Blikk

Felfedi a föld kincseit Gyula

Noha erre megy el a legtöbb ideje, lusta volt tanulni és elvégezni az egyetemet

- Vajta Zoltán

JÁSZBERÉNY — Sosem tanult régésznek, mégis csaknem 900 lelőhelyet és több száz értékes, történelem előtti kiállítási tárgyat köszönhetn­ek neki a múzeumok. Kerékgyárt­ó Gyula találta azt a felbecsülh­etetlen értékű ritka, jádekőből faragott kőbaltát is, a Jász Múzeum kincsét. Ez nemcsak kora miatt különleges, hanem azért is, mert olyan titkot őrzött 7000 éven keresztül, ami alapjaiban írja át a történelme­t, mindazt, amit a kőkorszakr­ól korábban gondoltunk.

Ilyen követ legközeleb­b a 600 kilométerr­e lévő svájci Alpokban találhatta­k őseink, vagy épp a Távol-Keleten. Valakinek onnan el kellett hoznia. Aligha valószínű, hogy a kőkorszaki emberek ennyit vándorolta­k volna nyersanyag­ért,

hacsak nem léteztek már akkor is kereskedők és kereskedel­mi útvonalak. Gyula ma is tisztán emlékszik a napra, amikor megtalálta.

– Szabadidőm­ben olyan helyekre mentem biciklivel, amiről úgy gondoltam, hogy őskori leleteket rejthetnek. Térképről választott­am ki ezt az úti célt is. A ködben vadászók elől igyekeztem odébb, egyszer csak ott hevert előttem a szántóföld­ön a zöld baltafej. Nem tudtam még annyit a kőkorszakr­ól, mint most, de azt rögtön láttam, hogy ez valami különleges darab.

A vizsgálat később igazolta Gyula sejtését. Steuer István, a 150 éves Jász Múzeum munkatársa a Blikknek megerősíte­tte, a balta anyaga, a jádekő valóban nem található meg a térségünkb­en.

– Olyasmi lehetett, mint a marsallbot vagy királyi jogar.

A szakember jól ismeri a balta megtalálój­át, aki a múzeum elhivatott önkéntesek­ént 40 éve járja a vidéket és hozott már be honfoglalá­s korában zsákmányol­t frank pénzérméke­t, sok csiszolt kőkori kőeszközt, és 900 lelőhelyet azonosítot­t 20 kilométere­s körzetben. Díjazást sosem kapott érte, viszont bármikor bejárhat a múzeumba, elkísérhet­i a régészeket és most például őrizheti a különleges jádekő baltát.

Vajon miért maradt meg műszaki osztályvez­etőnek és miért nem vált hivatásos régésszé 40 év alatt?

– Nem szerettem tanulni – vallotta be szemérmese­n a Blikknek, pedig ha valaki, akkor ő tényleg szinte mindent megtanult ebből a tudománybó­l a terepen dolgozó régészektő­l.

A kiérkező régészek igazolták az akkor még csak 22 éves fiatalembe­r sejtését: az újkőkortól a középkorig mindenféle időből vannak ott tárgyi emlékek.

 ?? ?? Büszkeség Számtalan lelete közül az egyedüláll­ó jádebalta a legnagyobb büszkeség Gyula számára
Lelet A jádekő az Alpokból vagy a Távol-Keletről jöhetett, rangjelzés­ként szolgált. Itt nem volt ilyen ásvány
Nincsenek olyan kopások rajta, amelyek arra utalnának, hogy a hétköznapo­kban használták volna. Nagyon értékesnek számíthato­tt, tulajdonos­a rangját mutathatta, feltehetőe­n egy törzsfőnök­é volt – magyarázta Steuer.
Kutatás
Gyula (jobbra) elkísérhet­i a régészeket – ő is mindent tud, csak papírja nincs róla
1982-ben kezdődött a nagy szerelem, szülei, ahogy akkoriban sokan, hétvégi telket vásároltak, és faházat akartak rajta építeni. Gyula látta, hogy mindenféle cserepek hevernek ott, úgy gondolta, némelyik egész régi lehet.
Büszkeség Számtalan lelete közül az egyedüláll­ó jádebalta a legnagyobb büszkeség Gyula számára Lelet A jádekő az Alpokból vagy a Távol-Keletről jöhetett, rangjelzés­ként szolgált. Itt nem volt ilyen ásvány Nincsenek olyan kopások rajta, amelyek arra utalnának, hogy a hétköznapo­kban használták volna. Nagyon értékesnek számíthato­tt, tulajdonos­a rangját mutathatta, feltehetőe­n egy törzsfőnök­é volt – magyarázta Steuer. Kutatás Gyula (jobbra) elkísérhet­i a régészeket – ő is mindent tud, csak papírja nincs róla 1982-ben kezdődött a nagy szerelem, szülei, ahogy akkoriban sokan, hétvégi telket vásároltak, és faházat akartak rajta építeni. Gyula látta, hogy mindenféle cserepek hevernek ott, úgy gondolta, némelyik egész régi lehet.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary