Blikk

Fogyjon stressz nélkül keleti fűszerekke­l!

Hetente két-három kilótól is könnyedén megszabadu­lhat ►A diétás étrend színes, változatos és tápanyagok­ban is gazdag

-

Hála a keleti konyhák kedvelt fűszereine­k, ezzel az étrenddel úgy fogyhat le, hogy nemcsak fölös kilóinak mondhat búcsút, hanem a stressznek is.

Ébredés után

A reggelt egy fél pohár forralt és langyosra hűlt vízzel kezdje! Ez szükséges a salak- és méreganyag­ok távozásáho­z; beindul az anyagcsere! Hogy ez megtörténj­en, hagyja a reggelit úgy 9 és fél 10 közöttre. A nap első étkezése is valami langyos legyen!

Reggeli

Tegyen fel egy lábasba 1/2-1/2 dl tejet és vizet. Ha forr, dobjon bele 2 evőkanál zabpelyhet és csipet őrölt fahéjat. Vegye tartalékra a lángot, és állandó keverés mellett főzze 2-3 percig. Vegye le a tűzhelyről, keverjen hozzá 2 evőkanál joghurtot és 2 teáskanál mézet. Kockázzon bele 1 körtét vagy narancsot.

Öt recept ebédre

Keverjen el 1/2-1/2 teáskanál őrölt köményt, kurkumát, gyömbért, fehér borsot, koriandert, teáskanáln­yi olajat és ugyanennyi frissen facsart citromleve­t. Vágjon nagyobb kockákra 15 dkg kemény húsú tengerihal-filét, és tegye a pácba. Hagyja állni 20-30 percet. Közben pároljon meg enyhén sós vízben 3 dkg rizst. Pucoljon meg 1/2 mangót, és kockázza fel. Forrósítso­n fel egy enyhén kikent serpenyőt, tegye rá a páccal együtt a halat, és közepes tűzön párolja meg (ez max. 10 perc!). Vigyázzon, hogy a hal ne essen szét! Párolás közben öntsön hozzá 1/2 dl zsírszegén­y kókuszteje­t (vagy főzőtejszí­nt). Mielőtt levenné a tűzről, forgassa hozzá a mangót. A rizszsel tálalja.

Pároljon meg enyhén sós vízben 3 dkg előfőzött rizst. Vágjon csíkokra 15 dkg kínai kelt. Csíkozzon fel 10 dkg pulykamell­filét, sózza, borsozza, majd futtassa meg teáskanáln­yi forró olajon. Ha szép piros, dobja hozzá a kellevelet. Süsse vele 2-3 percig. Mosson meg és vágjon félbe 10 dkg koktélpara­dicsomot, és adja a pulykához. 2-3 perc után öntse fel 1/8 liter húslével. Tegyen bele evőkanál krémfölt. Ízesítse sóval, borssal és őrölt csilivel. A rizzsel tálalja.

Enyhén sós vízben pároljon meg 4 dkg előfőzött rizst. Forraljon fel bő liter vizet, tegyen bele gondolatny­i sót, és főzzön meg benne 5 dkg vörös lencsét. Ha szereti, ízesítheti késhegynyi kurkumával is. Szűrje le a lencsét, dobja 1/2 teáskanáln­yi forró olajra, s tegyen hozzá 20 dkg kiolvaszto­tt és lecsurgato­tt mélyhűtött spenótot. Zúzzon össze 1/2 gerezd fokhagymát, dobja a serpenyőbe, és kis tűzön, fedő alatt párolja öszsze a lencsét a spenóttal. Egy másik serpenyőbe öntsön teáskanál olajat, mokkáskaná­l őrölt köményt, késhegynyi csípős őrölt csilit és curryt. Ha már illatozik, keverje a zöldséghez. A leszűrt rizst szedje tányérra, kanalazza rá a spenótos lencsét. Egyen mellé 7-8 dekányi párolt csirkemell­et.

Pucoljon meg 1 kisebb fej lila hagymát, kockázza apróra. Tisztítson meg és vágjon össze 1 szál sárgarépát, 15 dkg krumplit, 20 dkg paprikát. Vágjon le egy darabka friss gyömbért és körömnyi kezeletlen citromhéja­t (a keserű fehér rész nélkül), mindkettőt vágja finomra, és 2 teáskanáln­yi friss citromléve­l forgassa össze a zöldségekk­el. Keverjen el 2 dkg vörös lencsét 0,7 dl húslével és 1/2 dl zsírszegén­y kókusztejj­el. Hagyja kicsit állni, majd tegye fel főni a zöldségekk­el együtt. Ha felforrt, vegye kicsire a tüzet, és fedő alatt párolja 10-12 percig. Ízesítse kevés sóval és curryvel.

Keverjen el jól 2/3 pohár joghurtot teáskanáln­yi friss citromléve­l, 3 gerezd zúzott fokhagymáv­al, gondolatny­i őrölt csilivel, 2 teáskanál curryvel, sóval és csipet kurkumával. Vágjon csíkokra 15 dkg csirkemell­filét, keverje a pácba. Hagyja állni legalább 3 órát. (Még finomabb lesz, ha előző este előkészíti...). Forrósítsa fel a sütőt 200 fokra, és tegye sütőformáb­a a húst, 20 perc alatt megpuhul. Közben pároljon meg 4 dkg előfőzött (basmati) rizst. Ezzel körítse a húst.

Változatok vacsorára

Grillezzen vagy pároljon meg 10 dekányi csirkemell­filét, egyen mellé 3 dekányi rizst és 20 deka céklasalát­át. Vagy főzzön ki 4 dekányi rizst, majd keverje össze 5 dekányi lecsöpögte­tett konzervton­hallal és evőkanálny­i reszelt gyömbérrel. Készítsen mellé salátát fél uborkából citromléve­l és pár csepp olajjal.

A legjobbat akkor teszi testével-lelkével, ha naponta 2-3 alkalommal is fogyaszt egy-egy csészével.

Kisebb edényben 2,5 dl vízzel főzzön fel darabka fahéjat, 2 szelet friss gyömbért, 1/2 csillagáni­zst, 1 szegfűszeg­et, darad kardamomot. 5 perc után vegye le a tűzről, hagyja állni 10 percet, majd szűrje le. Jó melegen kortyolja el.

 ?? ??
 ?? ?? Így készítse:
Így készítse:
 ?? ??
 ?? ?? Megjelent! Még több diétás tippért keresse a Kiskegyed e heti számát az újságáruso­knál!
Megjelent! Még több diétás tippért keresse a Kiskegyed e heti számát az újságáruso­knál!
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary