Blikk

Vadásztak az afgánok Ruszin-Szendire

-

BUDAPEST — Vérdíjat tűztek ki a fejére, mégis golyóálló mellény nélkül tárgyalt RuszinSzen­di Romulusz a Közel-Keleten. A Magyar Honvédség leváltott parancsnok­a Hajdú Péter vendége volt a Frizbi TV-ben, ahol felidézte, iraki szolgálata alatt olyan feszült volt a helyzet, hogy a merénylete­k miatt szárazföld­ön nem, csak légi úton mehettek be a katonák Bagdadba. Afganisztá­nban viszont tartományi NATO-rangidőské­nt személyese­n őt is célba vették.

– Ott sokkal többen kerestek az ellenállók közül, hogy esetleg hazavigyék a fejem. Akkor minden ilyen szintű parancsnok­nak vérdíj volt a fején. Örökre hálás leszek azoknak a srácoknak, akik akkor védtek – mondta Ruszin-Szendi.

Felidézte, amikor tárgyalt a helyi elöljárókk­al, például a rendőrfőnö­kkel vagy a kormányzóv­al, a bizalom jeleként mindössze egy pisztoly volt nála, golyóálló mellény nem. Az őt védő egyenruhás­ok viszont „talpig vasban” álltak körülötte, volt olyan szituáció, hogy ki kellett menteniük.

Ruszin-Szendi 2021-ben lett a legfiatala­bb honvédségi parancsnok, ám két évvel később Szalay-Bobrovnicz­ky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatár­a idő előtt felmentett­ék a tisztségéb­ől. Nem sokkal ezután a honvédségt­ől is eltávolíto­tták, majd tavaly októberben kiadott egy könyvet „A háború öt alapelve” címmel.

– Nyilván a közösségi médiában nagyon sokan megkérdezi­k, miért írom azt, hogyan nyerd meg életed csatáit, mikor én már nem vagyok vezérkari főnök. Hogy szerettem volna-e tovább csinálni? Persze. Hogy nem vagyok katona? Dehogynem. Aki egyszer ezt a mundért felveszi, az élete végéig katona lesz, az biztos – fogalmazot­t az altábornag­y Hajdú Péter műsorának adásában, amelynek premierje pénteken 19 órakor lesz a Frizbi TV YouTube-csatornán.

 ?? ?? Vérdíj A Magyar Honvédség leváltott parancsnok­a többször volt életveszél­yben
Vérdíj A Magyar Honvédség leváltott parancsnok­a többször volt életveszél­yben

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary