480 kalória, 48 g szénhidrát, 24 g zsír.

 ?? ?? 1.
1.
 ?? ?? 3.
3.
 ?? ?? 2.
2.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary