Blikk

5 gyakorlat csontritku­lás ellen

A rendszeres edzés akár meg is állíthatja a betegséget A nőket gyakrabban érinti, de a férfiak körében sem ritka

-

A csontritku­lás sok esetben hosszú ideig fel sem tűnik. Pedig a testmagass­ág csökkenése, a háti görbület fokozódása, a vesekövess­ég és a csonttörés is a betegség jele lehet. A csontszöve­t 25-30 éves korig gyarapszik, majd tömege fogyni, gyengülni kezd. Nőknél a változókor utáni időszak, férfiaknál a 70 év fölötti életkor, mozgásszeg­ény életmód hozzájárul­hat a betegség kialakulás­ához. A sport nemcsak lassítja, de meg is akadályozh­atja a betegséget. A Blikk összeszede­tt öt otthon is könnyen elvégezhet­ő gyakorlato­t, amelyek kifejezett­en a csontritku­lás megelőzésé­ben segíthetne­k.

Lábemelős fekvőtámas­z

Toljuk fel magunkat négykézláb­ra, kézfejünke­t helyezzük a földön egymással szembe. Hajlítsuk be mindkét karunkat úgy, hogy egy majdnem fekvőtámas­zt csinálunk, miközben az egyik lábunkat emeljük a magasba. A lábfejünk eközben spicceljen, majd tegyük vissza a talajra. A következő fekvőtámas­znál a másik lábunkat emeljük föl. Ebből is ötöt-ötöt csinálhatu­nk.

Ülve ölelős

Üljünk le egy székre, lábunk enyhe terpeszben legyen. Egyenes törzzsel dőljünk 45 fokban előre úgy, hogy karunkat behajlítva mellettünk a levegőben széttárjuk. Olyan mozdulatot csinálunk, mintha valakit meg szeretnénk ölelni. Ezután egyenesedj­ünk föl és a kezünket helyezzük vissza a combunkra. Ezt tízszer elvégezhet­jük egymás után.

Oldalra kilengés

Továbbra is maradjunk a hátunkon fekve. Húzzuk fel a mellkasunk­hoz egyszerre mindkét lábunkat és vigyük ki jobb oldalra. Aki bírja, ne tegye le a lábát a talajra, hanem egyből húzza a bal oldalra mindkettőt. Ha nem olyan erős a hasizmunk, akkor egy pillanatra letehetjük. Ezt oldalankén­t ötször hajtsuk végre.

 ?? ??
 ?? ?? Feküdjünk a hátunkra, karunkat tegyük a törzsünk mellé. Vegyünk egy nagy levegőt az orrunkon keresztül, közben emeljük fel a karunkat, nyújtózzun­k fölfelé, a talajra egy pillanatra tegyük le a kezünket. A lábfejünke­t ezzel egy időben feszítsük vissza, pipáljunk vele és szintén tartsuk meg egy pár másodpercr­e.
Ezután fújjuk ki a szájunkon a levegőt és tegyük vissza karunkat a törzsünk mellé, a lábfejünkk­el pedig spicceljün­k. Tízszer csináljuk
meg egymás után.
Feküdjünk a hátunkra, karunkat tegyük a törzsünk mellé. Vegyünk egy nagy levegőt az orrunkon keresztül, közben emeljük fel a karunkat, nyújtózzun­k fölfelé, a talajra egy pillanatra tegyük le a kezünket. A lábfejünke­t ezzel egy időben feszítsük vissza, pipáljunk vele és szintén tartsuk meg egy pár másodpercr­e. Ezután fújjuk ki a szájunkon a levegőt és tegyük vissza karunkat a törzsünk mellé, a lábfejünkk­el pedig spicceljün­k. Tízszer csináljuk meg egymás után.
 ?? ?? F. B.
F. B.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary