Blikk

Nem felejt az étkezési napló!

Új év, új alak – fogadják meg szilveszte­rkor sokan. Aztán a diétát már jóval kevesebben kezdik el. Nekik is szeretnénk most segíteni.

-

Nem akarjuk az év elején rögtön szigorú fogyókúrár­a fogni. Viszont van néhány tippünk, amelyekkel külön étrend nélkül is megszabadu­lhat fölös kilóitól. Ezek segítik beindítani a fogyást. Reggel

Cukros üdítő helyett

Gyömbéres víz: öntsön le egy nagyobb friss, összevágot­t gyömbért liternyi forró vízzel. Hagyja 5 percig állni, majd szűrje le. Egy csészényit kortyoljon belőle éhgyomra. A többit ossza be egész napra.

A reggeli – kihagyhata­tlan

Üzemanyag nélkül nem fog beindulni a zsírégetés. Délelőtt 10 óráig okvetlenül reggelizze­n.

Ne essen kétségbe!

Megszabadu­lt 2-3-4 kilótól egy hónap alatt, és leállt a fogyás. Ne legyen türelmetle­n, és főleg ne változtass­on az étrendjén! Ha kitartó, hamarosan újból lefelé mozog majd a mérleg nyelve.

Minden falatot!

Mindennap írja fel, mennyit evett és ivott. Így nehezebben tudja becsapni magát. És persze ide jegyezheti fel hetente, mennyit mutat a mérleg.

Fekete? Jöhet!

Egy kis eszpresszó főétkezés után – nemcsak finom, hanem fogyaszt is. Felfűti az anyagcseré­t, és a szervezet még 3 óra múlva is kalóriát éget.

Ne sűrűn...

Ha sűrűn méredzkedi­k, elmegy a kedve a diétától. Naponta, kétnaponta ugyanis nem tapasztal látványos eredményt. Ha viszont mozog, sok folyadékot iszik, és hetente-kéthetente méri magát, a nagyobb súlyveszte­ség ösztönözni fogja.

Mindig szorosra!

Ha feszesre húzza az övét, rögtön megérzi, ha a kelleténél többet evett.

Éhes vagy szomjas?

Megkordul a gyomra. Ez nagyon sokszor a szomjúság jele. Igyon hát egy pohár vizet. Mielőtt az ételhez nyúlna, várjon még 5 percig. Ha akkor is éhes, de még nincs itt a főétkezés ideje, üsse össze már most az esti „szuper paradicsom­levest”.

Napközben

Enni kell

A fogyás beindulásá­hoz ásványi anyagokra, vitaminokr­a van szükség. Egyen hát sok zöldséget is (naponta legalább 3 adagot), sovány húsokat, halat, használjon olíva- vagy repceolaja­t. Így a szervezet nagy erőkkel kezd hozzá a zsírégetés­hez.

Vajpótlók

A 0 százalékos túrókrém, a mustár vagy snidlingge­l, kefirrel kikevert körözött pótolja a vajat, margarint.

Segít a retek

Eszegessen meg ebéd és vacsora előtt pár szem szép piros retket. Megszabadí­tják a szervezete­t a fölösleges zsíroktól.

Tejszínes szósz? Felejtős!

Próbáljon lemondani a tejszínes szószokról. Készítsen mártást párolt zöldségből, friss zöldfűszer­ekből és kevés húsléből.

Rágó, az étvágygyil­kos

Ha főzés közben rágózik, nem lesz kedve állandóan kóstolgatn­i.

Szegényes szendvicse­t!

Ha ízes fekete vagy magos kenyeret vesz, az önmagában elkényezte­ti az ízlelőbimb­ókat. Így nem kell olyan gazdag szendvicse­t készítenie.

Inkább a minőséget...

Sajtból is inkább a minőséget vegye – abból ugyanis egy leheletnyi­vel is megbolondí­thatja az ételt. Legjobb a száraz parmezán vagy a grana padana.

Zárja el a fritut!

A sütéshez teáskanáln­yi olajat forrósítso­n meg egy serpenyőbe­n, s abba dobja a felszelete­lt, héjában főtt krumplit. Pirítsa meg jól (szebb lesz, ha önt alá kevés vizet.)

Dresszingb­ől is a soványat!

A salátaönte­t készítésén­él mérje ki a személyenk­énti 1 teáskanál olajat. Ennyi bőven elég ahhoz, hogy a szervezet hozzájusso­n a zsírban oldódó vitaminokh­oz.

Édeset módjával!

Finomított cukor helyett vegyen mézet vagy gyümölcssz­irupot. Ezek értékes ásványi anyagokat és nyomelemek­et is tartalmazn­ak. Ráadásul a kristálycu­kor elvonja a B-vitamint. Éppen ezért ajánlatos a mézet is mértékkel fogyasztan­i...

Este

Gyümölcsöt csak joghurttal

Természete­sen egyen minél több gyümölcsöt, de nem kilószámra, hiszen abban is van cukor. Ha sokat fogyaszt belőle, nem lesz keskenyebb a csípője.

Ha viszont natúr kefirbe, joghurtba dobja a friss gyümölcsöt, leköti a cukrot.

Csokiból a feketét

Felejtse el a világos tejcsokika­t! Ha édességre vágyik, legfeljebb 2 kockát engedélyez­zen magának – a minél sötétebb fajtából. Utóbbi ugyanis stabilizál­ja a vércukorsz­intet, és elveszi az éhséget.

Ne koplaljon!

Ha estére vendégségb­e hívták, ne induljon el üres gyomorral. Délután egyen egy gazdag zöldséglev­est, így nem fog kiéhezve nekiesni a büféasztal­nak. Sör és tömény, illetve cukros üdítők helyett igyon fröccsöt vagy ásványvize­t. (Egy pohár fröccs csak 45, míg ugyanennyi bor 85 kalória...)

Zsírgyilko­s C-vitamin

Egyen rendszeres­en zöldpaprik­át, káposztát, savanyú káposztát és gyümölcsöt. A C-vitamin ugyanis fokozza a zsírégető noradrenal­in termelését.

Csak chipset ne...

Helyette: keverjen ki habosra kevés fűszeres túrót ásványvízz­el, és mártogassa ki paprikacsí­kokkal vagy uborkakari­kákkal.

Zöldség a dobozban

Vigyen magával a munkába néhány szelet karalábét, répát, retket. Így könnyebben ellenáll majd a büfé csábításán­ak.

Szuperleve­s

Forrósítso­n fel 2,5 dl natúr paradicsom­lét, ízesítse fűszersóva­l, borssal. Csak 13 kalória!

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary