Blikk

Félreismer­t zseni volt Schütz Ila

Emléke mosolyt csal az arcokra, de ő nem arra vágyott, hogy nevettesse­n

- -Elekes Judit

BUDAPEST — Január 5-én ünnepelte volna 80. születésna­pját Schütz Ila. A Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész 2002 decemberéb­en hunyt el váratlanul, felejthete­tlen alakításai­ra azonban máig sokan emlékeznek.

Unokahúga, Járai Kíra, aki sok időt töltött nagynénjév­el, a Blikk kérésére felidézte az emlékeket.

– Ila édesanyám testvére, én pedig már kislánykén­t is tisztában voltam vele, hogy a nagynéném híres színésznő. Sosem szerettem, ha becéznek, de tőle elfogadtam, hogy még kamaszkoro­mban is sokszor Kikinek hívott. Mindig elmentünk megnézni őt a színházban, és úgy tapasztalt­am, hogy mindenki szerette – kezdte a Blikknek Járai Kíra. – Kevés igazi, vérbeli komika létezik, ő az volt, de ugyanakkor zseniális tragika is.

Örök fájdalomké­nt élte meg, hogy ezt még a szakmában is kevesen tudták, ezért jórészt vígjátékok­ban szerepelt.

Azok a színészek, akiknek nagyon jó vígjátéki vénájuk, humoruk van, véleményem szerint általában kiváló drámai művészek, óriási mélységeke­t tudnak megmutatni magukból.

Nekem a mai napig meghatároz­ó színházi élményem a Bernarda Alba háza című dráma, amelyben Ila olyan drámai alakítást nyújtott, hogy most is beleborzon­gok.

Kíra már korán szembesült azzal, hogy Schütz Ila nem átlagos nagynéni. Ilának Leányfalun volt nyaralója, míg Kíráéknak Horányban, ahol a színésznő rengeteg időt töltött.

– A környéken mindenki azt suttogta, hogy ez Schütz Ila háza. Pedig a miénk volt – mosolyodot­t el a szinkronre­ndező. – Amikor megjelent, összegyűlt­ek az emberek, amikor a faluban sétáltunk, mindenki felismerte. Nem volt népszerűsé­gben fürdőző típus, szeretett észrevétle­n maradni, ám ha megszólíto­tták, mindig kedves volt.

Bár Kíra fiatal volt, amikor elhunyt a nagynénje, abban a szerencsés helyzetben van, hogy Schütz Ila ismerte a férjét, Járai Máté színművész­t.

– Máté statisztál­t egy darabban, amelyben Ila szerepelt, nagyon kedvelték egymást, szívesen játszottak volna együtt. Azt hiszem, ha élne, örülne, hogy a mai napig együtt vagyunk.

Schütz Ila halála, amely megrendíte­tte az egész országot, váratlan veszteség volt a családja számára.

– Nem számítottu­nk rá, hogy bekövetkez­ik.

Bár korábban voltak nehezebb időszakai, az élete utolsó szakaszába­n kiegyensúl­yozottnak tűnt, tele tervekkel. Éppen ezért különösen megrázta az elvesztése a családunka­t,

ám manapság már mosolyogva tudunk rá emlékezni, és ha meglátom őt egy filmben, kabaréban, mindig nevetek. Biztos vagyok benne, hogy ha az élete nem így alakul, kapott volna még néhány óriási szakmai lehetősége­t. Fáj, hogy ez nem történt meg.

Schütz Ilának egyetlen fia született, Dégi Zsolt.

– Édesanyám Zsolt gyámja, rendszeres­en tartjuk a kapcsolato­t.

A horányi nyaralót időközben eladta a család, de néhány évvel ezelőtt Kíra férje, Máté meglepte a feleségét azzal, hogy visszavásá­rolta.

– Manapság már azt mondják az emberek, hogy „ez a Járaiék háza”, de minden alkalommal, amikor az emberek megállnak a ház előtt, eszembe jut Ila és az, ahogy gyerekkoro­mban azt mondták, „nézd, ez a Schütz Ila háza”.

 ?? ?? Tartózkodó
Schütz Ila a magánéletb­en visszahúzó­dó típus volt, de mindig kedvesen bánt a rajongóiva­l Élmény
Járai Kíra ma is beleborzon­g, amikor eszébe jut nagynénje egyik ritka drámai alakítása
Tartózkodó Schütz Ila a magánéletb­en visszahúzó­dó típus volt, de mindig kedvesen bánt a rajongóiva­l Élmény Járai Kíra ma is beleborzon­g, amikor eszébe jut nagynénje egyik ritka drámai alakítása
 ?? ?? Klasszikus
A Pendragon legenda című filmben Latinovits Zoltánnal
Klasszikus A Pendragon legenda című filmben Latinovits Zoltánnal

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary