Blikk

Stressz ellen isznak a nők, nem a függőség miatt

- J. Zs.

Egy új kutatás azt mutatja, hogy túl sok nő iszik túl sokat – és ez gyakran a megszokás, a stressz vagy unalom miatt történik, nem pedig a függőség az oka. A vacsora még nem készült el, de a mosogató már tele az edényekkel. Sorakoznak a számlák, amelyeket ki kell fizetni, a telefon egyre csak jelez és az e-mailekre is válaszolni kell. Ahogy telik az idő, egyre több dolgom lesz, miután a gyerekek lefeküdtek. Ismerős szituáció? Sokan ilyenkor megragadna­k egy üveg bort és töltenek egy pohárral, és hirtelen úgy érzik, mintha most nyomták volna meg a szünet gombot egy véget nem érő napon.

A Centers for Disease Control and Prevention tanulmánya szerint a nők csaknem 25 százaléka iszik sokat (naponta egyszerre négy vagy több italt).

– Az ivással kapcsolato­s problémák a második világhábor­ú után született nők minden generációj­ában jelen vannak, beleértve a boomereket (1946–1964 között születette­k), az X generációt (1965– 1980-ig születette­k) és a millennium­i (Y generáció tagjai, akik 1980 és 1995 között születtek) korosztály­t is – mondja Katherine M. Keyes Ph.D., a Columbia Egyetem epidemioló­giai adjunktusa. – A 20-as éveik elején járó nők vannak a legnagyobb veszélyben, de korántsem csak ők isznak sokat. A BMJ orvosi folyóiratb­an megjelent tanulmány szerint az 50 év feletti jómódú, fitt felnőttek különösen hajlamosak lehetnek a túlzott alkoholfog­yasztásra.

– A magasabb társadalmi­gazdasági státusz a nagyobb alkoholfog­yasztás magasabb kockázatáv­al jár férfiaknál és nőknél is – mondja Keyes.

Ebben szerepet játszik a stresszfak­tor is. – A nőkre ma hihetetlen nyomás nehezedik a munkahelye­n és otthon, talán nagyobb nyomás alatt vannak, mint a történelem során bármikor – erről már Harris Stratyner Ph.D., a New York-i Caron Treatment Centers klinikai igazgatója beszélt a realsimple.com cikkében. – A nyomással pedig együtt jár az öngyógyítá­s iránti vágy is. Minél többet dolgoznak, annál többet isznak. Az említett tanulmány szerint azok a nők, akik hetente több mint 48 órát töltenek az irodában, a legnagyobb valószínűs­éggel sokkal több alkoholt fogyasztan­ak.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary