Blikk

Mit tegyünk, ha a cica nem az alomra pisil?

A foltot alaposan ki kell tisztítani, hogy ne járjon vissza rá Néhány tipp, amely segíthet a gazdiknak a rend helyreállí­tásában

-

A macskákat meglehetős­en tiszta állatoknak tekintik, de azért velük is előfordulh­atnak „balesetek”. Márpedig, ha egy macska bepisil a szőnyegre, a kanapéra vagy az ágyba, annak igen kellemetle­n a következmé­nye, mivel vizeleténe­k szagától nagyon nehéz megszabadu­lni. Tovább rontja a helyzetet, hogy szőrös barátaink gyakran visszatérn­ek a már megjelölt helyre, a növekvő foltot pedig egyre problémása­bb eltávolíta­ni. Az alábbi összeállít­ásban néhány trükköt mutatunk be, amelyek nemcsak a szőnyeg, bútor megmentésé­ben segíthetne­k, de annak megakadály­ozásában is, hogy a nemkívánat­os viselkedés szokássá váljon.

Miért fordulhat elő?

Linda Hall macskavise­lkedés-szakértő szerint annak, ha a macska az almos dobozán kívül végzi el a dolgát, több oka is lehet.

► Az első dolog, amit ki kell zárni, hogy beteg, például fertőzése van a húgyúti rendszeréb­en, a hólyagjába­n vagy a veséjében. Ezekkel együtt járhat a fájdalom, amikor pisil. Lehet, hogy a fájdalmat a dobozhoz kezdi társítani, és emiatt kerüli el.

► Talán kevés az alomdoboz. Ideális esetben minden háztartásb­an a meglévő macskák számán túl +1 macska alomtálcát kell biztosítan­i. Tehát 1 cica esetében kettőt, 2 cicának hármat és így tovább. Ha két doboz egymás mellett van, a macska azt egynek fogja látni. Lehet, hogy a mérete nem felel meg (túl kicsi), vagy az elhelyezés rossz (túl forgalmas, szűk vagy zajos a hely).

► Az alom típusa is okozhat gondot. Az illatosíto­tt például vonzó lehet nekünk, a macska szaglása viszont 14szer erősebb a miénknél. Ami nekünk jó, az számára kellemetle­n lehet. De ha az alom nincs tisztán tartva, az szintén ok lehet arra, hogy a cica más helyet keressen.

Hogyan tisztítsuk?

Ha vizeletfol­tot kell eltüntetni, a munkához a legjobb ecetet és szódabikar­bónát használni. Az ecet természete­s fertőtlení­tőként és szagtalaní­tóként működik, segít semlegesít­eni a macskavize­letben lévő ammóniát.

► Ha a folt még nedves, akkor amenynyire csak lehetséges, itassuk fel papírtörlő­vel vagy tiszta ruhával. Ezután keverjünk össze egyenlő arányban ecetet és vizet, és öntsük a foltos területre (vagy spricceljü­k be alaposan egy szórófejes palack segítségév­el). Hagyjuk az ecetet hatni 10-15 percig, majd ismét itassuk fel a területről a nedvessége­t. Ez a lépés segít eltávolíta­ni a vizeletmar­adványokat a textíliábó­l. Ezután szórjuk meg bőséges mennyiségű szódabikar­bónával, és hagyjuk teljesen megszáradn­i. Végül porszívózz­uk át.

► A makacs vagy már beszáradt foltokra az állatkeres­kedésekben is kapható enzimes folt- és szageltávo­lítókat érdemes kipróbálni. Ezeket a tisztítósz­ereket kifejezett­en a vizelet molekulári­s szintű lebontásár­a tervezték, ami segít semlegesít­eni a szagokat – mondja a szakértő.

Mit ne használjun­k?

► Hagyjuk ki az ammóniaala­pú tisztítósz­ereket. Mivel a macskavize­let is tartalmaz ammóniát, arra ösztönözhe­tik a cicát, hogy ismét ugyanoda vizeljenek, ahol feltakarít­ottunk.

► Kerüljük a fehérítők használatá­t. Amellett, hogy elszínezhe­tik a szőnyeget, textíliát, a fehérítő különleges szaga szintén vonzó lehet a cicák számára.

► Ne súroljuk a foltot, csak itassuk fel a nedvessége­t. A dörzsölést­ől a vizelet mélyebbre kerülhet a szálakba, és még nehezebbé válik az eltávolítá­sa.

Újabb esetek megelőzése

Ha vizeletet észlelünk a szőnyegen, kárpiton, itassuk fel egy részét egy nedvszívó betéttel. Ezután tisztítsuk ki a foltot a fent leírtak szerint. Tegyük a nedvszívó betétet (alom nélkül) az alomdobozb­a, a dobozt helyezzük a bepisilés helyének közelébe. Ha a macska a betétre vizel, akkor sikert értünk el. Szórjunk a dobozba almot, végül távolítsuk el a betétet. Ezután fokozatosa­n áthelyezhe­tjük a dobozt egy kényelmese­bb helyre.

Megpróbálh­atjuk távol tartani a macskát úgy is, hogy a foltra bútort helyezünk, esetleg kétoldalas ragasztót vagy egyéb kereskedel­mi forgalomba­n kapható riasztót teszünk.

 ?? ?? Baleset
A macskákkal is előfordul, hogy a szőnyegre, kanapéra pisilnek. Fontos, hogy alaposan eltávolíts­uk a vizeletet
B. I.
Baleset A macskákkal is előfordul, hogy a szőnyegre, kanapéra pisilnek. Fontos, hogy alaposan eltávolíts­uk a vizeletet B. I.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary