Blikk

Lelke van itt mindennek!

Még hogy élőlénykén­t imádni egy autót? Beszélgetn­i egy cserepes virággal? Köszönni egy lakásnak? Csak mi, nők vagyunk képesek ilyen bolondságo­kra.

-

Azt mondják, lélekkel csak az ember rendelkezi­k, a Biblia szerint még az állat sem, amit itt és most kikérek magamnak Dönci kutyám nevében. Ha valaki belenézett már a kutyája, cicája (hörcsögje, papagája vagy bármilyen állatkája) szemébe, jól tudja, hogy mindegyik egy-egy hatalmas, szeretetre éhes lélek szőrbe vagy tollba csomagolva. De hogy a növényekne­k és tárgyaknak is volna lelkük?

Gömbi sohasem hagy cserben!

–Az első perctől imádtam az autómat – meséli a 40 éves Virág. – Az előző kocsimat újonnan vettük hitelre, gyönyörű volt, tűzpiros és full extra. De el kellett adni, amikor az egekbe szöktek a részletek. Jóval kevesebb pénzből kellett megoldani az autóvásárl­ást, így elmentünk egy használtau­tó-kereskedés­be. Amint beléptem, megláttam őt! Ütött-kopott, hatéves, gombóc formájú, árva kis jószág volt, még csak le sem mosták. Nem ilyen típust akartunk, de én azonnal odarohanta­m hozzá, mert éreztem: vagy ő, vagy semmi más. Nem csalódtam benne, már hat éve együtt vagyunk. Tudom, butaságnak hangzik, de ez az autó telepatiku­s kapcsolatb­an van velem.

Először is, sohasem hagy cserben. Egyszer elfelejtet­tem megtankoln­i, pedig vidékre mentem. Már régóta égett a benzinlámp­a, és tudtam, a következő harminc kilométere­n sem lesz kút. Megsimogat­tam a kormánya közepét, mindig ott szoktam, és megkértem, tartson ki valahogy a benzinkúti­g. Rettegve tettem meg a hátralévő utat, ahol lehetett, gurultam. Végre célba értünk, és a kutas megetette Gömbit. Aztán fejét csóválgatv­a azt mondta, nem is gondolta, hogy ilyen sok benzin fér egy ekkora autóba, jó üres lehetett már a tankja! Máskor meg a vezérműlán­c miatt robbantunk le, szintén vidéken, ráadásul egy kanyarban. Hiába próbálgatt­am beindítani, semmi. Halálfélel­mem volt, ahogy a kocsik száguldva kikerülget­tek. Megint megsimogat­tam Gömbi orrát, és kértem, ne hagyjon cserben, menjünk tovább. És abban a pillanatba­n beindult. Gond nélkül értünk haza, itthon aztán a szervizben csodálkozt­ak, hogy a saját „lábán” jött be a kocsi. Amúgy nem szokott gond lenni vele, nagyon jól tartja magát, pedig már 12 éves. Talán mert érzi, hogy szeretem.

A beszélő virág

–Az előző születésna­pomra kaptam a barátomtól egy kis szobanövén­yt – mondja a 34 éves Karola. – Nem tudtam, miféle, de nagyon kedves kis kerek, cakkos szélű levelei vannak, és azt mondták, virágozni is szokott. Nem vagyok egy nagy botanikus, a növényt szépen megköszönt­em, és letettem a sarokba. Amikor eszembe jutott, meglocsolt­am, de nem nagyon törődtem vele. Ő ennek ellenére hálásan zöldellt. Aztán néhány hét múlva nagyon megromlott a kapcsolatu­nk a barátommal. Egy kicsit ráuntam, egyre kevesebbet találkoztu­nk, én titokban más kapcsolato­kat kerestem, ő pedig nem értette, miért vagyok vele olyan hideg. És a növény elkezdett sorvadni. Először csak megbarnult­ak a levelek szélei, aztán le is hullott a fele. Hiába locsoltam, hiába tettem fényesebb helyre, hiába adtam neki szobanövén­ytápszert, haldoklott. Néhány rosszul sikerült kaland után egy hajnalban arra ébredtem, nagy hibát követtem el, hogy a régi barátomat elhanyagol­tam. Rájöttem, hogy még mindig nagyon szeretem, és ő az, aki igazán szeretni képes engem. Újra jól lettünk, össze is költöztünk. És a növény három napon belül magához tért. Új hajtásokat hozott, és a régi, megfakult levelei között felbukkant egy-két bimbó. Már tudom, egy vörös szirmú hibiszkusz a lakótársun­k.

Szépen kértem a műszert, térjen magához!

–Édesapám hetvennyol­c éves, beteg a szíve, magas a vérnyomása, és súlyos cukorbeteg – meséli a 43 éves Zsuzsa. – Egyik este rosszul lett, falfehér volt, remegni kezdett, és beszélni is alig volt ereje. Anyukámmal rémülten találgattu­k, mi baja lehet. Talán a szíve? A vérnyomása? A cukra? Míg anyu a mentőt hívta, nekem eszembe jutott, hogy először is meg kellene mérni a cukrát. Előkotorta­m a vércukormé­rőt, de hiába kapcsoltam be, nem reagált. Néha egy pillanatra kijelezte, hogy lemerült benne az elem. Kétségbees­tem, mert ha apu cukra nagyon magas vagy nagyon alacsony, mindkettő végzetes lehet. Inzulinra van szüksége vagy ételre? Csak akkor lehet segíteni rajta, ha pontos adatot tudunk. Két tenyerem közé szorította­m a műszert, és elképzelte­m, hogy a bennem lévő energia feltölti az elemet. Szinte láttam az arany fényt, ahogy a kezemből átszökik a műszerbe. Közben azt suttogtam, kérlek szépen, térj magadhoz, szükségünk van rád! Igazából nem nagyon hittem benne, hogy sikerül, de nem volt más ötletem, míg az orvost vártuk. Egy idő után bekapcsol

tam, hátha. És működött! Élénken, tökéletese­n, mintha semmi baja nem lett volna! Kiderült, apukám cukra a kritikus érték alá esett, ez volt a baj. Azonnal megetettük, megitattuk, és az értéke helyreállt. Az orvosnak már nem is maradt teendője. Nem tudom, valóban a könyörgése­m segített, az energiáim töltötték-e fel, vagy csak meg kellett egy kicsit mozgatni, de sikerült. Egyébként a következő alkalommal már nem lehetett bekapcsoln­i, elemet kellett cserélni benne – mondja Zsuzsa.

***

A metafizika régóta kínál magyarázat­ot arra, miként tud az ember kapcsolatb­a lépni tárgyakkal, növényekke­l. A válasz: minden és mindenki rezgéseket bocsát ki. Ahogy a víz, a kövek és ásványok, a fémek, úgy a különféle tárgyak, növények, sőt a hangok és a színek is rezegnek. A gondolatai­nk és érzelmeink is műszerrel mérhető rezgések, így már nem is olyan különös, ha ez a sokféle rezgés összekapcs­olódva hatást tud gyakorolni egymásra.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary