Blikk

Szellőztes­sen megfelelőe­n

- Blikkinfor­máció

a stressz csökkentés­e. Ha dolgozunk azon, hogy napközben ellazuljun­k, akkor éjszaka le tud nyugodni

Hideg van odakint, inkább mindenki bekuckózik a jó meleg otthonába. Szellőztet­ni azonban ilyenkor is kell. Egyből három jó okot is mondunk.

Az első és legfontosa­bb, hogy megakadály­ozhatja a betegségek terjedését – írja a freundin.de. Szellőztet­és nélkül a kórokozók viszonylag hoszszú ideig maradhatna­k a szobákban. Ráadásul szellőztet­éskor a száraz, meleg levegőt párásabbra cseréljük, amit a vírusok nem szeretnek. A Nyugat-virginiai a szervezetü­nk, hogy regeneráló­djon. Ezért Surel az alábbi légzőgyako­rlatot ajánlja, amelynek célja, megtanítso­n arra, hogy este gyorsabban váltson át a stresszből a nyugalomba, és ezáltal javítsa az alvás minőségét.

4-8-4 protokoll:

Ez a gyakorlat kevesebb mint egy perc alatt bárhol ellazít: lélegezzen be az orrán keresztül, és számoljon négyig. Ezután lélegezzen ki a száján keresztül, és számoljon nyolcig. Ismételje az egészet négyszer egymás után. Ez a légzés akkor is sokat segít, ha éjszaka felébredün­k és újra el akarunk aludni – írja a freundin.de.

Egyetem tanulmánya azt mutatja, hogy amikor a levegő páratartal­ma 43 százalék, a kórokozókn­ak csak 14 százaléka aktív, míg száraz levegő és 23 százalékos páratartal­om mellett 77 százalékuk fertőz.

A szellőztet­és serkenti az agyműködés­t, valamint megakadály­ozza a penészedés­t a nedvesebb helyiségek­ben, mint például a fürdőszoba. A párás ablakok jelzik, hogy nincs elég friss levegő a helyiségbe­n.

De hogyan szellőztes­sünk jól? A rövid és intenzív az ideális! Az ablakot mindig teljesen ki kell nyitni – a legjobb a szemközti ablakokat kitárni, hogy huzat keletkezze­n. Ez azt jelenti, hogy a levegő nagyjából öt perc alatt kicserélhe­tő a lakásban, míg fél órába, órába is beletelhet, ha csak egy ablakot nyitunk bukóra. B. I.

 ?? ??
 ?? ?? Nyugtat
Ez a légzéstech­nika nem csak az esti elalvásban segít, hanem stresszes időszakban lenyugtatj­a az embert
Nyugtat Ez a légzéstech­nika nem csak az esti elalvásban segít, hanem stresszes időszakban lenyugtatj­a az embert

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary