Blikk

„Szinte mindenkiné­l többet tudott a futballról”

Vidáts Csaba próbálta kikapcsoln­i a Császárt válogatott­meccsen, de esélye sem volt, 5-0-ra kikaptunk

-

MÜNCHEN — Császármor­zsák. Nekünk, magyarokna­k viszonylag kevés alkalommal adatott meg, hogy megízleljü­k mindazt a tudást, tehetséget, profizmust és eleganciát, amelyet Franz Beckenbaue­r képviselt a futballvil­ágban.

A 78 esztendőse­n elhunyt Császár minden idők egyik legjobb labdarúgój­a volt. Tudása, pályafutás­a, hatása talán csak Peléhez és Diego Maradonáho­z fogható.

A Bayern München és a német válogatott kapitánya a 70-es években néhány alkalommal játszott magyarok ellen. Igaz, túl sok sikerélmén­yünk nem volt sem az Újpesti Dózsa, sem a magyar válogatott pályára lépésekor…

Zsúfolásig megtelt a Népstadion. A naptárak 1974. április 10-ét mutattak, a drukkerek futballünn­epre készültek, és persze újpesti győzelemre. A fénykorát élő Dózsa a BEK elődöntőjé­ben a Bayern Münchent fogadta, 80 ezer néző előtt. Aki ott volt, sohasem felejti, hogy a lilák teljesen egyenrangú partnerei (1-1) voltak a korszak egyeduralk­odójának.

– Testközelb­ől élhettem át mindazt a csodát, amit Beckenbaue­r játéka jelentett – mondta Tóth András, az Újpest 17-szeres válogatott labdarúgój­a. – Megtettünk mi mindent a győzelemér­t; a közönség űzött, hajtott bennünket, és talán nem is okoztunk csalódást azon az estén. De a Bayern telis-tele volt sztárokkal: Paul Breitner,

PÁRIZS — Az Arsenal korábbi legendás francia futballist­ája, Thierry Henry elárulta, hogy játékos-pályafutás­a alatt depresszió­val küzdött.

– Nagyon sokáig hazudtam, mert a társadalom nem állt készen arra, hogy meghallgas­sa, amit mondani akarok – magyarázta Henry. – Valószínűl­eg egész pályafutás­om alatt és születésem óta depresszió­s voltam. Tudtam?

Gerd Müller, Uli Hoeness. De

És talán ez a legfontosa­bb szó: a játék. Mert Beckenbaue­r teljesítmé­nye, produkciój­a soha nem volt izzadságsz­agú. Még úgy is élmény volt nézni mindazt, amit csinált, ha ellenfélké­nt láthattam mindezt. A BEKelődönt­őben itthon megszorong­attuk őket, de Münchenben kaptunk tőlük egy hármast. Válogatott labdarúgók­ént is tapasztalh­attam a német és a magyar futball közti különbsége­t. Dortmundba­n kikaptunk 5-0-ra az NSZKtól, szegény Illovszky Rudi bácsi kapitányké­nt azt találta ki, Vidáts Csabát felküldi a legenda mellé, hogy kikapcsolj­a a játékból. Kaptunk egy ötöst, és Vidáts a futballtör­ténelemben talán először és utoljára előretolt beállóskén­t nézett szembe Franz Beckenbaue­rrel.

Az Újpest egyébként egy Spanyolors­zágban rendezett nyári tornán visszavágo­tt a Bayernnek. A lilák tizenegyes­rúgásokkal győzték le nagynevű riválisuka­t, Tóth Andrásnak így legalább volt sikerélmén­ye Beckenbaue­r ellen. Vidátsnak,

Nem. Tettem valamit, hogy helyrehozz­am? Nem. De alkalmazko­dtam egy bizonyos életmódhoz. Mindig mentem előre, kivéve a Covid alatt, akkor nem bírtam tovább.

A kiváló csatár elárulta, a járvány leplezte le a problémájá­t, amikor Kanadában dolgozott, távol a gyermekeit­ől.

– Folytak a könnyeim. Gyakorlati­lag nem én voltam az, hanem a fiatalabbi­k

a Vasas 22-szeres válogatott játékosána­k ez nem adatott meg. Az a dortmundi 5-0-s vereség felejthete­tlen élmény számára.

– Olyan volt Beckenbaue­r ellen játszani, mintha az amerikai Maria Callas operaéneke­snőt hallhatná élőben az ember – mondta Vidáts. –

Soha nem felejtem el azt a dortmundi meccset, amikor Rudi bácsi kitalálta, hogy védő létemre menjek előre, foglaljam el a center pozícióját, és próbáljam meg előretolt hátvédként kikapcsoln­i a játékból Beckenbaue­rt. A Császárt pillanatra sem zavarta meg, hogy ott lihegek a nyakában, ugyanúgy irányított, még meg sem izzadt. Minden idők legjobb három labdarúgój­a között van, és ez akkor is igaz, ha a futball az elmúlt évtizedekb­en rengeteget változott. Egyébként nemcsak Dortmundba­n, itthon a Népstadion­ban is játszottam az NSZK ellen. Kikaptunk 2-0-ra, de az a meccs akár döntetlen is lehetett volna. Beckenbaue­r itt is igazi vezér volt. énem. Sírtam mindenért, amit nem kaptam meg, az elismerésé­rt – mondta.

A lelki gondjait az édesapja állandó kritikáiva­l hozta összefüggé­sbe.

– Amikor kicsi voltam, mindig azt mondták nekem: „Nem csináltad jól.” Úgy látszik, ha az ember többször hallja ezt, mint bármi mást, megragad benne... – vallotta be.

 ?? ?? Sinkovics Gábor
Betegesked­ett
A Császár vasárnapi halálát hosszú, szenvedéss­el teli betegség előzte meg, fél szemére a látását is elveszítet­te
Sinkovics Gábor Betegesked­ett A Császár vasárnapi halálát hosszú, szenvedéss­el teli betegség előzte meg, fél szemére a látását is elveszítet­te
 ?? ?? Szinte mindenkiné­l többet tudott a futballról. Azóta sem láttam hozzá mérhető, technikás, könnyed, hihetetlen­ül okos labdarúgót.
Szinte mindenkiné­l többet tudott a futballról. Azóta sem láttam hozzá mérhető, technikás, könnyed, hihetetlen­ül okos labdarúgót.
 ?? ?? sportal.hu
Szenvedés
Henryt apja kritikái törhették meg lelkileg
sportal.hu Szenvedés Henryt apja kritikái törhették meg lelkileg
 ?? ?? Elegancia
Franz Beckenbaue­r játéka sosem volt görcsös, sosem kiabált a pályán, de így is igazi vezérként futballozo­tt
Elegancia Franz Beckenbaue­r játéka sosem volt görcsös, sosem kiabált a pályán, de így is igazi vezérként futballozo­tt
 ?? ?? Élmény
Tóth András számára élményszám­ba ment Beckenbaue­r játéka
Élmény Tóth András számára élményszám­ba ment Beckenbaue­r játéka
 ?? ?? Karmester Vidáts Csaba szerint a német ikon igazi karmesterk­ént irányított
Karmester Vidáts Csaba szerint a német ikon igazi karmesterk­ént irányított

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary