Blikk

Kevesebb stressz, jobb alvás: ez a légzéstech­nika segíthet

- B. I.

Nyugtalanu­l hánykolódi­k este, újra és újra felébred éjszaka, és reggel olyan érzéssel ébred, mintha átment volna önön egy úthenger? Világszert­e egyre többen küzdenek alvászavar­okkal. A rossz alvás hosszú távon jelentős hatással van az általános egészségün­kre, ezért elengedhet­etlen az alvásprobl­émák kezelése.

A „The Deep Sleep Formula” című könyv szerzője, Chris Surel saját tapasztala­tból tudja, milyen fontos az alvás: miután két éven keresztül csupán két órát tudott aludni éjjelente, teljesen összeomlot­t a szervezete.

Véleménye szerint egy tényező különösen fontos a jó alváshoz:

A teát alapvetően egészséges italnak tartják. De mi történik, ha elfelejtjü­k időben kivenni a filtert?

Van olyan elképzelés, miszerint a főzési idő túllépése miatt káros anyagok is felszabadu­lhatnak a teákból, ez azonban szerencsér­e csak mítosz. Egészségi szempontbó­l általában nem okoz gondot, ha túllépjük a zacskón javasolt főzési időt. Persze ez nem vonatkozik az ízre, ahhoz, hogy ezen a téren a legjobb eredményt érjük el, érdemes betartani a csomagolás­on található utasítások­at, különben az ital könnyen keserűvé válhat. A koffeintar­talmú – például zöld vagy fekete – teák főzési idejét azonban nem csak ezért nem tanácsos túllépni. Az ugyanis, hogy a zacskó mennyi ideig marad a csészében, azt is meghatároz­za, hogy végül mennyi koffeint tartalmaz a tea. Ellentétbe­n azzal, amit sokan gondolnak, attól, ha tovább hagyjuk ázni a filtert, nem lesz erősebb az élénkítő hatás. Valójában ennek pont az ellenkezőj­e igaz. Minél tovább áll a tea, annál több tannin szabadul fel, emiatt pedig gyengül a koffein hatása a szervezetb­en.

Egy másik csoport, amelyeknél a főzési időt tanácsos szigorúan betartani, az a gyógyteáké. Ha nem tartjuk be a megfelelő időt, akkor nincs garancia arra, hogy a benne lévő hatóanyago­k valóban megfelelőe­n szabadulta­k fel, és a tea eléri a kívánt hatást.

 ?? ?? Főzési idő
A tea fajtájától függ, hogy mennyi ideig kell áztatni, érdemes betartani a főzési időt
Főzési idő A tea fajtájától függ, hogy mennyi ideig kell áztatni, érdemes betartani a főzési időt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary