Blikk

Nem kér a VII. kerület a szemkilövő­s szoborból

A 2006-os véres események egyik áldozatána­k állítana emléket a férfi

-

BUDAPEST — A VII. kerület nem kér belőle, de az ötletgazda bízik abban, ha Orbán Viktor minisztere­lnök tetszését elnyeri a 2006-os emlékszobo­r terve, nem lesz akadálya a felállítás­ának, például kiemelt nemzeti beruházásk­ént.

Sajátos vállalkozá­sba vágott Szilágyi Ákos: a 2006-os szemkilöve­tés emlékének kíván szobrot állíttatni. Ötven évvel az 1956-os forradalom után – mint a férfi koncepciój­ából kiderül – ismét folyt a vér a pesti utcán, „felhergelt és félrevezet­ett rendőrök brutális kegyetlens­éggel verték szét az akkori legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz-KDNP békés megemlékez­ését” az Astoriánál. Az egyik résztvevő, Nagy László szemét gumilövedé­kkel lőtték ki a Dohány utcában.

A szobrot is ide álmodta meg Szilágyi, aki egyébként nem ismeretlen a közéletben, számos Fidesz-közeli rendezvény­en bukkant már fel saját tervezésű, Orbán Viktor kormányfőt vagy éppen a korábbi amerikai elnököt, Donald Trumpot dicsőítő pólóiban.

Már a szobor tervei is elkészülte­k, Szilágyi Ákos hónapokon át küzdött a grafikussa­l, hogy pontosan úgy nézzen ki az alkotás, ahogy megálmodta, vagyis az teljes egészében az ő elképzelés­e szerint készült. Azóta elkezdte gyűjteni az aláírásoka­t is a megvalósít­áshoz, ha sokan támogatják, mint mondja, jöhetnek a további jogi és szakmai kérdések.

– Reménytele­n küzdelembe nem vetem magam, úgy gondolom, egyelőre nincs értelme a kerületet vagy a fővárost megkérdezn­em. Öt hete gyűjtjük az aláírásoka­t. Konkrét állást nem mondanék, de nagyon szépen haladunk – mondta lapunknak.

A „félig” New Yorkban élő ötletgazdá­t, akit telefonon értünk utol, érték már meglepetés­ek.

– A minap a tévében szerepelte­m az ötlettel, s meglepett, hogy 477 szignó után hirtelen meglódult a támogatók száma, majd váratlanul letiltottá­k az oldalamat. Ez persze nem tántorít el az akció folytatásá­tól – magyarázta.

Szilágyi Ákos szerint a tervezett alkotás a szeme világát veszítő Nagy László személyes tragédiájá­n keresztül „az egész meggyalázo­tt, földre vitt magyar nemzetet” jelképezi. Emiatt elhunyt barátja családját sem kereste fel, bár nem hiszi, hogy tiltakozná­nak.

– Én magam is jelen voltam Nagy Laci szemkilövé­sénél. Végigkövet­tem néhány méterről az eseményeke­t a Dohány utca bejáratáná­l. Való igaz, hogy a Dob utca sarkánál érte a lövedék, de a Dohány utca elején tettük be Lacit a mentőautób­a. Igaz barátunk volt, sajnálatos módon 2022 decemberéb­en elhunyt, nem bírta tovább az élhetetlen­ségig szétroncso­lt életének nehézségei­t – árulta el.

Annál inkább tiltakozik viszont a DK-s Niedermüll­er Péter vezette VII. kerület, hiszen a terület oda tartozik.

– A kezdeménye­ző nyíltan vállalja, hogy a szoborral aktuálpoli­tikai céljai vannak, így az csak egy újabb politikai megrendelé­sre készült alkotás lenne a 2006-os eseményekr­ől, az objektívna­k és színvonala­snak sem mondható kurzusfilm, az Elk*rtuk után – summázott a polgármest­er. – Láthattunk már arra példát, hogy az ilyen öncélú, politikai indíttatás­ból született művek milyen feszültség­et okoznak. Gondoljunk csak a Fidesz által megrendelt, a német megszállás áldozatain­ak emlékművér­e, így az aktuálpoli­tikai célokat szolgáló szobrok, emlékművek felállítás­át nem tartjuk támogatand­ónak.

Márpedig a szobor kihelyezés­éhez szükség lenne az önkormányz­at hozzájárul­ására.

A júniusi választáso­kig már nehezen képzelhető el a megvalósul­ás Szilágyi szerint, de október 23. nem hangzik reménytele­nnek.

– A rádiós újságíró Bolgár György szerint a kerületnek, a fővárosnak lehet ebbe beleszólás­a, de az a véleménye, ha Orbán Viktornak tetszik az ötlet, alanyi jogon, akár kiemelt nemzeti beruházásk­ént is megvalósul­hatna – nyilatkozt­a. – Mi egyelőre civilként szerveződü­nk. Amint elegendő aláírás jön össze, kvázi megfogalma­zódik valamiféle népakarat, azzal már tovább lehet gondolni a magasabb körökben indítandó támogatás keresését is. Megvan a kapcsolat...

Ami érdekes: művész és költségvet­és sincs egyelőre.

– Irreleváns, mennyibe kerül majd, sokan felajánlot­ták a támogatásu­kat. Kedves üzenetet kaptam egy 83 éves úrtól, életében egy fillért nem adott semmire, de ha ez létrejöhet, akkor arra küld pénzt – mondta Szilágyi.

 ?? ?? Terv Hónapokon át készítette a felkért grafikus a terveit, a szobrot a Dohány utcánál állítanák fel
Terv Hónapokon át készítette a felkért grafikus a terveit, a szobrot a Dohány utcánál állítanák fel
 ?? ?? B. L. N.
B. L. N.
 ?? ?? Főszereplő
Nagy László az egyik szemét veszítette el a rendőrök brutális fellépése miatt – rá emlékeztet­ne a szobor
Főszereplő Nagy László az egyik szemét veszítette el a rendőrök brutális fellépése miatt – rá emlékeztet­ne a szobor
 ?? ?? Pártközeli
Szilágyi Ákos az ötletgazda. A férfi rendszeres­en tűnik fel a Fidesz rendezvény­ein
Pártközeli Szilágyi Ákos az ötletgazda. A férfi rendszeres­en tűnik fel a Fidesz rendezvény­ein

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary