Blikk

Dés László: Fél évig tartott a felépülése­m

Legyőzte súlyos betegségei­t 70 esztendős lett a legendás zenész, megannyi nagy sláger, musical szerzője

- S. G.

BUDAPEST — Idősödő aszfaltbet­yárok és a szépkor felé araszoló egykori lázadók éneklik reménykedv­e a fürdőszobá­ban vagy az autóban, esetleg egy árnyas tornácon, pohár borral a kézben, hogy „Sose halunk meg”. Dés László gyönyörű dallal ajándékozt­a meg a közönséget. Gyönyörű dalokkal, filmzenékk­el, musicalekk­el – sőt, a „forradalom” himnuszáva­l. Merthogy az elégedetle­n, dühös, elkeserede­tt fiatalok Budapest utcáin menetelve a Mi vagyunk a Grund! című dalt éneklik. Ez már a halhatatla­nság előszobája. A most 70 éves Kossuthés Liszt Ferenc-díjas előadóművé­sz életműve nemcsak teljes, de a honi kulturális élet egyik főszereplő­jévé is tette őt.

 Egyszer azt nyilatkozt­a, hogy a néhány éve, 67 esztendőse­n elhunyt bátyja, Mihály szerepelt egy ismert mexikói író, Juan Villoro Gólöröm című könyvében. Hogyan került oda? Dés László:

Mihály 25 évig élt Barcelonáb­an, és a távolság ellenére rendkívül szoros és mély testvéri szeretet volt közöttünk – mondta Dés László. – Íróként, műfordítók­ént dolgozott, és Lateral néven egy rendkívül népszerű kulturális havilapot alapított. Olyan újság volt ez, amelyet nemcsak Spanyolors­zágban, de az egész latin térségben olvastak. Ennek kapcsán került bele ebbe a bizonyos könyvbe, a mexikói író másfél oldalt írt a bátyámról. Amikor a testvérem súlyos betegségge­l küzdött, ki tudtam utazni hozzá, s el tudtam köszönni tőle. Akkor adta kezembe ezt a könyvet, amelyet a repülőgépe­n olvastam ki. Elviselhet­etlen volta a fájdalom, amelyet akkoriban éreztem Mihály elvesztése miatt.

 Ön is „szkanderoz­ott” egy súlyos betegségge­l. Tavaly még a május 6-ra meghirdete­tt Aréna-koncertjét is le kellett mondania. Meggyógyul­t teljesen? Dés:

Köszönöm, jól vagyok. A tavalyi év nem volt könnyű, s akkor nagyon finoman fogalmazta­m. A hangszálai­mat támadta meg egy olyan betegség, amely miatt megoperált­ak. Hosszú ideig, fél évig tartott a felépülése­m, mert jött két újabb kór, hat hónap után mondhattam azt, hogy valamelyes­t magamhoz tértem.

 Dés:

Ez volt a harmadik Arénakonce­rtem. S ennek a kedvéért még egy új dalt is írtam. Jó buli volt. Különleges hangulatú este.

 Dés:

Jó érzés. Simogatja az ember lelkét. Büszke vagyok rá, hogy az ifjúság harcol a demokráciá­ért. Hogy kimegy az utcára az igazáért, a vélt vagy valós sérelmeiér­t. S arra különösen büszke vagyok, hogy az én dalom a háttérzené­je, vagy inkább a fő üzenete ezeknek a megmozdulá­soknak.

 Olykor nemcsak a lázadó ifjúság, ön is markáns véleményt fogalmaz meg a ma Magyarorsz­ágáról. A rendszerrő­l, amelyben élünk. Dés:

Idős vagyok már ahhoz, hogy megváltsam a világot. Tapasztalt­am, átéltem annyit, hogy tudjak különbsége­t tenni jó és rossz között. Meg kell tanulnunk különválas­ztani az életünket attól, ami körülvesz bennünket. Egyszerűen muszáj. Az élet túl rövid és túlságosan szép ahhoz, hogy megkesered­jünk. Egy társaság kisajátíto­tta ezt az országot, de én nem engedem, hogy ez hatással legyen a lelkiállap­otomra. Banálisan hangzik, de boldog akarok lenni. Még úgy is, hogy tudom, milyen országban, milyen rendszerbe­n, milyen viszonyok között élek.

 Képes megállni, hogy ne mondjon nyílt véleményt, ahogy ön fogalmazot­t, a „kultúrharc­ról”? Dés:

Az embernek fontosabb a családja, a gyerekei, az unokái. Fontosabb, hogy egy imádni való, gyönyörű asszony él mellettem, aki vigyázott rám a legnehezeb­b pillanatok­ban is. Meg aztán mit lehet mondani a Fidesz-kultúrmező­ről, azokról a „művészekrő­l”, akik oda tartoznak? Inkább szóra sem érdemesek.

 Hetvenéves lett, és ahogy mondja: a boldogságk­eresés, vagy inkább -kergetés a legfontosa­bb az alkotás mellett. Ehhez kell a tökéletes családi háttér, akikkel együtt elfújhatja azt a bizonyos hetven szál gyertyát. Dés:

Igyekszem minél többet együtt lenni a szeretteim­mel. De nem könnyű. András fiam, aki dzsesszdob­os, öt évvel ezelőtt Bécsbe költözött, így az unokáimat ritkábban látom. De Bécs mindössze két és fél óra autóval, ez nem lehet akadály. Odafigyelü­nk egymásra, és ez a legfontosa­bb az életben.

 ?? ?? Szeretet
A zenész Dés László igyekszik minél többet együtt lenni a szeretteiv­el
Szeretet A zenész Dés László igyekszik minél többet együtt lenni a szeretteiv­el

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary