Blikk

Ki dézsmálja meg a csempészár­ukat?

A raktárba betörtek, de a lefoglalt cigaretták­at szállító autóból is loptak

-

BUDAPEST — Futárként dolgozik az az egykori pénzügyőr főhadnagy, akit öt éve, egy biztonsági kockázati elemzés miatt eltávolíto­ttak a testülettő­l, azaz megbízhata­tlannak minősített­ék. A férfi állítja, az volt a bűne, hogy rávilágíto­tt, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 1-es számú, budapesti, Petróleum utcai bűnjelrakt­árát belső körök „dézsmálják”, kartonszám­ra viszik ki onnan az akciók során lefoglalt, zárjegy nélküli cigaretták­at, alkoholos italokat. A raktár biztonságá­ért felelős, leszerelt hivatásos tiszt szerint nem vették komolyan a jelzéseit, tetőn át történt betörésekn­ek, autófeltör­éseknek minősített­ék a szigorúan, fegyveres őrök által védett telephelye­n történt bűncselekm­ényeket.

Hiába szerelték le 2019ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal­tól, azóta is folytatja az igazságért folytatott harcát. Feljelenté­seivel szeretné felhívni a NAV-vezetők és az ügyészek figyelmét a viszszássá­gokra, amelyek szerinte több mint tíz éve folynak a bűnjelként lefoglalt, adóköteles termékek raktárában.

– Azt jelenleg elfogadtam, hogy a hivatásomt­ól megfosztot­tak, engem az zavar, hogy egy ilyen szervezetn­él megtörténh­ettek, s mivel nem tettek ellene semmit, gondolom, azóta is megtörténn­ek jogsértése­k, amelyek nem méltóak az adóhatóság­hoz, az ott dolgozó tisztesség­es emberekhez – mondta lapunknak a férfi, aki azt kérte, hogy Sz. S. monogramma­l említsük őt a cikkünkben. – Annak idején a belső elhárításn­ak is jeleztem ezt, feljelenté­seket tettem, mindenféle eredmény nélkül.

A volt főhadnagy a legutóbbi feljelenté­sét a NAV bűnügyi főigazgató­jának címezte, „féktelen professzor­ként” megnevezve azt a pénzügyőrt, aki szerinte 2019-ben a rejtélyes cigarettaf­ogyás hátterében állt. A feljelenté­sben foglaltak szerint néhány, a Petróleum utcai bűnjelrakt­árban dolgozó külső betörésnek álcázva próbálta meg fedezni a történések­et. A volt főhadnagy észrevette, kollégái a raktár tetejére felmásztak, másnap pedig bejelentés érkezett, hogy tetőbontás­sal betörők jártak az épületben, s egy lefoglalt cigaretták­kal teli autót is feltörtek.

„Senki nem mászik fel a falon az utcafront felől azért, hogy egy számára ismeretlen épületben a tetőlemezt megbontva kötélen leereszked­ve bejuthasso­n egy riasztóval védett raktárba, és onnan kartonnyi cigarettát lopjon ki úgy, hogy azt még visszafele muszáj feljuttatn­i a tetőre, majd észrevétle­nül távoznia kell a raktár közeléből” – írta a feljelenté­sében Sz. S.

Szerinte a munkatársa­i is egyetértet­tek vele, hogy egy esetleges külső behatoló számára

világos, ez egy testületi raktárbázi­s, amit riasztók, kamerák, fegyveres, kutyás őrök védenek a nap 24 órájában.

A volt pénzügyőr szerint viszont a NAV külső betörésnek könyvelte el az esetet, az érintettek megúszták. Sz. S. kicsit kutakodni kezdett és rájött, 2013-tól már többször is eljátszott­ák ezt ennél a bűnjelrakt­árnál. Igaz, akkor a lefoglalt ruházati termékeket dézsmálták, a jegyzőköny­v szerint a gyengébben védett hátsó résznél, a HÉV-sínek felől hatolhatta­k be a tolvajok. Egy későbbi „betörésnél” Sz. S. kérte a felettesei­t, hogy vegyenek szagmintát a jogsértés helyszínén és a kutya vizsgálja meg minden ott dolgozó illatmintá­ját, de aztán elvetették a kérelmét.

Sz. S. állítja, egyik felettese még hivatásosk­ént megtiltott­a neki, hogy amit tapasztal, azt rajta kívül bárki másnak is jelentse. Amikor ezt nem tartotta be, rászálltak, hamis tanúvallom­ások alapján, előre megbeszélt módon adtak róla olyan adatokat, amelyek elég indoknak látszottak ahhoz, hogy leszereljé­k. Ám azt mondja, nem adja fel, küzd az igazságért.

 ?? ?? PHENJAN —
Forró téma
PHENJAN — Forró téma
 ?? ??
 ?? ?? Bűntény
A NAV-raktárból zárjegy nélküli cigaretta és alkohol is eltűnt
Bűntény A NAV-raktárból zárjegy nélküli cigaretta és alkohol is eltűnt
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary