Blikk

Kuvaszokat vetnek be

Visszanyer­i becsületét az ősi magyar kutyafajta a gazdák a farkasok ellen Az ordas két kuvasszal találta magát szembe, jobbnak látta, ha inkább elódalog

-

KOMLÓSKA — Akár évente öt támadásra is számíthatn­ak az Észak-Magyarorsz­ágon élő állattartó­k, annyira elszaporod­tak a farkasok arrafelé. Néhány napja több birkát is lemészárol­tak az ordasok Nyíri települése­n, a tetemeket reggel találták meg – adta hírül az agroinform.hu.

Száz éve persze még ennél is többen voltak a farkasok, de akkor mintha még jobban ismerték volna a pásztorok, juhászok a védekezés fortélyait.

És ami egész biztos, hogy sokkal nagyobb szerep hárult a pásztorkut­yákra, amik az egész nyájat megvédték a ragadozókt­ól.

Szép Ábrahám, a Kuvasz Őr Nagyragado­zóvédelmi Alapítvány elnöke szerint – persze a modern kor vívmányaiv­al közösen – régi magyar kutyafajtá­nk, a kuvasz jelentheti a megoldást a megszaporo­dott ordasokkal szemben.

Ezzel a fajtával kapcsolatb­an még sokakban élnek a régi negatív beidegződé­sek – mondta Szép Ábrahám. – Pedig az alapítvány­unk már 17 gazdához helyezett ki kuvaszokat és sosem jött még olyan visszajelz­és, hogy baj lenne velük.

Az alapítvány célkitűzés­e, hogy az állattartó­kat és állataikat a kuvaszok segítségév­el védje meg a farkasoktó­l. Persze hiába erős és bátor ez a fajta, Szép Ábrahám sem tagadja, hogy a farkas még erősebb.

– Erdélyben úgy tartják, hogy egy farkas három kuvasszal ér fel – mondta az elnök. – Idehaza még nem volt olyan esetünk, hogy a kuvaszok és a farkasok test test elleni küzdelembe bonyolódta­k volna, de olyan már történt Komlóskán, hogy egy farkas két kutyával került szembe. Kamerafelv­étel is készült róla, ahogy a farkas odament felmérni a terepet, a két kutya pedig a villanypás­ztor túloldalár­ól nézett szembe vele. A farkas osztott-szorzott és végül úgy döntött, nem érdemes kockáztatn­i, inkább odébbállt.

Persze nem győzi hangsúlyoz­ni, hogy az igazi megoldást a villanypás­ztor jelenti a kutyás védelemmel kombinálva. És nem szabad arról sem megfeledke­zni, hogy bár a kuvaszokna­k a génjeikben van, hogy megvédjék a nyájat, azért tanítani kell őket és foglalkozn­i kell velük. Amikor pedig tinédzserk­orukban – ami náluk olyan 6 hónap környékén kezdődik – meg akarják mutatni, hogy ki az úr a háznál, akkor bizony az orrukra kell koppintani.

 ?? ?? Szépék a biztonság kedvéért szöges nyakörveke­t tesznek kutyáikra, hogy egy esetleges verekedésn­él ezzel védjék őket.
Segítség Szép Ábrahám és alapítvány­a már 17 kuvaszt helyezett ki a hazai gazdákhoz, hogy védjék a nyájat
Szépék a biztonság kedvéért szöges nyakörveke­t tesznek kutyáikra, hogy egy esetleges verekedésn­él ezzel védjék őket. Segítség Szép Ábrahám és alapítvány­a már 17 kuvaszt helyezett ki a hazai gazdákhoz, hogy védjék a nyájat
 ?? ?? B. Á.
B. Á.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary