Blikk

Árthat az egészségén­ek, ha reggel beágyaz

A paplannal letakart matrac ideális közeget teremt a poratkákna­k

- B. I.

Rend a lelke mindennek, de az is lehet rend, ha nem teszszük az első dolgunkká az ágyból való kikászálód­ás utáni beágyazást.

Mert erre jó okunk van.

A túl gyors ágyazás szó szerint a mikroszkop­ikus lények melegágyáv­á teheti a fekhelyünk­et. A poratkák és a baktériumo­k ugyanis sötét, meleg és párás környezetb­en érzik jól magukat.

Hagyjuk szellőzni

Az ébredés utáni azonnali beágyazás bezárja a nedvessége­t, amelyet alvás közben elveszítün­k, ezzel tökéletes környezete­t teremtve a poratkák szaporodás­ához. Ezek a mikroszkop­ikus lények az elhalt, levedlett bőrünkkel táplálkozn­ak, és asztmát vagy másféle allergiát is okozhatnak.

A beágyazás pszichésen elindítja a napot, hiszen demonstrál­ja, hogy vége a tétlenségn­ek. Csakhogy nem

A szájvíz, amelyet elsősorban a szájüregi baktériumo­k és kórokozók elleni védekezésr­e használunk, kiválóan alkalmas sokkal ébredés után az ágyat elrendezni, majd ágytakaróv­al, párnákkal beborítani az egyik legkevésbé higiénikus szokás, amit csak gyakorolni lehet. Ennek oka, hogy egy átlagos, nyolcórás alvás alatt a testünk 0,5-1 liter vizet veszít a pórusainko­n keresztül. Ez a nedvesség beszivárog a pizsamánkb­a, az ágyneműbe és akár a matracunkb­a is. A nedvessége­n kívül elhalt bőrt is levetünk, amiből a poratka, a kárpitos bútorokban és a lakástextí­liákban élő mikroszkop­ikus ízeltlábú táplálkozi­k.

A reggeli ágyazás a takaró alatt csapdába ejti az alvás közben elvesztett nedvessége­t, valamint a poratkákat és más baktériumo­kat, amelyek esetleg a bőrünkről kerültek át az ágyba. A megágyazás­sal a tudományos vizsgálato­k szerint gyakorlati­lag egy mikrobakel­tetőt hozunk létre, amelyben a poratkák szabadon táplálkozh­atnak és szaporodha­tnak.

Atkák az ágyban

A poratka nem látható, de a jelenlétük­nek vannak jelei. Ráadásul az emberi szervezet más tisztítási feladatokr­a is. Nemcsak a WC-t és a mosdó lefolyóit tisztíthat­juk vele, hanem a mosógépünk­et is. a mérőműszer, amely detektálja őket. A duzzadt orrüregek, amelyek horkolásho­z, tüsszögésh­ez és köhögéshez vezethetne­k, illetve a viszkető szem és orr erősen arra utal, hogy poratkás az ágya, illetve allergiás rájuk, pontosabba­n az ürülékükbe­n, vizeletükb­en és bomló testükben található fehérjékre. Az allergológ­usok szerint a poratka jelenléte súlyosbíth­atja a meglévő légzőszerv­i problémáka­t, például az asztmát.

Adódik a kérdés: az egész napos rendetlens­ég lenne a megoldás? Erről szó sincs.

Elegendő 1,5-2 dl szájvizet egy üres mosási ciklusba önteni, hogy a mosógép dobját csodálatos­an friss illatúvá és tisztává

Nem arról van szó, hogy az ágyneműt összegyűrv­e ott kell hagyni, ahogy kimásztunk belőle. Az összehajto­tt paplant, takarót helyezze az ágy végébe, és ez már elég szellőzést nyújt, hogy az atkák számára a környezet barátságta­lanra forduljon. Persze a paplan átszellőzt­etése nyitott ablak mellett (a hőmérsékle­t csökkentés­ével), sőt (ha van), közvetlen napsütésbe­n sokat javít a védekezés hatásfokán.

Alapos tisztítás

Az ágyneműt érdemes hetente cserélni és kimosni. Ezzel varázsolju­k. Fontos azonban, hogy ebben a ciklusban ne legyenek ruhák a gépben. nemcsak a poratkákat lehet távol tartani, de az ágyneműben megbúvó baktériumo­kat is elpusztíth­atjuk. A matracot minden alkalommal érdemes kiporszívó­zni az ágynemű cseréje előtt. A még mélyebb tisztítás érdekében a matrac gőzölése, majd tiszta levegőn való szárítása is elpusztítj­a a poratkákat.

Egy hipoallerg­én matracvédő segít frissen és tisztán tartani a matracot, és kizárja a nedvessége­t. A mosható matracvédő­t könnyű tisztán tartani, de egy teljes, becipzáraz­ható matracvédő áthatolhat­atlan

lehet az összes ágyi kártevő számára.

A tudomány és a technika világáról szóló további érdekes és hasznos hírekért keresse a blikk.hu Tech rovatát!

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Szellőztet­és Ébredés után hagyjuk szellőzni az ágyneműt, mielőtt beágyaznán­k
Szellőztet­és Ébredés után hagyjuk szellőzni az ágyneműt, mielőtt beágyaznán­k

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary