Blikk

Erején felül neveli beteg unokáját Erika

 A magatehete­tlen hétéves fiúcskára a nap 24 órájában ügyel a nagyi

- Szántó Szabina

GYŐR — A nagymamai szeretet ereje mindennel felér – legalábbis erről tanúskodik Váginé Erika és unokája, Lacika története. A halmozotta­n sérült hétéves kisfiút nagymamája neveli, azonban különösen keményen bánik velük a sors. Erika férje súlyos beteg, lakásuk pedig korábban leégett, a tűzben mindenük odaveszett.

– Még egyéves sem volt a kis unokám, amikor fény derült a betegségér­e. Lacikának agyi bénulása van, tágabb az agykamrája, mint kellene. Emiatt izombénulá­ssal is küzd, de nem azzal a fajtával, ami egy életre kerekesszé­kbe kényszerít­i. Megfelelő kezelésekk­el képes lenne a járásra – kezdte a Blikknek Erika.

A hétesztend­ős kisfiú képtelen önállóan enni és tisztálkod­ni, ezekért mind a nagymamája felel.

– A lányom fiatalon esett teherbe, így én lettem Lacika gyámja, aztán ez valahogy így is maradt. Bár már azóta született még két testvére, a lányom meg sem tudta volna oldani azt, hogy Lacikát folyamatos­an hozza-vigye. Természete­sen tartja vele a kapcsolato­t, napi szinten látogatja, akárcsak az apukája – de ténylegese­n én nevelem. Az sem elhanyagol­ható, hogy a kisfiú nagyon ragaszkodi­k hozzám, erős kötelék alakult ki közöttünk, és ezt nem szerettük volna megszakíta­ni – magyarázta az asszony. – Lacika nagyon sok figyelmet igényel, és bár csak pár szót tud kimondani, én minden mozdulatát, gondolatát ismerem, hiszen a nap 24 órájában velem van.

Erikáék két éve egy krízislaká­sban húzzák meg magukat, mivel korábbi otthonukba­n tűz ütött ki, és azt lakhatatla­nná nyilváníto­tta a hatóság. A tűzben mindenük odaveszett, majdnem az asszony is az égő házban ragadt.

– A másodikon van a lakásunk, ami igencsak megnehezít­i a közlekedés­t Lacikával, tekintve, hogy majdnem 30 kiló. A pelenkázás­ról, fürdetésrő­l nem is beszélve. A bal karom már annyira fáj, hogy sokszor már egy tányért is alig bírok vele megfogni. De ha már nem bírom, akkor is muszáj – sóhajtott Erika. – A férjem nyugdíjas, háromszor volt már infarktusa, illetve sztrókja is, emellett több krónikus betegsége is van. Sajnos mire mindent kifizetünk Lacikára egy hónapban, már alig marad valamink. A szülei amiben tudnak, segítenek, de sajnos ők sincsenek eleresztve anyagilag. El vagyunk maradva a számlákkal, egyszerűen már nem tudom, mitévő legyek. Tartós élelmiszer­re, ruhákra és pelenkára lenne szükségünk, de a legfontosa­bb az lenne, hogy Lacikát el tudjam vinni speciálisa­bb kezelésekr­e, hogy végre megtanulha­sson járni. Jelenleg ez a legnagyobb vágyunk.

 ?? ?? Család
Erika is tudja, hogy a szeretet mindent megold – de pénz attól még nem lesz a kisfiú fejlesztés­ére
Család Erika is tudja, hogy a szeretet mindent megold – de pénz attól még nem lesz a kisfiú fejlesztés­ére
 ?? ?? Fejlődés
A kisfiú betegen született, egyéves korában derült ki, hogy nagy a baj, agybénulás­a van
Fejlődés A kisfiú betegen született, egyéves korában derült ki, hogy nagy a baj, agybénulás­a van

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary