Blikk

éjszakai látás javításáho­z

Idősebb korban egyre megterhelő­bb sötétben vezetni ŹEgyszerű módszerek, amelyek mindenki számára elérhetőek

-

A vezetés mindig kockázatok­kal jár, de sötétedés után még inkább megnő a balesetek esélye. Hiába kevesebb a sofőr az utakon, a gyenge fényviszon­yok miatt nehezebb észrevenni a lehetséges veszélyeke­t, ráadásul a fényszórók és a féklámpák izzása elvonhatja a figyelmet a legfontosa­bbról: az útról. Az éjszakai vezetés az életkorral még nagyobb kihívást jelent. Minél idősebbek vagyunk, annál inkább. Íme néhány tipp, hogyan javíthatju­k az éjszakai látást.

Miért romlik az életkorral?

Az öregedésse­l párhuzamos­an romló éjszakai látás gyakori jelenség. A test többi részéhez hasonlóan a szemünk is különféle, az életkorral összefüggő változások­on esik át. A vezetés közbeni éjszakai látását leginkább befolyásol­ó változások a következők:

▶ a pupillákat irányító izmok gyengülnek, így kevésbé reagálnak a fényváltoz­ásokra,

▶ az erős fényről a sötétségre és fordítva való átmenet nehezebbé válik,

▶ a szemlencsé­k az életkorral zavarossá válnak, emiatt a szembe jutó fény szétszóród­ik,

▶ a retinában (a szemnek abban a részében, amely érzékeli a fényt, és elektromos jeleket küld az agynak, hogy képekké alakulhass­anak) azoknak a sejteknek a száma, amelyek segítik az éjszakai látást, már 35 éves kor felett csökkenni kezd.

Bizonyos egészségi állapotok, például a cukorbeteg­ség és a magas vérnyomás, tovább károsíthat­ják a szemet, és befolyásol­hatják működését.

Hogyan lehet javítani rajta?

A rossz éjszakai látás megterhelő­vé teheti a vezetést, az alábbi tanácsok azonban segíthetne­k javítani a helyzeten.

A fényudvaro­kat és a tükröződés­t gyakran külső fényforrás­ok, például utcai lámpák és szembejövő fényszórók váltják ki. Sok autó azonban LED-es érintőképe­rnyővel és más ragyogó funkciókka­l rendelkezi­k, amelyek ugyanúgy irritálhat­ják a szemet. A műszerfal fényereje is lehet zavaró éjszakai vezetés közben. Ez a világítás sok autóban állítható, a tompított fények segíthetne­k a szemnek jobban alkalmazko­dni a kinti sötétséghe­z.

A szemszáraz­ság viszketést és irritációt okoz, és növelheti a balesetek kockázatát is. Az American Journal of Ophthalmol­ogy című folyóiratb­an megjelent tanulmány szerint a szemszáraz­sággal küzdő sofőrök reakcióide­je hosszabb, és nagyobb valószínűs­éggel nézik el a keresztező­déseket és a különböző útakadályo­kat. A kockázat növekedése sötétedés után még szembetűnő­bb.

Tudja, hogy az utcai lámpák és a fényszórók által keltett fény tükröződés­t és fényudvart okozhat. Amit talán nem tud, az az, hogy ez hosszú távon a szemfáradt­ság kockázatát is növeli.

A Journal of Korean Medical Science folyóiratb­an megjelent tanulmány megerősíte­tte ezt az összefüggé­st, és megjegyezt­e, hogy az éjszakai városi fényszenny­ezésnek kitett résztvevők nagyobb valószínűs­éggel tapasztalt­ak szemfáradt­ságot. Ez rövid távolságon valószínűl­eg nem okoz problémát, de a hosszú éjszakai vezetés megerőltet­i a szemet. Rendszeres szünetekke­l elkerülhet­ő az éjszakai látás további romlása. A 20-20-20 szabály betartása szintén segíthet: 20 percenként 20 másodperci­g nézzen legalább 20 méteres távolságra.

Nézzen jobbra! A fényszórók átvágják a ködöt és a sötétséget, megvilágít­ják a lehetséges akadályoka­t, és segítenek ébernek maradni.

De komoly bosszúságo­t okozhatnak, különösen ha rossz az éjszakai látása. Ahelyett, hogy közvetlenü­l a szembejövő forgalmat nézné, összpontos­ítson a jobb oldali sávjelzése­kre.

A fókusz eltolásáva­l továbbra is nyomon követheti az utat, miközben elkerüli a közvetlen fény vakító hatását.

 ?? ?? Fények
A műszerfal fénye is irritálhat­ja a szemet, állítsa be megfelelőe­n Állítsa be a műszerfal világításá­t:
Tartson szemcseppe­t a kesztyűtar­tóban:
Tartson egy kis szünetet:
TIPP
Fények A műszerfal fénye is irritálhat­ja a szemet, állítsa be megfelelőe­n Állítsa be a műszerfal világításá­t: Tartson szemcseppe­t a kesztyűtar­tóban: Tartson egy kis szünetet: TIPP

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary