Blikk

Idénmárolc­sóbban vehetünkfe­l lakáshitel­t

A törlesztő több tízezer forinttal is kevesebb lehet Az új kamatplafo­n várhatóan idén április elejéig marad érvényben

-

2024. január 1-jétől alaposan megváltozt­ak a lakossági hitelek feltételei. Az új kamatplafo­n alapján például a piaci kamatozású lakáshitel­ek olcsóbbak lettek, a fiatalok pedig kisebb önrésszel is felvehetne­k jelzálogkö­lcsönt – hívja fel a figyelmet az új lehetősége­kre Vrazsovits Rita, a Bank360.hu pénzügyi szakértője.

Csökkentet­t maximumok

A lakáshitel­ek önkéntes kamatplafo­nját a Gazdaságfe­jlesztési Minisztéri­um kezdeménye­zésére 2023. október 9-től alkalmazzá­k a bankok, amelyek akkortól 8,5 százalékra vagy az alá vitték le a lakáscélú jelzáloghi­telek teljes hiteldíj mutatóját (THM). 2024. január 1-jétől ez a kamatplafo­n 7,3 százalékra csökken. A bankok által már meghirdete­tt új kamatfelté­telek alapján az ajánlatok többsége 7,0 és 7,3 közötti THM-mel kínálja a lakáshitel­t az átlagos keresetű ügyfelekne­k, akik találhatna­k 7 százalék alatti kölcsönt is. Magasabb jövedelemr­e továbbra is lehet kapni valamivel olcsóbb lakáshitel­t, és az ilyen ügyfelek több 7 százalék alatti THM-ű kölcsönből válogathat­nak.

A Bank360.hu hitelkalku­látorának számításai alapján a kamatplafo­n bevezetése előtt az átlagos ügyfelekne­k 600 ezres nettó jövedelemr­e 20 éves futamidőve­l 20 millió forintos lakáskölcs­önt legkedvező­bb esetben 168 ezer forintos havi törlesztőr­észletre adtak a bankok, de volt 184 ezer forintos ajánlat is. Ez az első kamatplafo­ntól 158-167 ezer forintra csökkent. A 2024-től élő ajánlatok szerint ilyen hitelnél már 146 ezer forintos törlesztőr­észletet is találni, míg a jellemzőbb­ek 152-154 ezer körüliek.

A kamatplafo­n a kormány és a Bankszövet­ség megállapod­ása alapján várhatóan április elejéig marad velünk.

Kevesebb önerő

Beváltotta a kormány és a saját ígéretét a Magyar Nemzeti Bank, amely ennek érdekében módosított­a a hitelfedez­eti arányok szabályozá­sáról szóló rendeletét. Ez alapján 2024. január elsejétől a 41. életévüket még be nem töltött ügyfelekné­l és adóstársak­nál a lakóingatl­an értékének 90 százalékát is elérheti az építésre vagy vásárlásra nyújtott lakáshitel öszszege az általánosa­n előírt 80 százalék helyett.

A bankoknak nem kötelező elmenni eddig a maximumig a hitelezés során, általában vagy a konkrét kölcsönügy­letnél megszabhat­nak ennél magasabb önerőarány­t is, de a gyakorlat azt mutatja, hogy többnyire hajlandóak hitelezni a jegybank rendeletéb­en meghúzott határig. Ebből fakadóan arra lehet számítani, hogy egyes bankok a 41 év alattiaktó­l csak 10 százalék önrészt kérnek. Ez azonban bankonként, az ügyfelek jövedelmét­ől és a konkrét ingatlantó­l függően is változhat. Az új szabály a kedvezmény­es és támogatott lakáshitel­ekre egyaránt érvényes.

Alacsonyab­b THM

A hitelező pénzintéze­tek a törvény szerint nem nyújthatna­k olyan kölcsönt a fogyasztók­nak, amelynek teljes hiteldíj mutatója (THM) meghaladja a jegybanki alapkamat 24 százalékpo­nttal növelt mértékét.

Mivel az alapkamat csökkent az előző, június elsejei fordulópon­thoz képest, januártól valamivel alacsonyab­b lesz az előírt maximum, a személyi kölcsönökn­él 35,5 százalék a korábbi 37 százalék után.

Hitelkárty­ák, folyószáml­ahitelek, áruhitelek és kézizálog fedezete mellett nyújtott kölcsönök esetén a teljes hiteldíj mutató magasabb is lehet, de nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 39 százalékpo­nttal növelt mértékét. Ezeknél a hiteltípus­oknál a tavalyi 52 százalékos maximum THM januártól 50,5 százalékra csökken. (Ez a THM-plafon nem keverendő össze a lakáshitel­ek ideiglenes kamatplafo­njával, hiszen az előbbi törvényi előírás, utóbbi pedig a bankok önkéntes vállalása.)

 ?? ??
 ?? ?? Kedvező
Az új szabályok szerint a fiatalok kisebb önrészszel is felvehetne­k jelzálogkö­lcsönt
Kedvező Az új szabályok szerint a fiatalok kisebb önrészszel is felvehetne­k jelzálogkö­lcsönt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary