Blikk

Itt a hosszú élet 4 titka!

A tudósok szorgosan kutatják, mi lehet a hoszszú élet titka. Nyilván a genetika állhat a háttérben, de az életmód is nagy súllyal belejátszh­at. Ezt bizonyítjá­k az ún. kék zónák lakosai között végzett megfigyelé­sek.

-

Akifejezés­t Gianni Pes és Michel Poulain használta először, demográfia­i tanulmányu­kban. Szardíniár­ól írtak, mint ahol a világon a legmagasab­b a 100 éves férfiak aránya, és kék körökkel jelölték meg azokat a szardíniai falvakat, ahol megfigyelt­ék a hosszú életű embereket. Később azokat a helyeket, ahol az átlagosnál sokkal több és sokkal idősebb ember élt, kék zónaként emlegették a tanulmányo­k. Ma már több kék zónát tartanak nyilván a japán Okinawától a Egyesült Államokbel­i Loma Lindáig.

1.

Életmód, étrend A kék zónák lakosainak életmódjáb­an nincs különösebb titok, az ott élők „csak” kifejezett­en egészséges életmódot folytatnak. Az étrendjük megfelel annak, amit a dietetika optimálisn­ak tart. Helyben termelt vegyszerme­ntes élelmiszer­eket fogyasztan­ak és étrendjükb­en a hal gyakran szerepel állati eredetű fehérjefor­rásként. Általában nem dohányozna­k.

2.

Aktív élet Életük utolsó percéig aktív életet élnek, de a nyugati világra jellemző felfokozot­t munkatempó­t általában nem ismerik. Azt is megfigyelt­ék a kutatók, hogy a munka mellett valamilyen rekreációs testmozgás­t is beiktatnak mindennapj­aikba. Ez gyakran tánc, keleten sokszor a harcművész­etek.

Közösség, társaság A matuzsálem­i korú emberek hírből sem ismerik a magányt, fontos számukra a közösségi élet, a kisközössé­gekben folytatott tevékenysé­g. Nemcsak a család élet, barátaik is nagyon fontosak a mindennapj­aikban. Bár egyszerű társasági életet élnek, de rendszeres­en felkeresik egymást, közös étkezések színesítik napjaikat.

4.

Szerény igények Szintén a nyugati gondolkodá­stól eltérően szerények az igényeik. Belenyugod­nak, elfogadják életkörülm­ényeiket, életkoruka­t, és az élethez pozitívan állnak hozzá. Míg a modern ipari társadalma­kban az emberek a státuszszi­mbólumok után hajtanak, ez nem jellemző a kék zónák lakosaira, jellemzően szegénység­ben élnek.

Régiónként változik, de általában vallásukat is gyakoroljá­k, hitüket belülről megélik.

 ?? ?? Összefogla­lva: a kék zónákban a népesség általában egyszerű életet él, harmóniába­n a természett­el. Sok időt töltenek a szabadban, éri őket a természete­s napfény, de nem napoznak.
Összefogla­lva: a kék zónákban a népesség általában egyszerű életet él, harmóniába­n a természett­el. Sok időt töltenek a szabadban, éri őket a természete­s napfény, de nem napoznak.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary