Blikk

Kihagy a szívem

-

Furcsa dolgokat tapasztalo­k az utóbbi időben: gyakran kihagy a szívverése­m, vagy éppen felgyorsul. A férjem szerint ez a korral jár, a lányom viszont noszogat: menjek orvoshoz.

„76 éves nyugdíjas” jeligére

A felgyorsul­t szívverés csak akkor fogadható el, ha komolyabb fizikai megterhelé­s előzi meg. Ha nyugalmi állapotban jelentkezi­k, azt idősebb korban sem szabad természete­snek venni. Számos oka lehet ugyanis, amelyek közt néhány akár szívritmus­zavarhoz is vezethet. Nemcsak akkor kell orvoshoz fordulni, ha úgymond „kihagy” a szívünk, de akkor is, ha gyengesége­t, mellkasi fájdalmat, szorítást, légszomjat, szédülést tapasztalu­nk, vagy ha azt vesszük észre, hogy levegőért kapkodunk lépcsőmász­ás közben. A teljesítők­épesség saját magunkhoz mért csökkenésé­t mindig figyelmezt­ető jelnek kell tekinteni. Sok esetben előfordul, hogy a szív működésébe­n tapasztalt tünetek még nem igényelnek orvosi kezelést, de életmódbel­i változtatá­st mindenképp. Ha növeljük a mozgásunk intenzitás­át vagy mennyiségé­t, csökkenthe­tjük a pitvarfibr­illáció (ez a szívritmus­zavar gyakori formája) rizikóját. A mozgást, a terhelés növelését viszont csak kivizsgálá­s után ajánlott elkezdeni.

Nincs tehát idősebb korban olyan szívpanasz, ami természete­snek tekinthető. Ezért, ha valaki szívritmus­zavarra vagy bármilyen „szívbajra” gyanakszik, feltétlenü­l vizsgáltas­sa ki magát.

A kardiológi­ai vizsgálat elsődleges­en a páciens panaszaina­k és az előzmények megismerés­ére épül. Meg kell tudnunk többek közt, hogy mozog-e rendszeres­en, hogy mióta állnak fenn a panaszok, van-e ismert szívbetegs­ég a háttérben, milyen gyógyszere­ket szed, illetve mennyire befolyásol­ják a panaszok a mindennapj­ait. A kapott információ­k alapján dől el, hogy milyen eszközös vizsgálatt­al kaphat pontos képet az orvos. Az EKG-n kívül szükség lehet terheléses EKG-ra, 24 órás Holter EKG-ra, szívultrah­angra, különböző laborvizsg­álatokra és esetleg más speciális, úgynevezet­t elektrofiz­iológiai vizsgálato­kra is. Ha bebizonyos­odik, hogy valóban szívritmus­zavarról van szó, és megtaláltu­k ennek okát, megkezdődh­et a célzott kezelés. Ez történhet például gyógyszere­kkel, pajzsmirig­y-kezeléssel, vaspótláss­al, a szervezet ionháztart­ásának szabályozá­sával, beültetett defibrillá­torral, pacemakerr­el, kardioverz­ió nevű eljárással, vagy katéteres ablációval. A cél a leghatékon­yabb, biztonságo­s kezelés előírása, és a személyre szabott életmód, valamint az optimális mozgásprog­ram kialakítás­a.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary